Placinta rustica cu mere si aluat cu untură

de Maria Udrea
4 comentarii
Placinta rustica cu mere si aluat cu untură

Placinta rustica cu mere si aluat cu untură, este o placinta pe care o facea mama mea cand eram eu copil, vara, cu mere acrisoare nici prea verzi, dar nici prea coapte.

Este simpla, cu ingrediente naturale din gospodaria mamei, fara prafuri de copt, fara esente sau diferite arome, doar aroma merelor, asa cum se facea la vremea aceea.

Si a iesit foarte buna, simpla si delicioasa!

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru aluat:
  • 200 gr untura solida
  • 50 gr zahar
  • 200 ml iaurt de tara
  • 800 gr faina proaspat macinata
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere acrisoare, rase
  • 50 gr zahar

[/ingredients]
Dimensiuni tava: 28/40 cm;
Portii: 24;
Timp de preparare: aproximativ 60 minute
[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregatire umplutura pentru Placinta rustica cu mere si aluat cu untură.

Se incepe cu merele care se spala se taie in doua si li se inlatura cotoarele,
Se dau pe razatoarea mare cu coaja cu tot, pentru ca in coaja sunt majoritatea vitaminelor, dar si aroma lor.
Se gusta merele si in functie de dulceata lor se adauga sau nu zahar.
Eu am adaugat 50 de grame, avand niste mere usor acrisoare.
Se lasa merele cu zaharul, amestecand din cand in cand in ele, pana se topeste zaharul si se formeaza sirop.
Se pot lasa de seara pana dimineata, eu asa am facut.

Pregatire aluat.

Pentru aluat se pune untura intr-un bol si se adauga zaharul peste ea.
Este bine ca zaharul sa fie pudra, il rasnim inainte.
Cu lingura de lemn, frecam untura cu zaharul pana devine spumoasa, apoi adaugam iaurtul de tara, 1/2 lingurita sare, amestecam totul si incepem sa incorporam treptat faina.
La inceput amestecam in bol, apoi rasturnam aluatul pe masa infainata si il framantam pana se omogenizeaza si nu mai este lipicios.
Va iesi un aluat usor sfaramicios, pe care il lasam la rece 10-15 minute, dupa care il impartim in doua.

Asamblare si coacere Placinta rustica cu mere si aluat cu untură.

Intindem prima foaie direct in tava tapetata cu putina untura si faina.
Apoi, peste foaie intindem merele scurse de siropul lasat.
Le acoperim cu a doua foaie pe care o intindem pe masa infainata si o transferam cu ajutorul sucitorului de aluaturi.
Ca o paranteza, mama mea intindea aluatul cu sticla, neavand sucitor.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste frumos la suprafata.
Placinta-rustica-mere-3Placinta-rustica-mere-4Placinta-rustica-mere-5Placinta-rustica-mere-6
Este foarte buna, chiar si asa simpla, doar cu aroma marului.
Cand este rece se pudreaza cu zahar.
DSCF6049

[/preparare]

 

Rețete înrudite

4 comentarii

Pr.Victor 17 June 2015 - 9:02

Azi dimineaţă am fost la doctor şi mi-a spus că sufăr de "plăcintărită", de altfel o boală foarte grea, cronică, o boală ce nu merge ameliorată decât cu consum de plăcinte, variate, de diverse mărimi şi gusturi. 😀
Altfel, ce să spun, Meri, introducerea este minunată iar plăcinta-mi lasă râuri-râuri printre papilele gustative. Faină treabă!

Răspuns
Maria Udrea 17 June 2015 - 9:51

Vai, Padre, sper ca asculti de sfatul medicului, nu? :)))
Multumesc de vizita, cuvinte frumoase si gand bun!
Te astept cu drag la o portie de placinta, dupa ce trece postul 😀

Răspuns
Anonim 10 January 2016 - 17:03

Draga Merisor, daca inlocuiesc untura cu un unt gras? Ies oare la fel de bune foile? Felicitari pentru blog! Il urmaresc cu interes de fiecare data!

Răspuns
Maria Udrea 10 January 2016 - 17:50

Untura are rolul de a fragezi foile mult mai bine decat untul sau uleiul. Dar vor iesi bune si cu unt gras, cu siguranta. Iti multumesc, pentru vizita si aprecieri!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.