Pentru că ne plac foarte mult deserturile cu dovleac plăcintar și pentru că suntem în post, am preparat o rețetă de faguri de post cu dovleac în aluat. Fagurii nu sunt din cei clasici cu aluat fluid, ci sunt dintr-un aluat dospit, ca de cozonac. De fapt au textură fragedă și sfărâmicioasă ca și biscuiții. Dar pentru că i-am copt în forma pentru faguri/vafe, le putem spune ”faguri”.
Rețeta clasică pentru faguri, pe care o știm din copilărie o puteți vedea AICI.
Iar dintre rețetele cu dovleac, de post, vă recomand să încercați, de pe blog, rețeta de plăcintă cu dovleac și sirop de arțar. Siropul de arțar are o aromă tare plăcută și s-a combinat perfect cu dovleacul plăcintar.
Iar din categoria rețetelor cu dovleac, dar nu de post, vă recomand să încercați rețeta de brownie cu dovleac plăcintar și brânză. Are o combinație plină de culoare și savoare și cucerește atât gusturile cât și privirile.
Cum preparăm faguri de post cu dovleac în aluat
Aluatul pentru acești faguri este asemănător cu aluatul pentru cozonac de post cu dovleac și nucă, pe care l-am preparat anterior. Este tot un aluat dospit. Însă, am adăugat și puțin bicarbonat de sodiu, pentru frăgezirea fagurilor. Astfel, fagurii se vor frăgezi din ce în ce mai mult, de la o zi la alta. Îi putem păstra în cutii de metal cu capac, sau în cutii de carton, în cămară, chiar și o săptămână.
Dacă doriți mai multe rețete de deserturi cu dovleac, găsiți pe blog o întreagă colecție. Le descoperiți tastând cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de faguri de post cu dovleac în aluat.
INGREDIENTE
- 250 gr dovleac răzuit
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 100 gr zahăr
- 1 linguriță de scorțișoară
- 350 gr făină albă tip 650
- 3 gr drojdie uscată
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 50 ml apă caldă
- 1/4 linguriță de sare
MOD DE PREPARARE
Curățăm dovleacul, îl răzuim și îl punem la caramelizat împreună cu zahărul și uleiul într-un vas cu baza dublă, la foc mediu. Amestecăm continuu, pentru o caramelizare uniformă. Apoi lăsăm dovleacul la temperat și pregătim celelalte ingrediente.
Amestecăm 300 gr de făină cernută cu drojdia și bicarbonatul, în bolul mixerului. Adăugăm compoziția de dovleac caldă și pornim mixerul. Amestecăm ingredientele mai întâi la treapta inferioară și mărim viteza, pe măsură ce se formează aluatul.
Pe parcursul amestecării presărăm sare și turnăm apa caldă, în fir subțire. Apoi, scoatem aluatul din bol pe masa presărată cu făină și îl mai frământăm până devine compact. Mai folosim aproximativ 50 gr de făină la frământat și presărat peste aluat. Punem aluatul înapoi în bol, îl acoperim mai întâi cu folie, apoi cu ștergare și îl lăsăm la dospit 35-40 de minute, nu mai mult.
Apoi îl împărțim în mici biluțe pe care le așezăm pe rând în forma de copt și le coacem până când sunt bine rumenite și crocante.
Servim minunații faguri de post cu dovleac în aluat simpli, sau trecuți prin zahăr pudră. Îi putem glazura și cu o glazură de ciocolată, dar de post. Sunt gustoși în orice combinație.