Pentru că am în plan câteva rețete de deserturi cu aromă intensă de lămâie trebuie să vă prezint mai întâi rețeta de lemon curd sau cremă fină de lămâie. Este una dintre cele mai delicate, mai fine și mai aromate creme pe care noi o adorăm.
Prepar crema de lămâie în diferite moduri – vedeți aici o rețetă de cremă de lămâie pentru prăjituri și torturi.
Este una dintre cremele preparate cel mai des, pentru că îmi place atât gustul cât și culoarea ei. Îmi place contrastul dintre această cremă și un blat de prăjitură cu cacao sau cu ciocolată.
Vedeți aici o rețetă de negresă cu cremă de lămâie! Foarte apreciată a fost și s-a cerut rapid repetată.
Și dacă subiectul principal este crema de lămâie, vreau să vă mai recomand de pe blog și o rețetă de tort ciocolatos cu cremă de lămâie și fructe de pădure. Foarte bine s-au combinat toate aromele și gusturile din acest tort!
Cum se prepară rețeta de lemon curd sau cremă fină de lămâie
Rețeta de față se poate prepara după gustul fiecăruia. Nu toți adoră gustul acrișor în deserturi pentru că le preferă dulci. Nouă ne plac combinațiile de dulce cu acrișor și amărui. La crema de lămâie se poate ajusta gustul acrișor reducând din cantitatea de suc de lămâie. Iar aroma se poate potența adăugând un plus de coajă răzuită de lămâie.
Pornind de la rețeta clasică, aceasta se poate adapta în funcție de destinația acesteia. Eu am preparat-o pentru a o include ulterior într-o rețetă de înghețată, dar și într-o rețetă de desert la pahar.
Dacă și voi adorați deserturile cu cremă de lămâie găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de lemon curd sau cremă fină de lămâie.
INGREDIENTE
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenușuri
- 150 ml suc proaspăt de lămâie
- Coaja răzuită de la 2 lămâi
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 75 gr unt cu 82% grăsime
MOD DE PREPARARE
Crema fină de lămâie sau lemon curd se prepară foarte ușor, însă necesită puțină răbdare pentru fierberea ei.
Mai întâi pregătim două crăticioare care să intre una în cealaltă, pentru a crea baia de aburi în care vom fierbe crema. Punem cratița mare pe foc și turnăm apă în ea, apoi adăugăm a doua cratiță. Ideal pentru fierberea cremelor la bain marie este ca a doua cratiță să nu atingă apa din prima cratiță. Cel puțin așa ne recomandă marii chefi.
Punem în a doua cratiță ouăle cu zahărul și sarea și le amestecăm până se omogenizează. Adăugăm coaja de lămâie răzuită și sucul de lămâie și din nou omogenizăm compoziția. Transferăm cratița pe baia de aburi și fierbem crema amestecând continuu pentru aproximativ 15-20 de minute. Aici trebuie răbdare, pentru că fierbem crema la foc încet și trebuie amestecat continuu în ea. Când crema se îngroașă, adăugăm untul tăiat în cuburi și din nou amestecăm până când acesta se va topi și va fi absorbit de cremă.
Pentru a obține o cremă delicată și fină o vom trece printr-o sită deasă, într-un bol. Apoi acoperim crema fierbinte cu o folie de plastic direct la contact pentru a nu se forma crustă la suprafață, în timp ce se răcește.
Lăsăm crema să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi o transferăm în frigider.
Este una dintre cele mai aromate creme și are o culoare de un galben intens atât de la ouă cât și de la lămâie.
Să vă fie de folos!