Rețeta de desert cel mai des preparată de mine vara aceasta a fost o rețetă de plăcintă cu brânză dulce și dovlecel. Foarte gustoasă este combinația de brânză cu dovlecel și în varianta dulce.
Plăcinte sărate cu brânză și dovlecel am tot prezentat pe blog – vedeți aici una dintre rețete. Combinația dintre brânză și dovlecel este una delicioasă pe care o putem folosi în diferite preparate dulci sau sărate. Eu o folosesc de cum apar primii dovlecei de grădină și până când se termină sezonul lor.
Una dintre cele mai apreciate rețete de pe blog este cea de clătite aperitiv cu dovlecel și brânză. Prepar clătitele atât la tigaie cât și la panini maker și ies tare bine în ambele variante.
Chiar dacă găsim dovlecei în piață pe tot parcursul anului, cei de grădină sunt preferații noștri. Iar în grădina mamei mele găsesc dovleceii cât este vara de lungă până pe la jumătatea toamnei. Așa că includ dovleceii în diferite preparate culinare.
O altă rețetă cu dovlecei pe care v-o recomand de pe blog este cea de omletă cu dovlecei răzuiți și brânză. Este preferata băieților mei.
Cum preparăm rețeta de plăcintă cu brânză dulce și dovlecel
Pentru această plăcintă am preparat un aluat fraged cu unt, ouă și iaurt. Este aluatul pe care îl prepar cel mai des la plăcinte. Iese foarte fraged și gustos. Ca și aromă am ales vanilia, atât pentru aluat, cât și pentru umplutură.
Umplutura o prepar din brânză dulce, cu dovlecel răzuit și ouă, plus zahăr după gust. Eu obișnuiesc să adaug în compoziția de brânză dulce și puțină brânză sărată. Ies tare delicioase deserturile în care se folosește acest amestec de brânzeturi. Am văzut că și marii chefi folosesc ambele tipuri de brânză. Nu vă închipuiți că desertul iese sărat, nicidecum. Brânza sărată influențează ușor gustul, dar în sensul bun. Oricum se adaugă și puțină sare în creme și umpluturi dulci. De data aceasta nu mai adăugăm, dar adăugăm brânză telemea.
Mai găsiți pe blog și alte rețete de plăcinte dulci cu brânză sau cu alte umpluturi, de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plăcintă cu brânză dulce și dovlecel.
INGREDIENTE
- Pentru două foi de aluat cu dimensiunile de 23/40 cm:
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr zahăr
- 1 ou
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 200 gr iaurt grecesc
- 550 gr făină
- 7 gr praf de copt
- 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- puțin unt pentru forma de copt
- puțină făină pentru masa de lucru și forma de copt
- Pentru umplutură:
- 600 gr brânză dulce
- 250 gr brânză telemea
- 150 gr zahăr tos
- 25 gr zahăr vanilinat
- 500 gr dovlecel răzuit și bine scurs
- 2 ouă
- 150 gr griș
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea aluatului pe care îl vom lăsa un timp la rece, atât cât pregătim umplutura și încălzim cuptorul.
Punem untul moale în bolul mixerului și adăugăm zahărul peste el. Amestecăm până când obținem o compoziție cremoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt.
Adăugăm pe rând: oul, iaurtul în care dizolvăm bicarbonatul de sodiu, esența și făina amestecată cu sarea și praful de copt.
Frământăm un aluat ușor moale și nelipicios pe care îl punem la rece acoperit cu folie, pentru aproximativ 30 de minute.
Între timp, pregătim umplutura pentru plăcintă cu brânză dulce și dovlecel.
Mai întâi curățăm dovlecelul și îl dăm pe răzătoarea mare. Îl lăsăm deoparte, într-o sită.
Punem brânzeturile într-un bol, le sfărâmăm și adăugăm zahărul tos și cel vanilinat peste ele. Punem zahăr după gustul fiecăruia. Nouă nu ne plac deserturile foarte dulci, deci punem ceva mai puțin zahăr.
Amestecăm brânzeturile cu zahărul, apoi adăugăm dovlecelul răzuit și bine scurs, vanilia și cele două ouă. Amestecăm bine până la omogenizare, apoi adăugăm grișul și din nou amestecăm. Cantitatea de griș o adăugăm în funcție de cât de zemoasă ieste compoziția.
Înainte de a scoate aluatul de la frigider pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem tava cu unt moale și presărăm făină peste acesta.
Pentru a monta și coace delicioasa plăcintă cu brânză dulce și dovlecel, mai întâi împărțim aluatul în două părți egale.
Presărăm făină pe masa de lucru. Întindem prima foaie de aluat cu ajutorul sucitorului și o transferăm în tavă. O înțepăm cu furculița din loc în loc. Apoi întindem peste aceasta compoziția de brânză cu dovlecel.
Mai presărăm făină pe masa de lucru și întindem a doua foaie de plăcintă. O transferăm și pe aceasta în tavă și o înțepăm cu furculița din loc în loc.
Punem tava în cuptor și coacem plăcinta cu brânză dulce și dovlecel pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, o lăsăm să se răcească, o decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și o porționăm.
Dacă nu doriți să testați combinația de brânză dulce cu sărată, înlocuiți-o pe cea sărată cu aceeași cantitate de brânză dulce.
Spor și poftă bună!