Pentru că vedetele de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale sunt ouăle vopsite, am pregătit un articol cu patru metode de vopsit ouă pentru Paște.
Una dintre metode este testată de mine, iar celelalte de nepoata mea Andra Constantinescu, căreia îi plac provocările de acest gen.
Metoda testată de mine este cea a folosirii foilor de ceapă, poate cea mai naturală metodă pe care o folosesc gospodinele din mediul rural. Mama mea vopsește ouăle cu foi de ceapă an de an și reușita este mereu sigură.
Această metodă am prezentat-o și separat pe blog.
Pe celelalte trei metode le-am prezentat anterior și pe blogul Rețetefeldefel.ro. Dar pentru că lipsesc de pe blogul meu m-am gândit că este timpul să întregesc colecția și aici.
Care sunt cele patru metode de vopsit ouă pentru Paște
Despre prima metodă am amintit mai sus, este metoda foilor de ceapă. Aici ne jucăm puțin la aspectul ouălor și aplicăm peste ele și diferite frunzulițe.
A doua metodă este cea în care se folosește tehnica hârtiei creponate. Aceasta se aplică peste ouă după fierbere.
A treia metodă este cea a decorării ouălor fierte cu șervețele imprimate. Pregătite după această metodă ouăle vor arăta spectaculos.
Ultima metodă este cea a folosirii boabelor de orez și a coloranților alimentari. Această metodă este puțin mai laborioasă, dar rezultatul final merită atât efortul depus cât și timpul alocat.
Metoda pentru ouă vopsite cu foi de ceapă
Pentru această metodă putem folosi separat foi de la ceapa galbenă și separat de la ceapa roșie, dar le putem folosi și împreună.
Ingrediente:
- 20 de ouă de la găini de curte
- frunzulițe de: pătrunjel, mărar, leuștean, trifoi, etc.
- ciorapi de damă de culoarea piciorului( dres)
- 3 l apă
- 2 linguri sare
- 4 linguri oțet
- coji de ceapă roșie și galbenă(de la câte 10-12 cepe medii)
- o bucată mică de slănină, untură sau ulei
Vedeți modul de preparare aici!
Metoda pentru ouă vopsite cu tehnica hârtiei creponate
Pentru această metodă putem folosi hârtie creponată de diferite culori, dar și combinații dintre acestea la un singur ou.
Ingrediente:
- 20 de ouă
- 2 l apă
- 1 lingură sare
- 1 lingură oțet + încă 200 ml
- hârtie creponată de mai multe culori
- mănuși de unică folosință
- ulei pentru uns
Mod de preparare
Spălăm bine ouăle cu detergent de vase și le clătim foarte bine. Apoi le fierbem la modul tari, în apă cu o lingură de sare și o lingură de oțet. Le fierbem pentru aproximativ 8 minute, iar după stingerea focului le mai lăsăm 10 minute în apa fierbinte.
Le transferăm într-o sită pe care o scufundăm în apă rece și le lăsăm la răcit. Apoi le scurgem și le lăsăm să se usuce.
Punem oțet în mai multe boluri, în funcție de câte culori avem la hârtiile creponate. Decupăm hârtiile creponate în pătrate mai mari, cât să putem înfășura ouăle în ele. Apoi, ne punem mănușile și mototolim hârtiile. Le înmuiem în oțet și le stoarcem. Împachetăm ouăle în ele și le lăsăm așa 2-3 minute pentru a se impregna culorile de pe hârtii pe coaja ouălor.
Putem combina mai multe culori la un singur ou, după propria imaginație.
După ce îndepărtăm hârtiile de pe ouă, le lăsăm să se usuce bine și le ungem cu ulei pentru a le oferi un plus de luciu.
Patru metode de vopsit ouă pentru Paște – Metoda șervețelelor
Aceasta este cea mai frumoasă metodă, la care pot participa toți membrii familiei.
Ingrediente
- ouă fierte tari
- șervețele decorative cu 3 straturi
- o pensulă cu păr de veveriță
- 1 albuș de ou
- lipici cu sclipici de diverse culori, opțional
Mod de decorare
Ca și la pasul anterior, spălăm bine ouăle și le punem la fiert în apă cu sare și puțin oțet. Le fierbem 8 minute, le scurgem și le lăsăm la răcit.
Între timp, decupăm imaginile de pe șervețele, ce urmează a fi aplicate pe ouă. Înlăturăm cele 2 straturi de la șervețele, păstrând doar stratul cu imaginea imprimată.
Amestecăm un albuș de ou doar până la omogenizare.
Aplicăm un strat subțire de albuș pe ou, apoi punem imaginea decupată de pe șervețel. Aplicăm din nou un strat de albuș peste decupaj, cu ajutorul pensulei. Începem din interior către exterior, pentru a scoate aerul de sub șervețel și pentru a nu se forma cute. Se lasă să se usuce, apoi se poate aplica și al doilea decupaj pe partea opusă.
Opțional, se poate aplica și un strat de sclipici, apoi se unge oul cu ulei.
Patru metode de vopsit ouă pentru Paște – Metoda boabelor de orez
Metoda aceasta cere ceva mai mult timp, dar și mai multe ingrediente, însă merită testată pentru că ouăle vopsite arată interesant.
Ingrediente:
- 20 de ouă de găină
- 2 l apă
- 2 linguri oțet
- 1 linguriță sare
- 5 pungi
- 250 g orez (câte 50 gr pentru fiecare culoare)
- 5 feluri de colorant pudră pentru ouă (câte 4 gr din fiecare)
- 5 lingurițe oțet
- 1 lavetă de bucătărie
- ulei pentru uns
Mod de preparare
Fierbem ouăle ca și la pașii anteriori, după ce le spălăm bine.
Luăm cele 5 pungi de plastic și punem în ele câte 50 gr de orez, 4 gr de colorant și o linguriță de oțet. Strângem pungile și le agităm bine pentru a se amesteca ingredientele.
În fiecare pungă punem câte două ouă calde și le frecăm ușor cu orezul. Răsucim pungile de la jumătate, între cele două ouă și le lăsăm așa timp de 3-5 minute. Apoi scoatem ouăle pe șervețele și le lăsăm la uscat cu orezul pe ele.
După uscare, îndepărtăm orezul, și ungem ouăle cu ulei, folosind o lavetă de bucătărie.
Vedeți aici și cea mai apreciată rețetă de pască de pe blog: Pască cu aluat fraged cu ciocolată.
Iar dintre rețetele de cozonac, vă recomand s-o încercați pe cea de cozonac cu nuci și cacao dospit la rece.