Pentru răsfățul dulce de la sfârșit de săptămână, am preparat o minunată prăjitură turnată cu brânză și firimituri care s-a cerut rapid repetată. Da, s-a cerut repetată pentru că a fost pe gustul întregii familii și a prietenilor cu care am savurat-o. Nu de puține ori mă pun ai casei să repet o rețetă de prăjitură imediat ce se termină. Și o fac cu tot dragul, pentru că ador să îi văd cum devorează câte o tavă întreagă de prăjitură în doar câteva ore.
Deserturile cu brânză sunt printre cele mai des preparate la noi în casă. Cred că ocupă locul doi, după deserturile cu mere.
Cele două tipuri de deserturi sunt printre cele mai la îndemână. Brânza și merele se găsesc din abundență în magazine, în toate sezoanele. Si ies tare bune deserturile cu aceste ingrediente. În plus, rețetele sunt foarte versatile, putem prepara plăcinte, tarte, prăjituri, ștrudele, torturi, etc.
Rețetă de prăjitură turnată cu brânză și firimituri
Rețeta de față este o combinație delicioasă a două vechi și îndrăgite rețete. Am combinat aluatul de la rețeta de prăjitură cu aluat turnat și brânză cu firimiturile de la rețeta de prăjitură Rudy.
Iar în compoziția de brânză am adăugat și stafide glazurate cu ciocolată. La aluatul turnat am folosit ca aromă lămâia, iar la firimituri am folosit esență de rom. Nu a lipsit nici vanilia pe care am adăugat-o la compoziția de brânză. A ieșit o nebunie de prăjitură. Am împărțit-o cu prieteni dragi, iar a doua zi am repetat-o, că tare mult ne-a plăcut.
Sper să încercați și voi cu toată încrederea rețeta. Dar mai găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete asemănătoare și multe altele.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- Pentru aluat turnat în tavă de 24/42 cm:
- 4 ouă
- 200 gr zahăr
- 150 ml ulei
- 150 ml lapte
- 400 gr făină
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja de la o lămâie răzuită fin
- Pentru umplutură:
- 800 gr brânză proaspătă de vaci
- 200 gr brânză sărată
- 150 gr zahăr tos
- 50 gr zahăr vanilinat
- 20 ml esență de vanilie
- 150 gr stafide trase în ciocolată
- 2 linguri de smântână fermentată
- 1 lingură de griș
- 2 ouă medii + 2 albușuri
- Pentru firimituri:
- 150 gr unt
- 2 gălbenușuri
- 20 gr cacao
- 100 gr zahăr
- 300 gr făină
- 1 praf de sare
MOD DE PREPARARE
Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade C.
Apoi ne ocupăm de aluatul turnat. Spargem ouăle într-un bol, le amestecăm cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecăm bine ingredientele până obținem o compoziție spumoasă.
Adăugăm, pe rând, uleiul, laptele și făina amestecată cu praful de copt.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și turnăm în ea compoziția pentru blat. Coacem blatul pentru 12 -15 minute, atât cât să se rumenească ușor la suprafață.
Între timp, pregătim umplutura de brânză cu stafide și firimiturile.
Pentru umplutură, amestecăm brânza proaspătă cu cea sărată, zahărul tos și cel vanilinat. Adăugăm 1-2 linguri de smântână de consum, în funcție de textura brânzei. Dacă este zemoasă, ne rezumăm la 1 lingură. Adăugăm cele 2 ouă, cele 2 albușuri și 2 linguri de griș. Omogenizăm compoziția și adăugăm stafidele trase în ciocolată.
Pentru firimituri, cernem făina într-un bol împreună cu cacaua și le amestecăm cu sarea și zahărul. Adăugăm cele 2 gălbenușuri, esența de rom și untul rece, tăiat în cuburi. Frământăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem un aluat sfărâmicios.
Scoatem tava din cuptor, întindem rapid și uniform umplutura de brânză cu stafide și presărăm deasupra firimiturile din aluatul cu cacao. Dăm din nou tava la cuptor pentru alte 15, maxim 20 de minute.
Lăsăm prăjitura turnată cu brânză și firimituri să se răcească și o porționăm. O servim cu poftă alături de cei dragi.
Spor și poftă bună!