Pârjoale moldovenești

de Maria Udrea
0 comentarii
Pârjoale moldovenești

Când eram la liceu și locuiam la cămin, cea mai bună mâncare de la cantină mi se părea piureul de cartofi cu pârjoale moldovenești.

Odată am luat și eu parte la prepararea pârjoalelor, fiind de serviciu la cantină în acea zi.

Rețeta de față este exact cum mi-am amintit că o preparau bucătăresele de la acea vreme.

Eu le-am servit de data aceasta cu orez asezonat cu multe legume, și un sos aromat de roșii. Iar pentru cele care au rămas pentru a doua zi, am preparat un piure de cartofi cremos și delicios, sosul rămânând același.

Chiftelele, indiferent de modul de preparare, sunt preferate de întreaga familie, de la mic la mare. Cele mai gustoase, sunt cele prăjite în ulei, pentru că sunt crocante la exterior și moi și suculente la interior. Însă, cele mai sănătoase sunt preparate la cuptor.  Vedeți aici și rețeta de chiftele preparate la cuptor. Aceasta este rețeta de bază, mai ales pentru atunci când le prepar în diferite sosuri.

Iar aici, găsiți și rețeta clasică de chiftele prăjite.

Dar găsiți foarte multe rețete de chiftele pe blog și simple, și cu sosuri, și cu carne, dar și de post.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Mai jos aveți lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de pârjoale moldovenești.

Pârjoale moldovenești

Pârjoale moldovenești

Printează
Porții: 20 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

Ingrediente

  • 1,5 kg carne tocată(porc + vită)
  • 3 cartofi micuți
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 1 căpățână usturoi
  • 250 g franzelă albă, mai veche
  • 200 ml lapte
  • 3 ouă
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 200 g pesmet
  • 50 g făină
  • 150 g unt
  • 150 ml ulei

Mod de preparare pentru rețeta de pârjoale moldovenești

Trecem carnea prin mașina de tocat, de două ori chiar, pentru a deveni mai fină.
A doua oară, o trecem împreună cu pâinea înmuiată în lapte și scursă bine.
De obicei se pune doar miezul de la pâine, dar eu am pus-o cu coajă cu tot, că e prea bună coaja ca s-o înlătur.
Ceapa și usturoiul le trecem tot prin mașina de tocat și le adăugăm peste carne.
Morcovul și cartofii se dau pe răzătoare și se scurg bine, iar pătrunjelul se toacă mărunt.
Amestecăm toate ingredientele, adăugăm și ouăle și condimentăm amestecul, după gust, cu sare, piper și cimbru.
Lăsăm compoziția de pârjoale moldovenești să se odihnească 10-15 minute, apoi , cu mâinile trecute prin apă rece, formăm pârjoalele.
Luăm o mână de carne, o modelăm mai întâi de formă rotundă, apoi o aplatizăm între mâini, dându-i formă alungită și o tăvălim prin pesmet amestecat cu făină.
Formăm astfel toate pârjoalele apoi le prăjim fie în baie de unt, fie în baie de ulei.
Eu am prăjit jumătate în unt și jumătate în ulei, diferența între ele a fost de culoare, însă cele în unt mi s-au părut mai pufoase.
Problema e că untul nu este prea rezistent la prăjire, dar merită preparate și în unt, o serie.
Oricum ar fi preparate aceste pârjoale moldovenești, tot gustoase sunt.
Spor și poftă bună, în cazul în care le veți încerca!

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.