17
Este prima dată când prepar iahnie de fasole roșie și pot spune că diferă puțin la gust față de cea albă, parcă e mai dulceagă, sau cel puțin așa mi s-a părut mie.
Am preparat-o la Slow Cooker Crock Pot, prietenul meu de nădejde în bucătărie.
Găsiți pe blog o colecție interesantă de Rețete la Crock Pot.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 400 g fasole roșie, boabe
- 1 ceapă albă
- 1 ceapă roșie
- 1 morcov
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 rădăcină păstârnac
- 1 ardei gras
- 1 linguriță sare de mare
- 100 ml ulei
- 200 g pastă de roșii
- un praf cimbru
- un praf piper
- 2 foi dafin
- 1 căpățână usturoi
- 2 frunze busuioc
- mărar
- pătrunjel
- apă
[/ingredients]
[preparare title=”Rețeta Iahnie de fasole roșie – Mod de preparare”]
Pregătim fasolea roșie.
Punem fasolea bine spălată, în apă rece (cantitate dublă față de fasole) și o lăsăm la frigider de seara până dimineața pentru a se hidrata și a reduce timpul de fierbere.
A doua zi scurgem apa, clătim fasolea și o fierbem pe aragaz într-o apă, până clocotește de două ori.
O scurgem din nou, o clătim și o punem în vasul crock potului.
Curățăm și tocăm legumele în cuburi și le adăugăm peste fasole, apoi completăm cu apă cât să fie vasul umplut 3/4 din capacitatea sa.
Adăugăm și puțină sare, acoperim vasul cu capacul din dotare, conectăm aparatul la sursa de curent, și setăm modul high pentru 4 ore.
Cu 30 de minute înainte de expirarea timpului, punem uleiul la încins, într-un vas, pe foc și adăugăm pasta de roșii, frunze rupte de busuioc, piper și cimbru.
Lăsăm sosul la foc încet 6-7 minute, pentru a se întrepătrunde aromele, apoi îl adăugăm peste fasolea din vas, numai dacă boabele sunt pătrunse bine.
Adăugăm și usturoiul curățat și presat, precum și foile de dafin.
Gustăm iahnia și o potrivim de sare și de condimente, dacă mai este cazul.
După expirarea timpului, deconectăm aparatul de la sursa de curent și adăugăm pătrunjelul și mărarul, tocate mărunt.
TIPS-uri:
Dacă boabele de fasole nu s-au hidratat bine cât timp au fost ținute în apă, este un semn că fasolea va fierbe greu, adică necesită timp îndelungat.
Pentru a scurta timpul de preparare, se va adăuga în prima apă în care fierbem fasolea și un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu. Acesta are rolul de a înmuia boabele de fasole.
Pentru a evita senzația de balonare, după ce consumăm fasolea, în timpul fierberii acesteia se poate adăuga și un cartof curățat și tăiat în cuburi sau o linguriță de zahăr.
Servim iahnia de fasole roșie alături de murături și pâine prăjită.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de iahnie de fasole roșie!
[/preparare]