Pentru că o prepar foarte des, m-am gândit că este timpul să am o postare pe blog doar cu această Rețetă de Cremă de lămâie pentru prăjituri și torturi.
Este preferata mea, încă mă gândesc dacă să-i atribui primul loc, adică să surclaseze cremele de ciocolată.
Este delicioasă, foarte aromată și are un gust dulce-acrișor, foarte fresh.
În plus, îmi place mult culoarea galbenă, accentuată atât de gălbenușuri cât și de coaja de lămâie.
Putem folosi crema de lămâie pentru umplerea foilor de prăjituri, pentru umplerea torturilor, la deserturile cu pișcoturi, etc.
Vă recomand câteva rețete de pe blog în care am folosit delicioasa cremă de lămâie:
- Prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie
- Tort ciocolatos cu cremă de lămâie și fructe de pădure
- Negresă cu ciocolată și cremă de lămâie
Crema de lămâie poate fi preparată cu amidon, cu făină, sau cu ambele.
De asemeni, se poate folosi unt, sau mascarpone.
Eu, de data aceasta, am preparat-o cu 3/4 amidon și 1/4 făină și cu unt. Este varianta care mi-a plăcut cel mai mult din câte am încercat până acum.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- 4 gălbenușuri de ouă medii
- 175 gr zahăr
- 600 ml lapte
- coaja și zeama de la o lămâie mare, bio
- 45 gr amidon
- 15 gr făină
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
MOD DE PREPARARE
Punem gălbenușurile într-un vas cu pereți dubli și presărăm sare peste ele. Adăugăm și coaja de lămâie răzuită fin, le amestecăm bine și le lăsăm 2-3 minute așa, pentru a li se intensifica culoarea.
Adăugăm zahărul, pe care îl măcinăm, să-l transformăm în zahăr pudră. Din nou mixăm gălbenușurile cu zahărul, până devin spumoase. Apoi, le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm amidonul amestecat cu făina și omogenizăm compoziția.
Restul de lapte îl adăugăm fierbinte, amestecând intens pentru omogenizare.
Punem vasul cu crema la foc mic spre mediu și amestecăm continuu până se îngroașă ca o budincă.
Stingem focul, acoperim crema cu folie alimentară, la contact, apoi o lăsăm să se răcească.
După răcire, încorporăm, treptat, untul moale, ținut la temperatura camerei și zeama de lămâie, mixând energic pentru omogenizare.
Dăm crema la rece înainte de a o folosi la prăjituri și torturi.
Înainte de folosire mai introducem mixerul în ea, pentru a-i da cremozitate.
Să vă fie de folos!
Vedeți mai jos și rețeta în imagini:
NOTE
Dacă adăugăm laptele fierbinte, reducem din timpul de fierbere al cremei, însă îl putem adăuga și rece. Putem fierbe crema de lămâie pe baie de aburi, dacă ne este teamă că se lipește și se afumă.