Un deliciu absolut această prăjitură cu ananas și blaturi combinate!
Provocarea Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge), inițiată cu ceva timp în urmă de Cerasela Badr El-Dina a rămas printre provocările favorite din blogosferă, la care particip cu mare drag.
Este chiar o provocare, în adevăratul sens al cuvântului, să deschizi o cutie în care găsești niște ingrediente și să încropești cu ele una sau mai multe rețete.
Ce poate fi mai provocator de atât? 🙂
Luna aceasta, m-am bucurat să răspund provocării, găzduită fiind de Anca Roman, coleguța mea de pe bucătaras.ro, care a ales ca ingredient vedetă, ananasul.
Da, m-am bucurat pentru că nu mai folosisem de mult acest ingredient și parcă îmi era dor de el.
Mai multe detalii despre această provocare, găsiți accesând cele două linkuri subliniate.
Iar din categoria deserturilor cu ananas vă mai recomand de pe blog și rețeta de prăjitură cu cremă de mascarpone și ananas.
Dar mai găsiți și o rețetă de tort cu pișcoturi și creme de ciocolată și ananas. Acesta face parte din categoria deserturilor fără coacere.
Urmăriți în continuare lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu ananas și blaturi combinate.
Ingrediente
Pentru aluatul fraged:
- 2 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 150 g unt(65%)
- 150 ml iaurt de băut
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 500 g făină
- un praf sare
- 1/2 plic praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
Pentru blatul de albușuri cu ciocolată:
- 8 albușuri
- 8 linguri zahăr
- un praf sare
- zeama de la 1/2 lămâie
- 200 g ciocolată mixtă (albă + neagră)
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 8 linguri făină
- 8 linguri pesmet
- 1/2 plic praf de copt
- 500 g compot de ananas (fructele)
Pentru topping:
- siropul de la compot
- 2 linguri amidon
- 1 lingură zahăr
Porții: 24
Timp de preparare: 50 minute
Dimensiuni tavă: 28/40 cm
Mod de preparare pentru rețeta de prăjitură cu ananas și blaturi combinate
Preparare aluat fraged
Frământăm un aluat atât cât să nu se mai lipească de mâini, pe care îl întindem în tava tapetată cu hârtie de copt și îl înțepăm cu o furculiță din loc în loc.
Îl lăsăm la odihnit, la rece, până când pregătim bezeaua.
Preparare blat de albușuri cu ciocolată și ananas
Încălzim smântâna pentru frișcă, fără a atinge punctul de fierbere și topim ciocolata în ea.
Se adaugă bucăți de ciocolată în smântână și se amestecă intens până când se topește toată ciocolata și se omogenizează compoziția.
Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare și zeamă de lămâie, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Adaugăm compoziția de ciocolată, caldă și omogenizăm din nou, apoi scoatem mixerul și introducem o spatulă, sau un tel.
Adăugăm treptat și alternativ câte o lingură de pesmet și una de făină, dar și praful de copt pe care îl cernem împreună cu o lingură de făină.
Adăugăm cantități din cele două ingrediente, până când obținem o compoziție de textura celei de chec.
Eu m-am oprit la 8 linguri de pesmet și 8 de făină, dar cred că ar fi mers și cu 7/7.
Întindem compoziția rezultată, peste aluatul din tavă și presărăm pe deasupra bucăți de ananas, scurse de sirop.
Oprim 4-5 bucăți și pentru topping.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit și coacem prăjitura pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până când trece testul scobitorii.
După stingerea focului, mai lăsăm minunata prăjitură cu aluat fraged și blat de albușuri cu ciocolată și ananas în cuptor 5 minute, să fim siguri că nu se lasă, la contactul cu aerul rece.
Preparare topping pentru prăjitură cu ananas și blaturi combinate
Punem siropul de la compot la încălzit și desfacem amidonul în el.
Adăugăm și zahăr, după gust (eu am pus o lingură) și fierbem compoziția până când se îngroașă.
O lăsăm să se tempereze câteva minute și ornăm prăjitura cu ea.
Eu am ornat doar o jumătate din prăjitură cu acest topping, cealaltă jumătate am pudrat-o cu zahăr.
Această prăjitură cu aluat fraged și blat de albușuri cu ciocolată și ananas, este deosebită prin combinația de aluat fraged, care este ușor sfărâmicios și bezeaua cu ciocolată combinată cu fructele de ananas.
Datorită aluatului fraged, fructele se opresc din migrarea lor către baza prăjiturii oferind astfel și un aspect plăcut prăjiturii.
Să vă fie de folos!
8 comentarii
Super prajitura ai facut Merisor! Are de toate, aromata, cu ciocolata…yamii!>:D<
Multumesc, Simona! Chiar a iesit tare buna! >:D<
Imi place mult! Si eu m-am bucurat cand am vazut ananas, chiar nu mai folosisem de multa vreme! Frumoasa participare, bravo, Merisor! Muah!
Iar ai facut bunaciuni de bunaciuni.Bravo Meri! Pupici
Multumesc, Laura! Ideea mi-a venit pe moment, avand si niste albusuri stranse.
Dia, am zis sa particip si eu la provocare si sa-mi rasfat in acelasi timp baietii :)))
Pup si eu!
Wow… cum arata prajiturica! E de colectie!!!
Multzu, Laura! >:D<