Pentru că ne-a rămas o jumătate de cozonac de la sărbători, am preparat din el o minunată rețetă de frigănele din felii de cozonac cu ciocolată.
De obicei nu ne rămâne cozonac preparat în casă, pentru că iese prea bun și se consumă imediat. Însă, în pachetele de la serviciu dăruite de sărbători, de obicei găsim și 1-2 cozonaci. Nu sunt ei grozavi precum cei de casă, dar la frigănele chiar merg perfect.
Nu contează umplutura cozonacilor pentru a prepara aceste frigănele, dar eu îi prefer pe cei cu nuci și cacao.
Tot din cozonac învechit am mai preparat anterior și rețeta de budincă de cozonac. Foarte bună este și aceasta și se poate glazura cu diferite creme sau toppinguri.
Mai obișnuiesc să prepar deseori și frigănele din pâine, atât dulci cât și sărate.
Vedeți aici rețeta de frigănele dulci.
Figănelele sărate le prepar pentru mic dejun, sau chiar pentru pachetele de la serviciu. Merg tare bine tartinate cu cremă de brânză.
De ce este deosebită rețeta de frigănele din felii de cozonac cu ciocolată
Rețeta desertului de față este deosebită prin simplitatea și rapiditatea preparării, dar și prin gust și aspect. Frigănelele ies ușor crocante la exterior și ușor umede în interior. Așezate una peste alta și lipite cu diferite creme au aspect de prăjitură în straturi. Nu ezitați să le încercați atunci când vă rămâne cozonac, dar, mai ales când luați din comerț un cozonac și nu vă place gustul acestuia.
Rețetele mele de cozonac le găsiți pe blog în secțiunea Dulciuri/Cozonac și pască.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de frigănele din felii de cozonac cu ciocolată.

INGREDIENTE
- 5 felii mari de cozonac
- 3 ouă medii
- 20 gr zahăr vanilinat
- 1 praf de sare
- 250 ml lapte
- 1 lingură de făină
- 100 gr ciocolată amăruie
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 1 cub de unt + 1 linguriță de ulei pentru uns tigaia
MOD DE PREPARARE
Începem cu felierea cozonacului, apoi lăsăm feliile să se mai usuce 30-40 de minute. Dacă aveți timp și răbdare, lăsați-le chiar câteva ore. Dacă sunt mai uscate, vor absorbi mai mai bine compoziția de ouă cu lapte și va ieși un desert cu textură umedă.
Într-un bol, amestecăm ouăle cu sarea și zahărul vanilinat. Când se omogenizează, diluăm compoziția cu laptele rece. Adăugăm și puțină făină și din nou omogenizăm. Făina este opțională, dar ajută la rumenirea mai frumoasă a feliilor de cozonac.
Punem untul la topit într-o tigaie, împreună cu uleiul. De ce pun și unt și ulei? Pentru că untul de obicei se topește rapid și se arde la fel de rapid. Uleiul îi oferă o barieră protectoare împotriva arderii. Nu exagerăm cu cantitatea de ulei.
Scufundăm, pe rând, feliile de cozonac în compoziția de ouă cu lapte și le rumenim pe ambele părți în tigaia cu unt și ulei. Le scoatem pe prosoape de hârtie și le lăsăm să se tempereze.
Între timp, pregătim o glazură simplă de ciocolată amăruie. Puteți opta și pentru o ciocolată mai dulce. Eu o prefer pe cea amăruie pentru că nu ne plac deserturile foarte dulci.
Punem smântâna lichidă într-o crăticioară, la încălzit. Nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere și doar o încălzim cât să se topească ciocolata în ea. Când smântâna este încălzită, stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă în ea. Amestecăm bine până când ciocolata e topită și compoziția omogenă. O lăsăm să se tempereze puțin și glazurăm cu ea frigănelele din felii de cozonac.
Putem să le servim simple, sau putem lipi câte două frigănele cu cremă de ciocolată între ele.
Sunt absolut delicioase!