Pentru că este sezonul căpșunilor am preparat o rețetă de tartă cu ciocolată și căpșuni, pentru răsfățul din weekend. Este o rețetă foarte simplă și destul de rapid de preparat.
Plăcintele și tartele sunt deserturile pe care le adorăm datorită simplității lor, dar și a aspectului și gustului.
Mai găsiți pe blog o rețetă de tartă cu blat de biscuiți cu nuci și ciocolată. Este foarte rapidă și ușor de preparat și crusta tartei din biscuiți. O preparăm, deseori și la rețetele de cheesecake.
Foarte mult ne plac tartele cu fructe. Un exemplu îl găsiți pe blog la rețeta de tartă cu vișine. Este o tartă cu gust dulce-acrișor pe care o repetăm an de an în sezonul vișinelor.
Iar una dintre cele mai îndrăgite rețete de tartă de pe blog este rețeta de tartă cu brânză și vișine. Combinația de brânză cu vișine este delicioasă. O folosim și la plăcinte, la cheesecake, dar și la diferite prăjituri.
Vedeți aici și o rețetă de cheesecake marmorat cu ciocolată și vișine!
Cum se prepară rețeta de tartă cu ciocolată și căpșuni
Pentru rețeta de față am preparat un aluat clasic de tartă pe care îl folosesc cel mai des – vedeți aici rețeta.
Crema de ciocolată se prepară foarte simplu. Nu am apelat la clasica rețetă de ganache de ciocolată ci am folosit lapte condensat. Și pentru că laptele condensat este foarte dulce, am folosit ciocolată amăruie. Am adăugat câteva căpșuni proaspete pe deasupra, pentru că ne place combinația de căpșuni cu ciocolată. Inițial am vrut să le glazurez și pe ele cu ciocolată neagră și albă, dar timpul nu mi-a mai permis.
Ce este important de știut la deserturile în care folosim căpșuni proaspete este că trebuie să le consumăm rapid, Căpșunile sunt cele mai perisabile fructe, după părerea mea. În câteva ore oxidează, sau devin foarte suculente. Mai este varianta de a le adăuga în timpul servirii. Eu a trebuit să le adaug de la început pentru a fotografia tarta. Bine, în timpul servirii am mai plusat cu 2-3 căpșuni pe porția de tartă.
Dacă și voi adorați tartele, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tartă cu ciocolată și căpșuni.
INGREDIENTE
- Pentru aluat fraged în formă de 36,5/15 cm:
- 1 ou
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- Pentru umplutură:
- 300 gr ciocolată amăruie
- 30 ml lapte
- 400 gr lapte condensat
- 1 linguriță cu esență de mentă
- căpșuni și frunze de mentă pentru decor
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea aluatului pe care îl lăsăm la rece 30 de minute.
Punem făina cernută într-un bol și o amestecăm cu un praf de sare și zahărul pudră. Adăugăm un ou și untul rece tăiat în bucăți mai mici.
Cu ajutorul mâinilor frământăm rapid aluatul. Avem nevoie de rapiditate pentru a nu permite untului să se topească. De aceea, la aluaturile de tarte nu este recomandat a se folosi mixerul, sau robotul!
Obținem un aluat ușor sfărâmicios pe care îl împachetăm în folie și îl lăsăm la rece 30 de minute. Apoi îl întindem cu sucitorul pe masa de lucru și îl transferăm în interiorul formei de tartă, unsă cu puțin unt și presărată cu făină. Îl modelăm cu palmele și degetele după forma tartei și îi înțepăm baza cu o furculiță din loc în loc.
Pornim cuptorul la 200 de grade Celsius și coacem aluatul pentru 12-15 minute. De obicei așez în interiorul aluatului hârtie de copt cu boabe de fasole. De data aceasta l-am lăsat liber și nu s-a deformat în timpul coacerii.
În timp ce aluatul se răcește în forma de tartă, pregătim crema de ciocolată.
Rupem ciocolata în bucăți mici și o adăugăm într-un vas împreună cu laptele proaspăt. Punem vasul pe baie de aburi și lăsăm ciocolată să se topească, amestecând constant pentru a nu se lipi. Când este complet topită, adăugăm laptele condensat și amestecăm rapid pentru omogenizare. Adăugăm și esența și turnăm compoziția de ciocolată în interiorul crustei de tartă.
Lăsăm tarta cu ciocolată la loc răcoros până când ciocolata capătă fermitate. Apoi o decorăm cu căpșuni și frunze de mentă și o putem porționa.
Textura cremei de ciocolată este minunată. Este ușor cremoasă, nu foarte fermă, atât cât să se poată secționa frumos.
Spor la preparat rețeta de tartă cu ciocolată și căpșuni și poftă bună la savurat!