Perfectă pentru un prânz de vară gustos, această rețetă de chifteluțe de dovlecei în sos de roșii!
Ne-am îndrăgostit de gustul chifteluțelor de dovlecei pe care le-am tot preparat vara aceasta. Așa că le-a venit rândul să le asezonăm cu un sos de roșii, delicios și aromat.
Dacă nu ați încercat încă rețeta, v-o recomand cu mare drag!
Ingrediente
- Pentru chifteluțe:
- 2 dovlecei(650 g curățați)
- 1/2 ceapă albă
- 4 căței de usturoi
- 150 g șuncă presată
- 150 g brânză de vaci
- 200 g pesmet
- 3 ouă
- sare
- piper
- cimbru
- boia de ardei iute și dulce
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- Pentru sos:
- 1/2 ceapă albă
- 1 morcov
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 5-6 roșii
- 1 ardei roșu
- 5 căței de usturoi
- sare
- piper
- frunze de busuioc
- 1/2 legătură pătrunjel verde
Porții: 8
Timp de preparare: 50 minute
Mod de preparare pentru rețeta de chifteluțe de dovlecei în sos de roșii
pentru că rețeta se compune din două elemente, le preparăm pe rând, apoi le aducem împreună în același vas și le mai preparăm puțin.
Preparăm mai întâi chifteluțele
Se curăță dovleceii, se dau pe răzătoare și se presară sare peste ei, se lasă la odihnit 5-6 minute, apoi se scurg ușor de surplusul de lichid.
Se toacă ceapa fin, la fel și usturoiul și se adaugă peste dovlecei, împreună cu brânza.
Șunca presata se dă pe răzătoare, pătrunjelul se toacă mărunt și se adaugă peste celelalte ingrediente.
Se încorporează cele trei ouă, apoi se asezonează cu sare și condimente și se potrivește compoziția cu pesmet.
Trebuie să fie o compoziție destul de consistentă, dar nu foarte tare, pentru a se putea forma chifteluțele.
Se formează chifteluțele de dimensiunea unei mingi de ping pong, se trec prin pesmet și se așează în forme de brioșe.
Se coc în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Spre final se pot întoarce de pe o parte pe cealaltă, pentru o rumenire uniformă.
Preparăm sosul de roșii
Se curăță ceapa și rădăcinoasele și se toacă în cuburi, apoi se trag ușor la tigaie în puțin ulei de măsline.
Le lăsăm doar puțin, nu le călim definitiv, pentru a nu avea acel gust de prăjeală.
Adăugăm din timp în timp câte puțină apă fierbinte, apoi, când legumele sunt pătrunse, adăugăm peste ele, roșiile curățate și trecute prin blender.
Lăsăm sosul să fiarbă la foc încet, asezonându-l cu frunze de busuioc rupte, sare și condimente, iar spre final, adăugăm ardeiul tocat în cuburi mici și usturoiul tocat.
Mie îmi place ca ardeiul să fie mai crocant, nu să se prepare prea mult și să se înmoaie.
Când chiftelele sunt preparate, le transferăm în sos și le mai lăsăm să se prepare împreună 5-6 minute, timp în care potrivim gustul sosului cu ce mai trebuie.
După stingerea focului adăugăm pătrunjelul tocat mărunt.
Este un preparat destul de gustos, care se poate servi fie cu ardei iute, fie alături de o salată, sau chiar cu brânză sărată.
Să vă fie de folos!
Găsiți pe blog mai multe rețete de chiftele în diferite sosuri pe care vi le recomand cu încredere.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.