Cozonac floare, cu finetti si nuca

de Maria Udrea
19 comentarii

Daca nu ma insel, Meryem Sunar a dat startul pe facebook la acest frumos si apetisant cozonac floare. Am vazut ca l-au preparat multe persoane si m-am alaturat si eu acestora.  Unele persoane au preparat paine sub forma de floare. Eu am am dorit cozonac si a iesit foarte bun.

Cantitatile din reteta sunt pentru o forma cu inel detasabil, avand diametrul de 24 cm.

Urmariti mai jos lista de ingrediente si pasii necesari pentru prepararea acestui minunat cozonac.

Ingrediente

  • 2+ 1 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 200 ml + 1 lingurita, lapte
  • 25 ml ulei
  • 450 gr faina
  • 100 gr unt
  • 1 lingurita sare
  • esenta de trandafir
  • coaja rasa de lamaie
  • 25 gr drojdie
  • 50 gr nuca maruntita
  • 2 linguri finetti

Mod de preparare pentru cozonac floare

Recomandat este ca toate ingredientele sa fie tinute la temperatura camerei cu 1-2 ore inainte de preparare.

Faina trebuie cernuta de doua ori pentru a deveni pufoasa si aerata.

Incepem cu maiaua de drojdie. Intr-un bol frecam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana la lichefiere, folosind o lingura de lemn. Apoi adaugam 100 ml lapte caldut si o lingura de faina. Omogenizam, acoperim bolul si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza maiaua volumul.

Cum preparam aluatul

In alt bol, frecam untul cu o parte din zahar pana devine spumos. Adaugam galbenusurile, esenta si omogenizam.

Punem faina in bolul de framantare si facem o adancitura la mijlocul ei unde vom amesteca untul cu maiaua crescuta.

Restul de lapte il punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul, sarea, coaja de lamaie si amestecam continuu pana se dilueaza zaharul.

Il lasam sa se raceasca doar putin, atat cat sa putem tine degetul in el.

Eu fac in felul urmator: pun laptele in bolul in care a fost maiaua si clatesc bolul cu el, atunci fierbinte, pentru a nu se pierde din drojdia care ramane intinsa pe peretii bolului, apoi pun totul si in bolul in care a fost untul si uite asa nu pierd nimic.

Incepem sa formam aluatul punand cate putin din lapte peste amestecul de unt cu maia, incorporand in acelasi timp si faina de pe margini, si omogenizam bine.

Cu mainile unse cu ulei incepem sa framantam direct in vasul in care am lucrat si pana acum. Cand incepe sa se lipeasca aluatul de maini, mai picuram din ulei, mai alternam si cu faina si framantam pana nu se va mai lipi de maini.

Lasam aluatul in vas, il acoperim cu stergare si asteptam sa-si dubleze volumul.

Formam si coacem cozonac floare

Impartim aluatul in doua, ungem forma cu ulei, detasam inelul si intindem prima parte de aluat direct pe fundul formei.

Ungem aluatul cu finetti, presaram nuca si intindem a doua parte de aluat peste nuca.

Presam bine cu mainile si delimitam mijlocul florii pe care o vom forma cu ajutorul unor forme de decupat aluaturi.

Apoi cu ajutorul unui cutit cu lama subtire taiem fasii, de 2 cm pe care le rasucim de doua ori astfel incat sa se vada nuca printre spiralele formate.

Asezam inelul si il inchidem, apoi acoperim forma si asteptam sa creasca aluatul 15-20 de minute.

Frecam un galbenus cu 1 lingurita lapte si ungem floarea cu ajutorul unei pensule.

Coacem cozonacul la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute. Cu 5-10 minute inainte de stingerea cuptorului, mai ungem floarea cu ce ne-a mai ramas din compozitia de uns.

cozonac-floare-1 cozonac-floare-2 cozonac-floare-3 cozonac-floare-4 cozonac-floare-5 cozonac-floare-6 cozonac-floare-7 cozonac-floare-8
Poate va intereseaza si reteta de cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao.
Sau poate va incanta reteta de cozonac trandafir cu nuca si gem de caise.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

19 comentarii

Anonim 21 October 2013 - 6:19

Apetisant si frumos!

Răspuns
Lubita Iancu 21 October 2013 - 7:55

Gata,te-am gasit si aici!!am trecut adresa la mine,daca vrei,poate o treci si tu pe a mea;asta ca o paranteza!cat despre cozonac,incredibil de aratos!!
Pup Merisor!!

Răspuns
Maria Udrea 21 October 2013 - 10:21

Multumesc, Lubi, imediat te adaug si eu! Pup cu drag!

Răspuns
Alina Vicu 21 October 2013 - 13:08

Bravo Meri! Ma bucur sa te gasesc si aici!
Pup

Răspuns
Maria Udrea 21 October 2013 - 13:38

Multumesc, Alina, sper sa adaugi si blogul meu la tine :D, il voi adauga si eu pe al tau, pup!

Răspuns
maria mihalache 21 October 2013 - 15:43

frumos si gustos!

Răspuns
Maria Udrea 21 October 2013 - 16:07

Multumesc, Medi!

Răspuns
Rocsy Ciobanu 21 October 2013 - 15:50

Cat de frumoas si apetisant. Bravo Meri si felicitari pentru noua casuta >:D< :*

Răspuns
Maria Udrea 21 October 2013 - 16:08

Multumesc, Rocsi, sper sa ma adaugi si pe mine la tine acolo! >:D<

Răspuns
buburuzabucatareasa 21 October 2013 - 16:22

Mult, mult succes noului blog culinar minunat!!! Asteptam cu interes noi retete minunate, asa cum ne-ai obisnuit deja!!! Pupici, salutari si ganduri bune!!!!

Răspuns
Maria Udrea 21 October 2013 - 16:28

Multumesc mult! Stii ca aprecierile tale conteaza pentru mine, imi era dor de tine! >:D<

Răspuns
deyu 21 October 2013 - 16:22

M-a fascinat cozonacul/placinta asta…la cate am vazut in ultimul timp. Arata bestiaaall!! Trebuie sa-l incerc si eu ca nu se mai poateee :))) pupici :*>:D<

Răspuns
Maria Udrea 21 October 2013 - 16:30

Deyu si pe mine m-a fascinat de fiecare data cand a postat cineva aceasta forma de aluat, placinta, paine, cozonac 🙂 Incearca-l fara rezerve ca reuseste!

Răspuns
Timea 21 October 2013 - 19:20

Minunat arata! Sunt idragostota de 'floarea' asta, iar umplutura de nuca e cea mai potrivita.

Răspuns
Maria Udrea 22 October 2013 - 5:24

Merci, Timi! >:D<

Răspuns
Anonim 21 October 2013 - 21:20

Ft. frumos ti-a iesit, ai retete minunate…te urmaresc de mult si pe bucataras!

Felicitari pt. blog!

P.s. m-ati inebunit pe bucataras cu "floarea" asta!! Camy -Spania

Răspuns
Maria Udrea 22 October 2013 - 5:26

Multumesc, pentru apreciere, ma bucur ca ma urmaresti! 🙂
P.s. si eu am fost obsedata de floarea asta si a trebuit s-o fac pentru a scapa de obsesie :))))))

Răspuns
Cristina 1 November 2013 - 10:50

"startul" l-am dat eu inainte de Paste… se pare ca a fost pe placul tuturor!

Răspuns
Maria Udrea 1 November 2013 - 11:00

Cristina, ma bucur ca tu ai dat acest "start" a devenit o pasiune in randurile modelatorilor de aluaturi. Te pup cu drag!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.