Acest tort aniversar etajat, l-am prestat cand am implinit un an de bucataras si m-am gandit sa-l postez azi cand blogul meu implineste o luna.
Este un tort foarte bun, cu o combinatie care mie mi se pare perfecta: ciocolata + nuca + visine.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 6 linguri nuca maruntita
- 6 linguri faina
- 50 gr visine
- Esenta de portocala
- Sare
- Pentru sirop:
- 250 ml apa
- 2 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- Siropul rezultat de la visine + 4 linguri zahar
- Pentru crema:
- 500 mL frisca
- 300 gr ciocolata de menaj
- Sare
- 50 gr visine
- 50 gr nuca maruntita
- 10 gr gelatina
- Pentru ornat:
- 150 ml frisca lichida
- Visine
- Pentru glazura:
- 3 linguri zahar
- 3 linguri cacao
- 2 linguri lapte
- 50 gr unt
Mod de preparare pentru tort aniversar etajat
Mai intai am pregatit visinile carora le-am scos samburii. Am presarat 4 linguri de zahar peste ele si le-am dat la rece o jumatate de zi pana au lasat sirop, apoi le-am pus la foc moale pana la primul clocot.
Le-am lasat la racit si le-am scurs de sirop.
Preparare blat
Am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut cu putina sare pana au devenit spumoase, apoi am adaugat treptat zaharul si am batut energic cu telul pana cand compozitia s-a intarit.
Am adaugat galbenusurile unul cate unul amestecand circular, fara sa mai bat, apoi uleiul, esenta si alternativ faina cu nuca.
Am uns o forma detasabila cu ulei (25 cm diametrul), am pus compozitia si am trasat un cerc cu lingura, pentru a decupa dupa coacere etajul tortului.
In partea de mijloc, am asezat visinile scurse de sirop.
Am copt la blatul la 175 grade pentu 40 minute.
L-am cam parlit putin deasupra ca am avut cuptorul setat pe 200 grade de la ce gatisem anterior, dar am observat la timp pana nu s-a ars de tot.
Dupa ce s-a oprit cuptorul, am lasat cateva minute blatul acolo pentru a nu-l trece brusc de la o temperatuta la alta, apoi l-am scos si l-am lasat sa se raceasca bine pentru a-l decupa.
Preparare sirop
Am mai pus apa, 2 linguri zahar si 2 plicuri de zahar vanilat peste siropul lasat de visine si le-am mai fiert putin, apoi am lasat sa se raceasca.
Am decupat exact dupa forma pe care au lasat-o visinile si am insiropat blaturile.
Preparare crema
Am pus intr-un vas pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si un pic de sare si am lasat pana s-a topit ciocolata, amestecand continuu, apoi am lasat la rece.
Dupa racire am bagat mixerul si am mixat pana a devenit cremoasa, am adaugat gelatina diluata conform instructiunilor de pe plic apoi nuca maruntita si visinele si am omogenizat.
Asamblare tort aniversar etajat
Am pus pe platoul de tort blatul marginas, fara decupaj si am turnat crema la mijloc.
Cu ajutorul unui cutit am intins crema si peste marginile blatului, deci l-am imbracat.
Crema deja s-a intarit cat timp am lucrat eu cu ea, nu chiar definitiv, dar suficient sa o modelez pe blat.
Am asezat decupajul deasupra cremei si am batut restul de frisca cu care am ornat etajul tortului. Am oprit o parte si pentru decor.
Pentru glazura, am pus toate ingredientele pe foc moale si am amestecat incet pana s-au topit toate si s-a format o ciocolata pe care am turnat-o incet pe marginile tortului. Am oprit putina si am amestecat cu frisca, iar cu ajutorul poshului am ornat tortul.
Este delicios al meu tort aniversar etajat, un tort ciocolatos usor dulce, dar si usor acrisor de la visine.
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
22 comentarii
La multe luni, la multi ani si la multe retete delicioase. O feliuta de tort virtual, servesc cu placere !
Mult succces in continuare cu bllogul >:D<
Multumesc, Daniela! Cu drag te servesc!
Multumesc mult, Andreea!>:D<
Ce tort frumos si bun ai facut! Bravo!
Multumesc, Timea!
nebunie tortul asta. cum lipsesc o vreme, cand intru in casuta ta iar o gasesc schimbata 😀 … dar e ok orice tema de blog (desigur ca trebuie sa fie usor de parcurs), cuceresti cu preparatele.
acum ca ai facut pagina FB poti sa scoti box-ul cu like FB pe blog , cu adresa paginii, ca nu gasesc decat google box (cred ca stii dar n-ai avut timp)
La multi ani deliciosi!
Multumesc Didi! Mereu atenta cu blogul meu!!!! :)))))))
Multumesc, Cristina!
La cât mai multe postări! Aşteptăm reţetele tale delicioase.
Multumesc, Adriana!
Merisor,tu insati este o dulceata! Ramai mereu asa si mult succes in continuare >:d< tort din asta pap si eu :P:)))) muaah!
Laura, muah! Tu mereu ai la tine cuvinte frumoase pentru mine 🙂
Emoticon cu obrajori imbujorati 🙂
La multi ani si pe propiul blog! Te sarut!
Multumesc frumos! Pup si eu!
La multi ani, plini de deliciosenii Mery! Pup
Multumesc, Alina! Pupici!
Cat de bine arata
O minunatie de tort si daca e cu fructe, sti ca e pe gustul meu !
La cat mai multi ani pe Bucataras si pe blogul tau !
Te tzuc cu drag Mery !
Multumesc, Adrian! Bine ai venit in vizita!
Sidy drag, multumesc frumos! tzuc, tzuc, tzuc!