Minciunele sau uscatele. Reteta din copilarie

de Maria Udrea
12 comentarii
Minciunele sau uscatele in cos si in tava, decorate cu zahar

Cu dor de copilarie si ale ei deserturi simple si gustoase, am preparat o reteta de minciunele, sau uscatele.

Reteta este asa cum o stiu de la mama mea, adaptata cu ingrediente din zilele noastre. Ea prepara aluatul ca la reteta de clatite, dar ferm, bineinteles. In schimb, in loc de lapte punea lapte batut si nu punea praf de copt sau altceva sa ajute la crescut.

Eu am pus totusi putin bicarbonat, ca am vrut sa devina sfaramicioase daca raman de pe o zi pe alta.

Gasiti pe blog mai multe retete cu iz de copilarie, cum ar fi retetele de gris cu lapte, orez cu lapte, macaroane cu branza si multe altele. le descoperiti tastand denumirea lor in caseta de cautare.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmariti mai jos reteta pas cu pas pentru  prepararea minciunelelor.

Ingrediente

  • 3 oua
  • 400 gr iaurt sau smantana cu 20 % grasime
  • 100 gr zahar
  • 1 lingurita sare
  • 850-900 gr faina
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 250 ml ulei pentru prajit

Mod de preparare pentru reteta de minciunele

Pregatim aluatul.
Intr-un bol adauga ouale, zaharul si sarea. Se amesteca bine toate ungredientele, pana cand se dizolva zaharul și sarea. Apoi se adauga iaurtul sau smantana, essenta si esenta de rom.
Omogenizam bine compozitia, apoi incepem sa incorporam faina adaugata putin cate putin.

Framantam aluatul mai intai in bol, apoi il rasturnam pe masa de lucru presarata cu faina. Framantam bine aluatul, pana cand nu se mai lipeste de maini.

Aluat pentru minciunele sau uscatele

Acoperim aluatul cu o folie si il lasam la odihnit pentru aproximativ 30 de minute.

Cum modelam si coacem minciunelele

Dupa ce s-a odihnit aluatul, presaram din nou faina pe masa si scoatem aluatul din bol. Il impartim in patru parti pe care le intindem pe rand in foi subtiri de 4-5 mm.

Decupam aluatul in dreptunghiuri, nu foarte mari.

Cu un cutit sau un cutter cream o incizie la mijlocul dreptunghiului. Trecem un capat al dreptunghiului de aluat prin incizie, rasucindu-l usor sa-i dam o forma ca de fundita.

Modelarea minciunelelor din aluat

Punem uleiul la incins intr-un tuciulet sau o tigaie adanca. Apoi scufundam 4-5 sau cate minciunelele incap, in uleiul incins.

Rumenim frumos minciunelele, intorcandu-le de pe o parte pe cealalta. Le lasam pentru 40-50 de secunde pe fiecare parte sau pana cand capata culoare aurie.

Prajirea minciunelelor

Apoi le scoatem intr-o sita sau pe prosoape de hartie absorbante și presaram zahar pudra peste ele.

Minciunele sau uscatele in sita la scurs

Au iesit 55 de bucati.

Sunt delicioase, ușor crocante si aromate și ne aduc aminte de anii copilariei.

Le servim alaturi de un ceai bun, un pahar cu lapte sau cu iaurt, etc.

Minciunele sau uscatele pudrate cu zahar

In alte zone ale tarii, in loc de esenta de rom se foloseste rom pur – vedeti aici reteta.

In zona unde am copilarit eu nu se folosea romul, dar voi incerca data viitoare si cu rom. Sunt putin diferite cele cu rom pentru ca se prepara mult mai subtiri si sunt foarte crocante.

Mai gasiti pe blog astfel de retete cu amintiri din copilarie.

Spor la preparat si pofta buna la savurat!

Rețete înrudite

12 comentarii

Patricia 21 November 2013 - 7:12

Le incerc eu si pe acestea…sa treaca postul. 😉

Răspuns
Andreea Mohorea 21 November 2013 - 7:23

Am sa le incerc si eu !!! Foarte bune…

Răspuns
Maria Udrea 21 November 2013 - 7:26

Paty, sa le incerci ca sunt bune!

Răspuns
Maria Udrea 21 November 2013 - 7:26

Andreea, ma bucur ca iti plac, sa le incerci!

Răspuns
Laura @ Transylvanian Kitchen 21 November 2013 - 8:43

Ce dor mi-e de ele! Si ce bine arata!

Răspuns
Maria Udrea 21 November 2013 - 8:48

Laura, daa, amintiri din copilarie, nu?

Răspuns
Cristina 28 November 2013 - 12:13

Tare frumusele. Le trec si eu la favorite. 😀 .

Răspuns
Maria Udrea 28 November 2013 - 12:34

Multumesc frumos, sunt de efect! 🙂

Răspuns
Aurica 19 December 2013 - 15:26

ce minciunele crocante si aurii avem aici, arata super si merg acum in ton cu sarbatorile 😀

Răspuns
Maria Udrea 19 December 2013 - 15:52

Desertul copilariei, asa imi place sa-l numesc! 🙂

Răspuns
Joolianna Jools 11 September 2014 - 8:12

Fain aluat! Shortcut 😛 Imi plac scurtaturile 🙂

Răspuns
Maria Udrea 11 September 2014 - 8:18

Cand le vei face, sunt sigura ca iti vor placea! 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.