Prajitura cu mere rase si bezea a devenit una dintre favoritele noastre din categoria deserturilor cu mere.
Am vrut initial sa fac o placinta cu mere, dar s-a transformat intr-o prajitura delicioasa si foarte aromata.
Blatul cu galbenusuri si iaurt are o compozitie densa, dar usor umeda de la mere. Aromele le poate alege fiecare dupa preferinte.
Bezeaua este aromata cu lamaie si usor acrisoara, iar merele sunt o nebunie cu aroma de scortisoara.
V-o recomand cu incredere si va mai recomand si aceasta reteta de placinta cu mere si foietaj cu migdale.
Dar mai gasiti si alte retete de deserturi cu mere pe blog, de unde va puteti inspira.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de prajitura cu mere rase si bezea.
Ingrediente
- Blat:
- 5 galbenusuri
- 200 g unt gras, sau 125 ml ulei
- 200 g zahar
- 250 g iaurt
- 350 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita amoniu pentru prajituri
- coaja rasa de lamaie
- esenta de lamaie
- sare
- Umplutura:
- 2 kg mere
- 4 linguri zahar
- 4 linguri gris
- 2 lingurite scortisoara
- Bezea:
- 5 albusuri
- 100 g zahar
- 20 g zahar vanilat
- zeama de la o lamaie
- sare
- Decor:
- 4 linguri mere rase
Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu mere rase si bezea
Pregatim merele.
Le punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu zaharul si scortisoara si le lasam pana isi schimba culoarea si lasa putin sirop, apoi oprim 4-5 linguri din ele pe care le punem intr-o strecuratoare sa se scurga siropul, iar peste cele din vas adaugam grisul, omogenizam si ridicam de pe foc.
Le lasam la odihnit pana preparam blatul.
Preparam compozitia pentru blat
Pentru blat, frecam untul cu zaharul si putina sare pana devine spumos, adaugam galbenusurile, coaja de lamae si esenta si omogenizam.
Desfacem praful de copt si amoniul in iaurt , amestecand incet pentru ca se formează spuma si adăugam amestecul peste compozitia de mai sus.
Omogenizam bine compozitia si incepem sa incorporam, treptat, faina.
Iese o compozitie putin mai groasa decat cea de chec.
Asamblare si coacere prajitura cu mere rase si bezea
Tapetam tava cu hartie de copt si rasturnam compozitia in ea, nivelam cu dosul unei linguri si dam la cuptor pentru 25 minute la 180 grade.
Eu am folosit o tava de 26/36 cm si a iesit destul de inalt blatul.
Dupa cele 20-25 minute, timp in care blatul a crescut si s-a colorat putin la suprafata, scoatem tava si intindem compozitia de mere, care nu a apucat sa se raceasca de tot, nivelam si mai dam la cuptor pentru 10 minute.
Preparare bezea
Pentru bezea,batem albusurile cu putina sare pana devin o spuma alba si pufoasa, apoi punem treptat zaharul si zeama de lamaie, batand energic cu telul pana se intareste bine.
Scoatem tava din cuptor, intindem bine bezeaua peste compozitia de mere, iar deasupra presaram merele oprite si scurse.
Dam din nou tava la cuptor pentru alte 10 minute, pana se coloreaza bezeaua frumos.
Prajitura cu mere rase si bezea este o prajitura foarte aromata si delicioasa, te lingi pe degete de buna ce este!
Ulterior am preparat reteta si am prezentat-o si AICI!
4 comentarii
Cred si eu ca este buna,arata grozav!!
Multumesc, DiaMar! Pup cu drag
Cea mai bună prăjitură!FELICITARI PENTRU TOATE REȚETELE!
SARBATORI FERICITE!
Mulțumesc frumos! Mă bucur că îți place prăjitura! Sărbători binecuvântate cu bucurii și sănătate!