439
Deosebit la aceasta placinta cu mere si foietaj de casa cu migdale, este aluatul de foietaj preparat in casa.
Foile sunt separate de straturi din migdale macinate, care au dat un gust bun și aspect placut foietajului.
Ingrediente
- Pentru o tava de 33/43 cm
- Aluat:
- 150 gr unt + 1 lingura untura
- 50 gr zahar + 2 pachete zahar vanilat
- 2 oua
- 10 linguri apa
- 1 varf cutit sare
- 600 gr faina
- 1 plic praf de copt
- 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
- Pentru uns:
- 6 linguri ulei
- 50 gr unt
- 4 linguri faina
- 75 gr migdale macinate
- Pentru umplutura:
- 2 kg mere
- 4 linguri zahar + 2 plicuri zahar vanilat
- 2 lingurite scortisoara
- 3 linguri gris
Mod de preparare
Preparare aluat de foietaj
Mixam untul cu untura, tinute la temperatura camerei, cu zaharul si putina sare pana devin spumoase si nu se mai simte zaharul. Eu am rasnit zaharul sa scurtez din timpul de mixare.
Incorporam cele doua oua, apoi adaugam apa si incepem sa adaugam, treptat, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.
Formam un aluat nu foarte tare, nelipicios si usor de intins.
Il lasam sa se odihneasca pana pregatim compozitia de uns.
Migdalele, le-am copt cateva minute in cuptorul incins, apoi le-am macinat,dar nu foarte fin, am urmarit sa mai ramana si bucati mai mari.
Punem untul si uleiul pe foc, iar cand untul se topeste omogenizam bine amestecul si adaugam faina in ploaie, amestecand energic, mai lasam cateva minute vasul pe foc, apoi il dam la rece.
Impartim aluatul in doua parti, dar nu egale. Eu de regula pun mai mult aluat la partea pe care o asej jos in tava, pentru ca aceasta va fi presata de umplutura si mere si nu se va mai inalta la fel ca partea de sus. De aceea incerc sa creez o uniformitate intre foi, atat cat reusesc.
Intindem prima foaie, cat de subtire putem si o ungem cu putina compozitie racita, apoi presaram peste jumatate din foaie, migale macinate. Pliem jumatatea cealalta de foaie peste migdale si presam usor, mai tragem si decolturi sa uniformizam putin foaia.
Ungem foaia din nou cu compozitie si presaram peste jumatate, migdale si tot asa de trei ori sau de cate ori se poate.
Procedam intocmai si cu cealalta foaie, apoi dam pachetele de aluat la frigider, invelite in folie pana cand se va intari compozitia cu care le-am uns.
Incorporam cele doua oua, apoi adaugam apa si incepem sa adaugam, treptat, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.
Formam un aluat nu foarte tare, nelipicios si usor de intins.
Il lasam sa se odihneasca pana pregatim compozitia de uns.
Migdalele, le-am copt cateva minute in cuptorul incins, apoi le-am macinat,dar nu foarte fin, am urmarit sa mai ramana si bucati mai mari.
Punem untul si uleiul pe foc, iar cand untul se topeste omogenizam bine amestecul si adaugam faina in ploaie, amestecand energic, mai lasam cateva minute vasul pe foc, apoi il dam la rece.
Impartim aluatul in doua parti, dar nu egale. Eu de regula pun mai mult aluat la partea pe care o asej jos in tava, pentru ca aceasta va fi presata de umplutura si mere si nu se va mai inalta la fel ca partea de sus. De aceea incerc sa creez o uniformitate intre foi, atat cat reusesc.
Intindem prima foaie, cat de subtire putem si o ungem cu putina compozitie racita, apoi presaram peste jumatate din foaie, migale macinate. Pliem jumatatea cealalta de foaie peste migdale si presam usor, mai tragem si decolturi sa uniformizam putin foaia.
Ungem foaia din nou cu compozitie si presaram peste jumatate, migdale si tot asa de trei ori sau de cate ori se poate.
Procedam intocmai si cu cealalta foaie, apoi dam pachetele de aluat la frigider, invelite in folie pana cand se va intari compozitia cu care le-am uns.
Preparare umplutura pentru placinta cu mere si foietaj de casa cu migdale
Spalam merele, le indepartam cotoarele si stricaciunile si le trecem prin robt sau daca avem rabdare, le dam pe razatoare(cu coaja cu tot).
Le punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si le lasam pana cand devin caramizii si se topeste zaharul.
Ridicam vasul de pe foc, adaugam scortisoara si il dam la rece.
Cand se raceste, adaugam grisul in functie de siropul format.
Intindem, in tava unsa cu ulei sau unt, prima foaie, adaugam compozitia de mere pe care o acoperim cu a doua foaie si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.
Lasam placinta cu mere si foietaj de casa cu migdale sa se raceasca pe urma o portionam si o pudram cu zahar.
Lasam placinta cu mere si foietaj de casa cu migdale sa se raceasca pe urma o portionam si o pudram cu zahar.
Pofta buna!
TIPSURI:
Praful de copt si bicarbonatul sunt optionale la acest gen de aluat, daca vreti ca foile sa fie tari si mai crocante, nu puneti! Eu le-am preferat sa se topeasca in gura. :)))
Cantitatea de zahar in mere depinde de tipul merelor, ale mele au fost cam acrisoare, fiind mere de la tara care au cazut din pomi inainte de coacere.
Migdalele se pot inlocui cu nuca, arahide, alune sau daca aveti samburi de caise cred ca ar fi si mai buni!
Cantitatea de zahar in mere depinde de tipul merelor, ale mele au fost cam acrisoare, fiind mere de la tara care au cazut din pomi inainte de coacere.
Migdalele se pot inlocui cu nuca, arahide, alune sau daca aveti samburi de caise cred ca ar fi si mai buni!
16 comentarii
Superba prajitura asta a ta .Bravo!
Multumesc, Dia! >:D<
o sa poreclesc blogul tau, blogul "orice". …pt ca orice as gati, mi-ar placea :))
Eeee, tu Didi, ma faci sa rosesc! 🙂 Nu chiar tot ce gatesc poate fi pe placul oricui, dar incerc sa postez, doar ce place in mod deosebit familiei mele. Multumesc de vizita! >:D<
Buna prajitura
Multumesc!
Fantastica prajitura, felicitari! Azi vad ca dau numai peste retete cu mere, e semn ca trebuie sa fac si eu ceva cat de curand 🙂
Multumesc de vizita si apreciere, Simona! >:D<
Cat de bine arata prajiturica si-mi place tare mult cum se vad foile la aluat, cred ca e grozav asa cum l-ai pregatit tu cu migdale. Pupici!
Multumesc, draga mea, Paula! incerc si eu diverse combinatii, iar asta pot sa spun ca este chiar o reusita. Pupici!
Ai dreptate Merisorule ! Placinta asta e o nebunieeeeeee….doar am citit reteta si deja era Crisul la gura mea.
O minunatie ! Dar o bucatica ti-a mai ramas prin tava ?
Te tzuc cu drag !
Multumesc, Sidy drag! Dar sa stii ca s-a mancat demult aceasta placinta, ca tare buna a fost! 🙂 Te tzuc si eu!
O prezentare deosebita! Felicitari!
Multumesc frumos! 🙂
Meri, umbli cu din astea, adică cu ispite din astea cărora cu greu le poţi face faţă? 😀 Super!
Padre, multumesc frumos ca te-ai oprit si in casuta mea virtuala! ma simt onorata! Placinta a fost intr-adevar o bunatate!