Toamna aceasta a fost sezonul rețetelor cu conopidă la noi în bucătărie. Printre acestea s-a numărat și rețeta de friptură de conopidă la cuptor. Grozav de bună a ieșit. Am preparat mai întâi de probă, doar dintr-o jumătate de conopidă și s-a dovedit a fi pe placul tuturor. Am repetat rețeta imediat a doua zi pentru că în prima a fost doar de degustare.
Nu are cum să nu iasă delicioasă dacă îi potrivești gustul cu cele necesare. O astfel de rețetă am văzut cu ani în urmă în emisiunea culinară Chefi la cuțite. Bine, in emisiune îi spuneau ”Steak de conopidă”, dar eu prefer denumirea românească. Ulterior am verificat și pe internet să văd recenzii despre preparat și am constatat că multe dintre prietenele mele bloggerițe o preparaseră. Bineînțeles, fiecare o prepară după propriul gust, cu condimentele preferate.
O altă rețetă cu conopidă care a plăcut mult alor mei a fost rețeta de conopidă la tigaie cu usturoi și crutoane. O rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă.
Și aș mai aminti și de rețeta de conopidă pane care este chiar pe placul tuturor.
Cum se prepară rețeta de friptură de conopidă la cuptor
Conopida sub formă de friptură se prepară foarte simplu. Se porționează conopida în felii grosiere care se condimentează după gust și se așază în tavă, pe hârtie de copt. Se stropesc feliile de conopidă și cu puțin ulei pentru a nu se usca în timpul tratamentului termic. Apoi se dau la cuptor doar până când se pătrund și se rumenesc ușor la suprafață. Mai simplu de atât nici friptura clasică nu se face.
Este delicioasă această friptură de conopidă, mai ales servită cu un sos barbeque, sau cu mujdei.
Dacă și vouă vă plac rețetele cu conopidă, mai găsiți astfel de rețete pe blog. Tastați cuvântul ”conopidă” în caseta de căutare și le descoperiți.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de friptură de conopidă la cuptor.

INGREDIENTE
- 1/2 căpățână mare de conopidă
- 2 linguri cu ulei de floarea soarelui
- 1 lingură cu suc de lămâie
- sare și piper
- 1/2 linguriță cu pudră de nucșoară
- 1 vârf de linguriță cu usturoi granulat
- 1 vârf de linguriță cu pudră de ghimbir
- puțin busuioc și cimbru, uscate
- 1/4 linguriță cu boia de ardei iute și dulce
- sos barbeque pentru servit
- pătrunjel verde pentru decor
MOD DE PREPARARE
Începem cu spălarea conopidei, dar nu înainte de a o curăța de frunze și a-i tăia cotorul. Apoi o punem pe un tocător de lemn și o tăiem în felii grosiere de 1,5 – 2 cm.
Stoarcem suc de lămâie peste feliile de conopidă și le stropim cu puțin ulei. Apoi presărăm condimentele amestecate și punem bucățile de conopidă într-o caserolă cu capac. Le lăsăm la odihnit 30 de minute, la frigider.
Înainte de a scoate conopida de la frigider pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Așezăm feliile de conopidă într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
Le mai stropim cu puțin ulei și punem tava la cuptor pentru 30 de minute. În ultimele 10 minute întoarcem feliile de conopidă pe partea cealaltă și le mai stropim cu ulei pentru a nu se usca. Nu exagerăm cu cantitatea de ulei.
Este chiar gustoasă această friptură de conopidă la cuptor, mai ales servită cu puțin sos barbeque sau un ketchup simplu, dulce sau picant. Presărăm și puțin pătrunjel verde, pentru un plus de prospețime.