Pentru că este sezonul dovleacului și adorăm gustul acestuia în deserturi, am preparat in weekend o delicioasă plăcintă cu dovleac și stafide în ciocolată. A ieșit foarte gustoasă, iar stafidele trase în ciocolată i-au înnobilat gustul. Și ne-am îndulcit astfel weekendul petrecut în familie.
De când am descoperit aceste stafide le tot includ în deserturi, că tare mult ne plac. Vedeți aici o rețetă de prăjitură duo cu mere și stafide în ciocolată. Merele și stafidele fac echipă bună împreună, dar ciocolata le dă o notă aparte.
Chiar și în rețetele de pască le includ, pentru că și brânza cu stafide este una dintre combinațiile perfecte pentru deserturi – vedeți aici rețeta!
Cât despre dovleac, l-am mai combinat anterior cu aceste stafide trase în ciocolată și tare mult ne-a plăcut. Ciocolata este ușor amăruie și mai diminuează din gustul dulce al stafidelor.
Aici găsiți o rețetă de prăjitură cu aluat turnat și dovleac cu stafide în ciocolată!
Cum se prepară rețeta de plăcintă cu dovleac și stafide în ciocolată
Pentru plăcinta de față am preparat un aluat fraged cu iaurt și unt gras. Este asemănător cu aluatul de la rețeta de plăcintă cu mere și aluat fraged cu iaurt. Însă, neavând untură, am adăugat unt cu 82% grăsime. Puțin bicarbonat adăugat în aluat l-a frăgezit rapid.
Dovleacul l-am caramelizat cu zahăr și puțin ulei, iar pentru consistență, am adăugat și puțin griș. Nu am mai adăugat scorțișoară, cum adaug de obicei, am mers pe aroma de vanilie în aluat și am folosit zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor. Foarte bună a ieșit plăcinta, vă recomand cu drag rețeta!
Iar dacă doriți mai multe rețete cu dovleac, găsiți pe blog o întreagă colecție de unde vă puteți inspira. Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de plăcintă cu dovleac și stafide în ciocolată.
INGREDIENTE
- Pentru aluat:
- 2 ouă
- 100 gr zahăr
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 1/4 linguriță cu sare
- 7 gr praf de de copt
- 1 vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu
- 200 ml iaurt grecesc
- 500 gr făina
- 2 lingurițe esență de vanilie
- Pentru umplutură:
- 1200 gr dovleac plăcintar, răzuit
- 100 gr zahăr
- 30-40 gr griș
- 1 lingură cu ulei de floarea soarelui
- 100 gr stafide trase în ciocolată
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea umpluturii, iar în timp ce aceasta se răcește, pregătim aluatul.
Curățăm dovleacul, îl dăm pe răzătoare ți îl caramelizăm într-o tigaie cu o lingură de ulei și zahărul. Punem ulei pentru a nu se lipi răzătura de dovleac. Dacă aveți un dovleac mai suculent, puteți renunța la ulei. Adăugați la final de caramelizare un cub mic de unt.
Amestecăm ușor dovleacul cu ingredientele din tigaie până când este bine pătruns și se formează sirop. Stingem focul și lăsăm dovleacul caramelizat la răcit. După răcire îl vom amesteca cu grișul și stafidele în ciocolată. Punem griș în funcție de cât de suculent este dovleacul caramelizat.
În timp ce dovleacul se răcește, pregătim aluatul pentru plăcintă cu dovleac și stafide în ciocolată.
Punem untul într-un bol și adăugăm peste el zahărul. Amestecăm bine până la omogenizare și diluarea zahărului. Apoi adăugăm, pe rând, ouăle, esența și un praf de sare. Omogenizăm după fiecare ou adăugat. Urmează iaurtul în care punem bicarbonatul de sodiu la stins. Din nou omogenizăm și, la final, încorporăm făina amestecată cu praful de copt. Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios. Dăm formă sferică aluatului și îl punem la rece pentru 30 de minute, acoperit cu folie.
Cu 10 minute înainte de a monta plăcinta în tavă pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împărțim aluatul în două părți aproximativ egale. Întindem prima foaie de aluat pe masa de lucru presărată cu făină. O transferăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit o tavă cu laturile de 23/40 cm.
Peste prima foaie de aluat întindem compoziția de dovleac cu stafide în ciocolată. Apoi adăugăm a doua foaie de aluat.
Coacem delicioasa plăcintă cu dovleac și stafide în ciocolată pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. O lăsăm să se răcească, apoi o decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și o porționăm.
Este foarte gustoasă și arată bine așa cu stafidele ciocolatoase prin umplutura de dovleac. Am găsit astfel de stafide la Lidl.
Spor la preparat plăcintă cu dovleac și stafide în ciocolată și poftă bună la savurat!