Cu dor de copilarie si ale ei deserturi simple si gustoase, am preparat o reteta de minciunele, sau uscatele.
Reteta este asa cum o stiu de la mama mea, adaptata cu ingrediente din zilele noastre. Ea prepara aluatul ca la reteta de clatite, dar ferm, bineinteles. In schimb, in loc de lapte punea lapte batut si nu punea praf de copt sau altceva sa ajute la crescut.
Eu am pus totusi putin bicarbonat, ca am vrut sa devina sfaramicioase daca raman de pe o zi pe alta.
Gasiti pe blog mai multe retete cu iz de copilarie, cum ar fi retetele de gris cu lapte, orez cu lapte, macaroane cu branza si multe altele. le descoperiti tastand denumirea lor in caseta de cautare.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmariti mai jos reteta pas cu pas pentru prepararea minciunelelor.
Ingrediente
- 3 oua
- 400 gr iaurt sau smantana cu 20 % grasime
- 100 gr zahar
- 1 lingurita sare
- 850-900 gr faina
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 250 ml ulei pentru prajit
Mod de preparare pentru reteta de minciunele
Framantam aluatul mai intai in bol, apoi il rasturnam pe masa de lucru presarata cu faina. Framantam bine aluatul, pana cand nu se mai lipeste de maini.
Acoperim aluatul cu o folie si il lasam la odihnit pentru aproximativ 30 de minute.
Cum modelam si coacem minciunelele
Dupa ce s-a odihnit aluatul, presaram din nou faina pe masa si scoatem aluatul din bol. Il impartim in patru parti pe care le intindem pe rand in foi subtiri de 4-5 mm.
Decupam aluatul in dreptunghiuri, nu foarte mari.
Cu un cutit sau un cutter cream o incizie la mijlocul dreptunghiului. Trecem un capat al dreptunghiului de aluat prin incizie, rasucindu-l usor sa-i dam o forma ca de fundita.
Punem uleiul la incins intr-un tuciulet sau o tigaie adanca. Apoi scufundam 4-5 sau cate minciunelele incap, in uleiul incins.
Rumenim frumos minciunelele, intorcandu-le de pe o parte pe cealalta. Le lasam pentru 40-50 de secunde pe fiecare parte sau pana cand capata culoare aurie.
Apoi le scoatem intr-o sita sau pe prosoape de hartie absorbante și presaram zahar pudra peste ele.
Au iesit 55 de bucati.
Sunt delicioase, ușor crocante si aromate și ne aduc aminte de anii copilariei.
Le servim alaturi de un ceai bun, un pahar cu lapte sau cu iaurt, etc.
In alte zone ale tarii, in loc de esenta de rom se foloseste rom pur – vedeti aici reteta.
In zona unde am copilarit eu nu se folosea romul, dar voi incerca data viitoare si cu rom. Sunt putin diferite cele cu rom pentru ca se prepara mult mai subtiri si sunt foarte crocante.
Mai gasiti pe blog astfel de retete cu amintiri din copilarie.
Spor la preparat si pofta buna la savurat!
12 comentarii
Le incerc eu si pe acestea…sa treaca postul. 😉
Am sa le incerc si eu !!! Foarte bune…
Paty, sa le incerci ca sunt bune!
Andreea, ma bucur ca iti plac, sa le incerci!
Ce dor mi-e de ele! Si ce bine arata!
Laura, daa, amintiri din copilarie, nu?
Tare frumusele. Le trec si eu la favorite. 😀 .
Multumesc frumos, sunt de efect! 🙂
ce minciunele crocante si aurii avem aici, arata super si merg acum in ton cu sarbatorile 😀
Desertul copilariei, asa imi place sa-l numesc! 🙂
Fain aluat! Shortcut 😛 Imi plac scurtaturile 🙂
Cand le vei face, sunt sigura ca iti vor placea! 🙂