De mult timp aveam in plan o astfel de prajitura cu ciocolata si visine si bilute de cocos si iata ca i-a sosit timpul.
Au tot preparat-o fetele de pe bucataras, de unde m-am inspirat si eu pentru bilutele de cocos.
Blatul cu ciocolata si visine l-am preparat cum am stiut eu.
A iesit un deliciu, blatul foarte pufos, putin dulce-acrisor, iar bilutele cu branza si cocos, usor aromate cu vanilie.
Ingrediente
- Pentru bilutele de cocos:
- 500 gr branza proaspata, dietetica – Pilos
- 100 gr zahar
- 3 plicuri zahar vanilat
- 3 galbenusuri
- 2 linguri gris
- 1 varf lingurita sare
- 150 gr nuca de cocos
- Pentru blat:
- 6 oua+ 3 albusuri
- 10 linguri zahar
- 100 gr unt(65%) Pilos
- 100 ml lapte
- 100 gr ciocolata(55% cacao)
- 15 linguri faina(mai cu varf)
- 1 plic praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- zeama de la 1/2 lamaie
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 varf lingurita sare
- 300 gr visine fara samburi
- zahar pudra pentru decor
Portii: 20;
Timp de preparare: 60 minute;
Dimensiuni tava: 23/36 cm
Mod de preparare pentru prajitura cu ciocolata si visine si bilute de cocos
Preparare bilute de cocos
Eu am pus zahar pudra.
Adaugam galbenusurile, grisul, nuca de cocos si omogenizam bine compozitia.
Formam apoi bilute cat mingea de ping pong si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Preparare blat
Rupem ciocolata in bucati si o punem la topit, impreuna cu untul si laptele.
Cand se dilueaza totul, omogenizam bine compozitia si o dam deoparte de pe foc.
Separam albusurile de galbenusuri, adaugam si cele trei albusuri ramase de la bilutele de cocos, presaram putina sare si le mixam bine pana devin spumoase.
Adaugam treptat zaharul, rasnit in prealabil, si mixam in continuare la treapta maxima pana obtinem o bezea tare.
Stingem bicarbonatul de sodiu in zeama de lamaie si il adaugam peste bezea, adaugam apoi galbenusurile, omogenizam si turnam in fir subtire ciocolata topita si usor calduta, mixand la treapta inferioara pana se omogenizeaza bine, apoi scoatem mixerul si introducem o paleta.
Adaugam esenta de rom si faina, lingura cu ligura, cernand-o deasupra vasului, impreuna cu praful de copt si amestecam usor compozitia, de sus in jos, pentru a nu se lasa.
Eu am adaugat faina pana cand am obtinut o compozitie de consintenta celei de chec.
Asamblare si coacere prajitura cu ciocolata si visine si bilute de cocos
Turnam compozitia peste bilutele de cocos si adaugam din loc in loc visinele pe care le presam sa intre in interiorul blatului.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade, dar nu uitam sa facem si testul cu scobitoarea.
Portionam prajitura rece si incercam sa introducem cutitul pe la jumatatea bilutelor, pentru un aspect placut.
Se pudreaza usor cu zahar si se serveste cu multa pofta. 🙂
NOTE:
De ce am pus si praf de copt si bicarbonat?
Fiind un blat cu unt si ciocolata, acesta ar tinde sa se lase in timpul tratamentului termic, adica nu ar mai creste ca un blat obisnuit, ciocolata fiind greoaie si in plus mai sunt si visinile care preseaza pe alocuri blatul.
Bicarbonatul are rolul de aerare a blatului, iar in combinatie cu praful de copt, am sesizat eu ca ajuta la obtinerea unei consistente pufoase si usor umeda a blatului.
[/preparare]
10 comentarii
Pur si simplu o nebunie! Imi plac tare mult prajiturile de genul asta! Yuuum! 😡 😡
Si mie mi-a placut tare mult si textura si gustul, tot!
Muah :X
Ce galbioare se vad bilutele, cred ca ai folosit oua de tara, nu-i asa?
Arata foarte bine prajitura asta si ce inalta este!
Tania, ai ghicit, am folosit oua de tara, proaspete si chiar au iesit bilutele de cocos, usor galbene 🙂
Un adevarat rasfat !!!
Chiar asa, Claudia. 🙂
Multumesc de vizita si apreciere!
Imi si inchipui ce nebunie e acolo .
Tentant rau!!!
Chiar a avut un mare efect asupra celor care au devorat-o :))
Pupici, Dia!
E o prajitura exceptionala, felicitari Merisor, pentru ea si pentru toate minunile pe care le gatesti! Si multumesc mult pentru inspiratie 🙂 xoxo
Multumesc frumos, Simona! :X