De obicei prefer aluatul fraged pentru rețetele de plăcinte, dar de data aceasta am vrut să încerc și o rețetă de plăcintă de post cu mere și aluat dospit. Nu este un aluat dospit în mod clasic, respectând procentele uzuale de făină și drojdie. Este un aluat în care am folosit puțină drojdie, dar și puțin bicarbonat de sodiu. Aluatul s-a dezvoltat suficient în timpul tratamentului termic, iar după coacere s-a frăgezit ușor.
Îmi place să mă joc cu aluaturile atât dulci cât și sărate. Foarte des prepar pâine de casă, dar și turte la tigaie, sau la panini maker. Foarte des prepar și plăcinte cu mere, pentru că am cămara plină cu mere răzuite la borcan.
Din categoria rețetelor de plăcinte cu mere, de post, vă mai recomand de pe blog și rețeta de plăcintă cu mere rase și dulceață de gutui. Combinația de mere acrișoare cu scorțișoară și dulceața de gutui puternic aromată este demențială.
Vă mai recomand și această rețetă de plăcintă cu mere și scorțișoară.
Cum se prepară rețeta de plăcintă de post cu mere și aluat dospit
După cum am spus, nu este un aluat dospit precum cel de pâine sau cozonac. Îl lăsăm la dospit maxim 30 de minute. Adăugăm aceleași cantități de ulei și apă, puțin zahăr, sare și aromele preferate. Eu adaug coajă de lămâie și vanilie.
Mere am folosit de la borcan, dar puteți folosi mere proaspete, răzuite și ușor caramelizate cu zahăr și scorțișoară. Decorată cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, este chiar delicioasă și în varianta de post.
Dacă nu doriți ca plăcinta să fie de post, găsiți pe blog mai multe rețete de plăcinte cu mere de unde vă puteți inspira. Le descoperiți în secțiunea Dulciuri / Plăcinte și tarte.
De asemeni găsiți mai multe rețete și pentru deserturi de post în secțiunea Dulciuri / Dulciuri de post.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de plăcintă cu mere și aluat dospit.
INGREDIENTE
Ingrediente pentru aluat dospit:
- 750 gr făină albă, tip 650
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- 250 ml apă caldă
- 50 gr zahăr
- 3 gr drojdie uscată
- 2 gr bicarbonat de sodiu
- 8 ml extract de vanilie
- coaja răzuită de la o lămâie
- 1 vârf de linguriță cu sare
Pentru umplutura de mere:
- 1500 gr mere răzuite
- 125 gr zahăr
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 50 gr griș
În plus:
- 30 gr făină pentru masa de lucru și tava de copt
- 1 linguriță de ulei pentru uns tava
- 50-60 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru pudrat plăcinta
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea aluatului. Încălzim apa atât cât să suporte degetul mic de la mână, temperatura. Punem 125 ml de apă într-o cană, bol sau pahar și adăugăm drojdia plus o linguriță de zahăr. Amestecăm pentru diluare și lăsăm amestecul cu drojdia să se activeze până se dublează în volum. În restul de apă caldă diluăm restul de zahăr și adăugăm coaja de lămâie răzuită fin. Uleiul îl amestecăm cu extractul de vanilie.
Cernem făina în bolul mixerului și o amestecăm cu sarea și bicarbonatul de sodiu. Adăugăm, pe rând, în timp ce mixerul lucrează, compoziția cu drojdie, uleiul cu vanilia și apa caldă cu zahărul și coaja de lămâie. Lăsăm mixerul să frământe aluatul până când devine omogen și nelipicios. Apoi îl acoperim și îl lăsăm la dospit 20-30 de minute.
Între timp, amestecăm merele răzuite cu grișul, zahărul și scorțișoara.
Înainte de a asambla plăcinta pentru coacere, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ungem o tavă de 30/40 cm cu ulei și presărăm făină. Putem opta și pentru hârtia de copt.
Împărțim aluatul în două părți aproximativ egale. Eu de obicei las mai mult aluat la foaia de la baza tăvii.
Întindem prima foaie de aluat, cu ajutorul sucitorului și o transferăm în tava de copt. O înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Peste foaie întindem compoziția de mere, iar deasupra a doua foaie de aluat. O înțepăm și pe aceasta cu furculița.
Coacem plăcinta de post cu mere pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade Celsius.
După răcire, o pudrăm cu zahăr și o porționăm. Este delicioasă și în această variantă!