Salată de varză cu morcovi pentru iarnă

de Maria Udrea
0 comentarii 768 vizualizări
Patru borcane cu salată de varză cu morcovi pentru iarnă

Această salată de varză cu morcovi pentru iarnă este una dintre cele mai frumoase murături datorită combinației de culori: alb, violet intens și portocaliu.  Este o salată preparată la rece, fără a fierbe saramura. Este excelentă ca garnitură lângă fripturi, cartofi la cuptor, cârnați sau chiar ca salată simplă, lângă pâine de casă.

Chiar dacă găsim varză în piață și în magazine pe tot parcursul anului, este mai comod când o avem deja preparată atunci când avem nevoie de ea. Și mai ales, dacă dispunem de varză din grădina de la țară, este ideal s-o conservăm.

Noi consumăm foarte des salată de varză și o preparăm în diferite moduri. Una dintre variante este cea în care adăugăm și ardei gras, dar și ceapă roșie – descoperiți aici rețeta. Combinația de varză și morcov mi se pare cea mai potrivită pentru o salată. Dar dacă mai adăugăm și ardei gras, ceapă roșie și ceva verdeață, va fi și mai gustoasă.

Iar cea mai îndrăgită de familie este rețeta de salată de varză cu morcovi, țelină și maioneză – descoperiți aici rețeta.

Despre rețeta de salată de varză cu morcovi pentru iarnă

Această salată rămâne viu colorată și foarte crocantă. Nu are gustul intens de oțet ca murăturile clasice, ci o aromă echilibrată, dulce-acrișoară.

Varza albă aduce prospețime, iar cea roșie oferă nuanța frumoasă rubinie. Morcovii desăvârșesc gustul cu dulceață naturală. Când desfacem borcanul mai adăugăm puțin ulei și mărar proaspăt.

Printre condimentele care se potrivesc cel mai bine cu varza se numără chimenul și mărarul.

Salata se poate consuma imediat după câteva zile de macerare, dar rezistă foarte bine peste iarnă, la rece. Important este să închidem bine capacele borcanelor pentru a nu pătrunde aer. Și tot important este să sterilizăm borcanele și capacele.

Descoperiți aici mai multe metode de sterilizare a borcanelor și sticlelor pentru conserve. Iar mai jos puteți urmări rețeta completă pentru salată de varză cu morcovi pentru iarnă.

Patru borcane cu salată de varză cu morcovi pentru iarnă

Salată de varză cu morcovi pentru iarnă

Printează
Porții: 4 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 4 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1,5 kg varză albă
  • 1 kg varză roșie
  • 500 g morcovi
  • 50 g sare grunjoasă, neiodată
  • 50 ml oțet alb (9°)
  • Opțional:
  • semințe de chimen
  • flori de mărar, uscate.

MOD DE PREPARARE

Mai întâi vom îndepărta primele frunze de la varza albă și de la cea roșie. Apoi tocăm verzele fideluță și le amestecăm într-un bol încăpător.

Eu am tocat mai întâi varza albă și am frecat-o cu jumătate din cantitatea de sare. Apoi am tocat-o pe cea roșie și am procedat la fel, după care le-am amestecat.

Lăsăm varza tocată și amestecată cu sare la macerat 4-5 ore, la loc mai răcoros. Din când în când o mai amestecăm ușor. O să observați că se va forma destul de mult lichid prin deshidratarea verzelor.

Apoi curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare. Îi amestecăm cu varza tocată. Adăugăm și oțetul și din nou amestecăm. Nu punem foarte mult oțet pentru că vom potrivi gustul salatei și după ce desfacem borcanele. Dacă vreți, puteți să nu adăugați deloc oțet și conservați salata doar cu sare.

Spălăm și sterilizăm borcanele și le umplem cu salată de varză și morcovi scursă. Îndesăm foarte bine salata în borcane, apoi adăugăm și zeama. Opțional, putem să adăugăm în fiecare borcan semințe de chimen și câte o floare de mărar uscată. Eu am omis aceste ingrediente.

Zeamă o să mai rămână, dar o putem folosi la alte salate precum cea de roșii cu castraveți.

Închidem bine borcanele cu capacele din dotare și le trecem în cămară.

Când dorim să consumăm salata mai adăugăm puțin ulei, oțet dacă mai este cazul și mărar proaspăt.

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.