Prajitura cu crema de mascarpone si ananas este o prajitura delicioasa si aspectuoasa și destul de usor de preparat.
Are blat cu cacao, insiropat si o minunata crema de ananas amestecata cu mascarpone. Este o prajitura de mare succes, merita preparata si pentru un weekend in familie, dar si pentru un platou cu prajituri festive.
O alta reteta de prajitura de mare succes de pe blog mai este si reteta de prajitura frantuzeasca. Este una dintre preferatele noastre pe care o preparam foarte des.
Foarte buna si aspectuoasa mai este si prajitura cu piscoturi incorporate in blat de cacao. Sunt multe retete de prajituri pe care as dori să vi le recomand de pe blog. Dar mai bine le descoperiti singuri in sectiunea ”Dulciuri” De acolo puteti opta pentru retetele care va atrag in mod deosebit.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de prajitura cu crema de mascarpone si ananas.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 oua+ 4 albusuri
- 10 linguri zahar
- 6 linguri ulei
- 8 linguri faina
- 3 linguri cacao
- 1/2 lingurita sare
- Pentru sirop:
- 500 ml apa
- 1 lingura esenta de rom
- 3 linguri zahar
- Pentru crema:
- 1 cutie compot de ananas(400 gr)
- 4 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 6 linguri faina
- 3 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 varf lingurita sare
- 500 gr mascarpone
- Pentru glazura:
- 100 gr ciocolata
- 25 gr unt
- 1 lingura lapte
- Pentru decor:
- fulgi de ciocolata alba
Mod de preparare pentru pajitura cu crema de mascarpone si ananas
Preparare blat cu cacao
La mine reusita unui blat bun de prajitura este in functie de cat de bine se bat albusurile. Iar atunci cand se bat foarte bine si iese bezeaua tare nu mai folosesc praf de copt.
Din cele 8 galbenusuri dam deoparte 4 pe care le vom folosi la crema, iar pe celelalte 4 le vom adauga pe rand peste bezea si vom mixa incet sa nu se lase, apoi adaugam uleiul si treptat faina amestecata cu cacaua(cernute impreuna).
Tapetam tava cu hartie de copt, eu am folosit o tava de 22/36 cm, apoi rasturnam compozitia de blat in ea si nivelam.
Coacem blatul la 180 de grade pentru 35-40 de minute, dar nu uitam nici de testul cu scobitoarea.
Blatul meu a crescut foarte mult, asa ca dupa ce s-a racit l-am taiat in trei parti pe orizontala.
Preparare crema de mascarpone
Pentru crema, punem intr-un vas galbenusurile pe care le frecam cu zaharul, sarea si zaharul vanilat pana devin spumoase, apoi le diluam cu putina zeama de la compotul de ananas, adaugam faina, omogenizam si turnam peste compozitia rezultata toata zeama de compot(200 ml).
Incalzim laptele si cand este destul de fierbinte, adaugam crema in el si amestecam bine sa se omogenizeze, apoi lasam crema pe foc pana incepe sa faca basicute, dar nu uitam sa amestecam continuu pentru a nu se lipi de peretii vasului.
Dam crema deoparte si o lasam sa se raceasca, dar o acoperim sa nu se formeze crusta deasupra.
Eu mai amestec in ea din cand in cand.
Dupa racire vom amesteca crema cu mascarponele punand cate putin mascarpone in crema si mixand pana se incorporeaza tot mascarponele.
Bucatile de ananas scurse de zeama le vom taia mai micute si le vom adauga in crema.
Preparare sirop
Punem apa cu zaharul intr-un vas pe foc si le vom fierbe pana cand se topeste zaharul.
Apoi ridicam vasul de pe foc, adaugam esenta si lasam siropul sa se raceasca.
Cand siropul si blatul sunt racite complet, asamblam prajitura.
Asamblare prajitura cu crema de mascarpone si ananas
Pe un blat sau intr-o tava punem prima parte decupata din blat si o insiropam, dar nu prea mult, nu o inecam in sirop.
Intindem peste blat jumatate din crema si asezam peste crema cea de-a doua parte de blat si o vom insiropa usor, cu atentie sa nu ajunga siropul in crema.
Intindem restul de crema si acoperim cu ultima parte de blat.
Insiropam si ultima parte de blat si dam prajitura la rece aproximativ o ora inainte de a o glazura.
Preparare glazura
Punem ciocolata rupta impreuna cu laptele si untul intr-un vas pe foc si amestecam continuu pana se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele.
Intindem glazura calda peste prajitura.
Am ornat cu fulgi de ciocolata alba.
Daca doriti crema mai spumoasa, reduceti cantitatea de faina, eu prefer cremele cu textura mai densa.
Sper sa va placa si sa va inspire reteta mea de prajitura cu crema de mascarpone si ananas!
6 comentarii
Imi place cum arata!
Merci, timea!>:D<
Delicioasa prajitura!
Multumesc, Victor!
Arata apetisant!
Multumesc, Cristina!