Pentru ca imi place sa ma joc cu aluaturile, pe langa cozonacii clasici mai prepar si cate un altfel de cozonac. De data aceasta am preparat cozonac trandafir cu nuca si gem de caise.
Un alt exemplu de cononac altfel il puteti descoperi la reteta de cozonac floare cu finetti si nuca.
Dar gasiti mai multe retete de cozonac pe blog, mai simple sau mai complexe, de unde va puteti inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de cozonac trandafir cu nuca si gem de caise.
Ingrediente
- Aluat pentru doi cozonaci cu diametrul de 25 cm:
- 2 oua medii
- 50 ml lapte
- 4 linguri ulei
- 1 praf sare
- 4 linguri gem de caise
- 100 gr unt
- 100 gr nuca maruntita
- 6 linguri zahar
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- Sirop din:
- 1 lingura zahar
- 2 lingurite esenta de rom
- 150 ml apa
Mod de preparare pentru cozonac trandafir cu nuca si gem de caise
Incepem cu maiaua de drojdie.
Mai intai am pus laptele la incalzit, iar drojdia am sfaramat-o intr-un bol si am frecat-o cu o lingura de zahar pana cand s-a lichefiat.
Am pus peste ea laptele caldut si putina faina cat sa rezulte un aluat de consistenta unei smantani. Am acoperit bolul si am lasat la crescut cam 10 minute pana si-a dublat volumul.
Cand drojdia este proaspata si buna, maiaua creste foarte repede. Eu folosesc drojdie proaspata “BUDAFOK”, pachetelele acelea galbene de 50 gr fiecare.
Preparam aluatul de cozonac
Cand maiaua a crescut am adaugat cele doua oua, sarea, si 2 linguri din ulei si am amestecat cu mixerul pana s-au omogenizat bine, apoi am adaugat si restul de faina. Am scos mixerul si am framantat aluatul pe masa, iar cand aluatul a fost suficient de tare, am picurat si restul de ulei si am framantat. Aluatul iese pufos ca si cel de cozonac. Am lasat aluatul la crescut pentru 15 minute.
Intre timp, am pregatit compozitia de uns. Am frecat untul cu restul de zahar(zaharul l-am rasnit), apoi am amestecat cu gemul de caise. Nuca am macinat-o, dar nu prea fin.
Formam si coacem cozonac trandafir cu nuca si gem de caise
Cand aluatul a crescut se imparte in doua, se intinde prima parte pe masa de lucru intr-o foaie dreptunghiulare groasa ca de un deget, se unge cu jumatate din compozitie cu unt si gem si se presara cu jumatate din nuca macinata. Se ruleaza foaia, se preseaza pentru a adera bine nuca si se taie cu cutitul pe lung, apoi cele doua fasii rezultate se impletesc, urmarind sa se vada frumos foile cu nuca. Un capat ramane netait.
Se unge o forma de tort detasabila cu putin unt sau ulei si se aseaza impletitura in tava, ruland de la mijloc spre exterior.
Capatul netaiat se pune la mijloc. Se mai lasa la crescut si in forma de tort.
Eu am mai lasat 10 minute, dupa care se da la cuptor pentru 15 minute la 180 grade. Intre timp fierbem siropul, iar cand au expirat cele 15 minute turnam siropul peste aluat si dam din nou la cuptor pentru alte 10 minute
10 comentarii
Meri, arata fantastic trandafirul tau!
Multumesc, Alina! Nu stiu cat de bine arata, dar e tare bun! 🙂
Cine nu doreste asa trandafir!!Minunat de parfumat!
Multumesc, Mihaela! 🙂
Foarte bine arata!
Multumesc frumos, Laura!
Foarte frumos si bun!
Pup, Timi! :-*
Hmmm, ce bun cred ca a fost!!!
Daa, Cristina, foarte bun a fost!