Langoși cu gem de prune și nuci, de post

de Maria Udrea
0 comentarii
Langoși cu gem de prune și nuci într-o tavă, unul secționat

Rumeni și gustoși, acești langoși cu gem de prune și nuci, te îmbie cu mirosul lor și te fac să visezi la copilărie.

Cu ceva vreme în urmă adoram langoșii, pentru că era un butic de unde-i procuram, fix la poarta întreprinderii unde lucram.

Ne înnebunea mirosul lor și nu ne puteam abține să nu servim 2-3 în pauza de masă.

Ulterior am început să mi-i prepar singură cu ingrediente naturale.

Și îmi place să jonglez cu umpluturile. Vedeți aici și rețeta de langoși cu brânză sărată. Este preferata noastră.

Langoși cu gem de prune și nuci, de post, alături de o cană cu lapte

Și mai găsiți pe blog o rețetă de langoși ungurești cu smântână și cașcaval. Cu acest tip de langoși ne delectăm de fiecare dată când vizităm zonele din Ardeal. Sunt de nerefuzat.

Langoși ungurești cu smântână și cașcaval, pe o farfurie neagră, alături de o cană cu smântână și usturoi și un bol cu cașcaval răzuit și pătrunjel verde

Mai găsiți pe blog și o colecție de rețete de gogoși clasice sau mai complexe, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de langoși cu gem de prune și nuci.

Langoși cu gem de prune și nuci, de post, într-o tavă

 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 350 ml apă
  • 750 g făină
  • 2 linguri zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 linguriță sare
  • 25 g drojdie proaspătă
  • Pentru umplutură:
  • 200 g gem de prune
  • 75 g nucă măcinată
  • 1/2  linguriță scorțișoară
  • În plus:
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră cu scorțișoară

Porții: 9;

Timp total de preparare: 60 minute

Mod de preparare pentru rețeta de langoși cu gem de prune și nuci

Începem cu pregătirea aluatului care este un aluat clasic ca pentru gogoși, puțin îndulcit. Nu adăugăm o cantitate mare de drojdie și nici timpul de dospire nu este îndelungat.

Cum preparăm aluatul pentru langoși

Frecăm într-un bol, drojdia cu zahărul până la diluare, apoi adăugăm puțină apă caldă și 2 linguri de făină și omogenizăm maiaua, pe care o lăsăm la crescut maxim 10 minute.
Adăugăm apoi maiaua crescută peste făina cernută într-un alt vas și începem să încorporăm făina în maia, picurând treptat și apa caldă, în care am dizolvat sarea.
Frământăm un aluat nu atât de vârtos ca cel pentru pâine, dar nu trebuie să fie nici lipicios.
Lăsăm aluatul la crescut 30-40 de minute.

Cum formăm langoși cu gem de prune și nuci

Formăm din aluat niște sfere, pe care le aplatizăm în formă rotundă sau alungită, așezăm câte o lingură de gem amestecat cu nucă și scorțișoară, la o margine și rulăm ușor, dar nu foarte strâns.
Lăsăm aluatul mai lejer pentru a se prepara bine și uniform.
Mai apăsăm rulourile ușor să se aplatiseze și să le dăm acea formă de langoși.
Punem într-un tuciuleț uleiul la încins și scufundăm pe rând langoșii, atâția câți încap, dar avem grijă să aibă destul spațiu să se desfăsoare în voie.
Îi întoarcem de pe o parte pe cealaltă și îi prăjim uniform, la foc mediu spre mare.
Trebuie să avem mare grijă și cu intensitatea focului, nu trebuie să fie nici prea mică, pentru a nu se îmbiba aluatul cu ulei, dar nici foarte mare pentru a nu se rumeni aluatul doar la suprafață, iar la interior să rămână nepreparat.
Îi scoatem apoi pe prosoape absorbante, îi lăsăm să se tempereze ușor și îi pudrăm cu zahăr pudră, amestecat cu scorțișoară.
Servim delicioșii langoși cu gem de prune și nuci, ușor calzi, așa sunt cei mai buni, dar merg foarte bine și reci.
Să vă fie de folos!
Colaj de poze cu pașii de formare a langoșilor Colaj de poze cu pașii de prăjire a langoșilor
Langoși cu gem de prune și nuci, presărați cu zahăr într-o tavă de servire, alături de o cană cu ceai și o zaharniță cu sită Langoși cu gem de prune și nuci într-o tavă, unul secționat

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.