Ideea acestui cremes cu foietaj si blat cu nuca, am preluat-o de la Nico Grofova si ii multumesc mult pe aceasta cale!
Este de mare efect un astfel de cremsnit cu gust bun si aspect plăcut, va asigur ca merită preparat!
Prajiturile Cremes, sau Cremsnit sunt adoratele tuturor pentru că sunt delicioase si se prepara destul de usor. Si sunt cele mai cremoase. Aluatul se poate prepara si in casa – vedeti aici reteta mea.
Ca si crema se poate opta pentru crema de vanilie, dar se poate adauga si frisca, sau se poate prepara o crema de lamaie.
Ingrediente
- 800 gr de aluat foietaj
- Pentru blatul cu nucă:
- 6 albusuri
- 150 gr de zahar
- 150 gr de nucă macinată fin
- 50 gr de pesmet
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 varf de cutit cu sare
- Pentru crema:
- 6 galbenusuri
- 150 gr de zahar
- 200 gr de faina
- 1 l lapte
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 lingurite esenta de lamaie
- 250 gr unt(82%)
- 1 varf de cutit cu sare
Mod de preparare pentru reteta de cremes cu foietaj si blat cu nuca
Intindem cele doua foi de aluat, pe rand, pe dosul tavii unse in prealabil cu putina grasime si le coacem cate 35 de minute la 180 de grade, apoi le dam la rece.
Preparam blatul cu nuca
Pentru blatul de nuca, mixam albusurile spuma cu putina sare,apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam pana obtinem o bezea ferma.
Macinam nuca fin si o amestecam cu pesmetul ca sa nu mai stea cocolos.
Adaugam treptat acest amestec peste bezea, omogenizam bine si intindem blatul in tava tapetata cu hartie de copt.
Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.
Eu am folosit o tava de 27/39 cm.
Preparam crema
Pentru crema, amestecam galbenusurile cu putina sare si zaharul pana devin spumoase, apoi adaugam treptat faina, coaja de lamaie si putin lapte rece.
Restul de lapte il vom adauga fierbinte, apoi dam vasul la foc mediu si amestecam continuu pana cand vom obtine o crema de textura unei budinci groase.
Cand ridicam vasul de pe foc adaugam si esenta.
Dam crema la rece, acoperind vasul cu o folie, pentru a nu prinde crusta.
Intre timp scoatem si untul din frigider pentru a se inmuia la temperatura camerei.
Apoi l vom mixa cu crema racita, punand cate putin din fiecare pana cand se omogenizeaza totul bine.
Asamblare Cremes cu foietaj si blat cu nuca
Asezam o foaie de aluat in tava, intindem peste ea jumatate din crema, apoi asezam blatul de nuca, intindem restul de crema si acoperim cu cealalta foaie de aluat.
Asezam o greutate peste prajitura, un fund de lemn gros, un dictionar, sau o carte si dam tava la rece cel putin o jumatate de zi, daca nu chiar de pe o zi pe alta.
Apoi vom putea portiona prajitura frumos.
Este tare bun si de efect, acest cremes cu foietaj si blat de nuca, il recomand cu mare drag!
8 comentarii
Grozava idee, combinatia cu nuca imi place mult. Iar prajitura arata minunat, felicitari! :X
Simona, chiar este tare buna combinatia! Multumesc frumos de apreciere, draguta ca de obicei! :-*
Ce bunatate! Exact pe gustul meu <3
Timea, asa am zis si eu cand am vazut-o la Nico. 🙂 >:D<
Mi-ai facut o surpriza foarte frumoasa, iar bucuria mea este si mai mare stiind ca ti-a placut prajitura. Chiar daca ai preparat o alta crema de vanilie, sunt sigura ca a fost super buna. Si eu vreau sa refac prajitura cu budinca de vanilie, sau de ce nu, poate chiar cu crema dupa reteta ta. Iti multumesc frumos. O seara frumoasa si sa ne auzim cu bine, Nico
Minunat, cremesul tau! Vin si eu la o portie, ma primesti?:)
Nico, eu multumesc mult pentru inspiratie!
Nu e prima reteta pe care o fac de la tine, sa stii, am facut si turte dulci de craciun, dar n-am facut poze ca am fost foarte aglomerata in ziua aceea.
Si mai am in plan si altele.
Mii de im bratisari!
Alina, te-as primi cu drag sa stii, numai sa vii! :))))) Pupici!