Din categoria dulciurilor fara coacere, azi va prezint un cheesecake cu biscuiti digestivi si capsuni, pur si simplu delicios!
La intalnirea bucatarasilor de la Slanic Prahova din mai 2013 am savurat o portie dintr-un delicios cheesecake cu lamaie, preparat de Radu Popovici . De atunci m-a tot bantuit acea reteta si mereu am zis ca trebuie incercata.
Ce-i drept, reteta de azi am mai facut-o si la inceputul verii cand au aparut capsunile. Insa nu am putut s-o postez atunci pentru ca am facut niste poze de tot plansul. Asa ca in week-end cand am vazut capsuni in piata, nu am stat pe ganduri, am luat si am prestat aceasta deliciosenie.
Ingrediente
- Pentru blat( forma cu diametrul de 24 cm):
- 200 gr biscuiti digestivi
- 150 gr unt gras
- Crema nr. 1:
- 250 gr mascarpone
- 100 gr branza de vaci pentru prajituri(de la Lidl)
- 150 gr frisca lichida
- 5 gr gelatina
- apa cat sa fie gelatina acoperita
- 100 gr zahar
- 4 plicuri zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 1 varf cutit sare
- Crema nr. 2:
- 150 gr branza de vaci pentru prajituri
- 150 gr frisca lichida
- 100 gr zahar
- 200 gr capsuni
- 5 gr gelatina
- apa cat sa fie gelatina acoperita
- 1 varf cutit sare
- In plus:
- 300 gr capsuni
- 50 gr frisca
Mod de preparare pentru reteta de cheesecake cu biscuiti digestivi si capsuni
Pregatim stratul de biscuiti
Punem untul intr-un vas pe foc, la topit.
Maruntim biscuitii cu ajutorul unui blender si ii punem intr-un bol.
Turnam peste ei untul topit si ii amestecam bine sa rezulte o pasta omogena pe care o trecem in forma tapetata cu folie si o intindem cu mana, in strat uniform.
Dam forma la frigider pana preparam cremele.
Preparare crema nr. 1 pentru cheesecake cu biscuiti digestivi si capsuni
Mixam frisca pana se intareste si o impartim in cantitatile trecute la ingrediente.
Eu am mixat-o pe toata de la inceput.
Pentru crema nr.1, incepem cu gelatina pe care o punem la hidratat in apa cat sa fie acoperita.
Mixam mascarponele cu branza de vaci, zaharul, putina sare, esenta si zaharul vanilat pana nu se mai simte zaharul, apoi adaugam frisca si omogenizam bine intreaga compozitie.
Punem gelatina la topit pe baie de aburi, iar cand este diluata complet, o turnam in fir subtire peste crema, mixand energic sa se imprastie uniform in toata compozitia.
Scoatem forma cu biscuiti din frigider.
Curatam 10-15 capsuni de codite si le taiem in jumatati pe care le asezam peste blatul de biscuiti.
Intindem crema in strat uniform peste capsuni si dam din nou forma la frigider pana preparam cea de-a doua crema.
Preparare crema nr. 2 pentru cheesecake cu biscuiti digestivi si capsuni
Pentru crema nr. 2, punem gelatina in apa la hidratat si o lasam pana pregatim crema.
Trecem capsunile spalate si curatate prin blender.
Branza o mixam cu zaharul si putina sare, apoi o amestecam cu frisca si la final adaugam capsunile pasate.
Topim gelatina pe baie de aburi si o adaugam imediat peste crema si mixam energic pana se omogenizeaza bine totul.
Scoatem forma din frigider si intindem crema de capsuni in strat uniform peste cealalta crema care este aproape inchegata.
Dam forma din nou la frigider cateva ore pana cand cremele vor fi suficient de inchegate pentru a se putea portiona cheesecake-ul.
Eu l-am tinut la frigider de seara pana dimineata.
Se orneaza cu frisca si capsuni dupa imaginatia fiecaruia, capitol la care eu stau cam prost :)))) daca as locui aproape de Gaby sau Miha, le-as bate la usa sa-mi orneze si mie prajiturile.
A iesit un deliciu, singurul inconvenient, pentru mine a fost ca am nimerit niste biscuiti foarte dulci, dar am redus din zaharul de la creme si s-a compensat.
In plus crema de capsuni a fost putin acrisoara, exact cum trebuia si am mai adaugat acele capsuni peste blat, tot pentru a mai estompa din dulceata biscuitilor.
Am luat niste biscuiti cu ovaz de la Lidl, nu am stiut ca vor fi asa dulci.
Sursa mea de inspiratie, pentru acest Cheesecake cu biscuiti digestivi si capsuni, o gasiti aici, dar este modificata dupa gustul meu.
TIPSURI:
- Cantitatea de zahar folosita variaza in functie de cat de dulci vor fi celelalte ingrediente.
- De asemeni cantitatea de gelatina va varia in functie de consistenta cremelor, daca ies prea fluide, puneti cate 10 gr. la fiecare crema, eu am riscat si am pus doar 5 gr, dar rezultatul a fost ok.
Gasiti pe blog mai multe retete de deserturi cu capsuni de unde va puteti inspira.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
4 comentarii
Minunata e prajitura ta! Diafana si aromata, ca o zi de vara tarzie 🙂 Felicitari maxime! Eu nu mai gasesc capsuni pe aici, desi as fi vrut… incep sa-mi iau gandul de la ele pana spre primavara 🙂
Simona si eu am ramas uimita sa gasesc in acest timp capsuni proaspete, cam scumpicele ce-i drept, 8 lei/kg, dar am poftit la ele si am luat 1 kg. 🙂
Multumesc pentru aprecieri, esti o draguta ca de obicei! >:D<
Daca as folosi capsuni congelate in acest tort, cum ar trebui sa procedez oare? Sa le las sa se dezghete si sa se scurga, inainte de a le pune in crema sau sa le pun asa, congelate? Multumesc.
Le lăsați să se decongeleze, pentru a se scurge lichidul, altfel riscați să se înmoaie crema.