Printre rețetele de mucenici pe care le preparăm în întâmpinarea zilei de 9 Martie se numără și rețeta de mucenici moldovenești împletiți și însiropați. Mucenicii preparați astfel sunt pufoși, sunt ușor dulci și foarte aromați.
Sunt preferații băieților mei și îi prepar special pentru ei. Eu prefer rețeta de mucenici fierți sau mucenici muntenești pentru că este rețeta copilăriei mele. Mama mea doar această rețetă o prepară. De fapt în zona noastră, în Muntenia, pentru ziua de 9 Martie se prepară mucenici muntenești, se pun în borcane de sticlă și se împart. Se găsesc pe piață șiruri cu mucenici muntenești sub formă de covrigei simpli, sau în forma cifrei 8. Cei mai gustoși sunt cei simpli, pentru că sunt aromați și se hidratează perfect în siropul fiert. Eu îi prepar pe cei în forma cifrei 8 pentru că mi-am procurat dispozitiv special.
Despre semnificația zilei de 9 Martie, ziua Sfinților 40 de Mucenici, puteți citi AICI.
Cum se prepară rețeta de mucenici moldovenești împletiți și însiropați
Rețeta mucenicilor împletiți este de post, pentru că ziua de 9 Martie, cel mai adesea, este în postul Sărbătorilor Pascale. Aluatul se prepară simplu din făină cu apă, ulei și drojdie. Se aromatizează după propriul gust. Eu prefer vanilia, dar și coaja de lămâie și de portocală. După coacere, mucenicii se scufundă într-un sirop foarte aromat. Se glazurează cu miere diluată cu puțin sirop și se presară cu nucă tocată mai grosier. Nuca am amestecat-o cu puțină scorțișoară.
Mai găsiți pe blog și rețeta clasică de mucenici moldovenești, preparată anterior. Tot în varianta de post a fost preparată și aceea. Sper să reușesc să prepar în casă și mucenicii muntenești sub formă de covrigei simpli.
Și mai am în plan rețeta de mucenici moldovenești umpluți cu nucă și cacao. Timp să avem că idei și, mai ales inspirație găsim din belșug.
Dacă și voi adorați să preparați diverse aluaturi în casă, găsiți pe blog foarte multe rețete de aluaturi dulci sau sărate.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mucenici moldovenești împletiți și însiropați.
INGREDIENTE
- Pentru aluat:
- 750 gr făină albă, tip 650
- 7 gr drojdie uscată
- 350 ml apă
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 100 gr zahăr
- 1/2 linguriță sare
- coaja de la 1/2 lămâie
- coaja de la 1/2 portocală
- 20 ml esență de vanilie
- Pentru sirop:
- 250 ml apă
- 50 gr zahăr tos
- 30 gr zahăr vanilinat
- 8 ml esență de vanilie
- coaja de la 1/2 lămâie
- coaja de la 1/2 portocală
- Pentru uns:
- 2 linguri miere
- 1 linguriță sirop
- 125 gr nucă măcinată grosier
- 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea aluatului de post pentru mucenici moldovenești, care necesită aproximativ o oră de dospire.
Cernem făina în bolul mixerului și o lăsăm 10-15 minute la temperatura camerei. Apoi, o mai cernem odată pentru a ne asigura că este suficient de aerată. Facem puțin loc la mijlocul făinii și punem acolo drojdia uscată și o lingură de zahăr.
Încălzim apa și adăugăm puțină peste drojdie și zahăr. Le amestecăm și lăsăm amestecul să se dezvolte 10 minute.
În restul de apă caldă, dizolvăm restul de zahăr, adăugăm esența, coaja de lămâie și uleiul. Pornim mixerul la care am cuplat brațul pentru aluaturi. Turnăm câte puțin din amestecul lichid peste drojdia activată și amestecăm ingredientele până când rezultă un aluat ușor ferm. Îl acoperim cu un ștergar de bucătărie și îl lăsăm la loc cald până când își dublează volumul.
Apoi, împărțim aluatul în 6 bucăți aproximativ egale. Fiecare bucată de aluat o mai împărțim în două părți aproximativ egale.
Cele două părți de aluat le modelăm pe masa presărată cu făină în șnururi subțiri și cât mai lungi. Le împletim, le lipim la capete și le răsucim sub forma cifrei opt. Introducem partea lipită la jumătatea cifrei 8, dedesubt. Procedăm asemănător cu toate bucățile de aluat, obținând 6 mucenici împletiți.
Punem hârtie în tava mare a cuptorului și așezăm mucenicii în ea, la distanțe de 2-3 cm. Îi mai lăsăm 10 minute să se dezvolte și pornim cuptorul la 180 de grade.
Coacem mucenicii moldovenești împletiți pentru 20-25 minute la 180 de grade Celsius. Apoi îi lăsăm să se tempereze 5-6 minute.
Cât timp se coc mucenicii, preparăm siropul. Fierbem apa împreună cu zahărul și cojile de citrice răzuite. Fierbem siropul pentru 10-12 minute, pentru a deveni mai consistent. După stingerea focului adăugăm și esența.
Turnăm siropul ușor fierbinte în tavă. Lăsăm mucenicii să se însiropeze, apoi diluăm mierea cu puțin sirop și îi ungem cu o pensulă deasupra. Apoi presărăm nuca măcinată grosier și amestecată cu scorțișoară, peste ei și îi putem servi cu poftă.