Pentru că deserturile cu fructe de sezon sunt printre cele mai des preparate vara, poate găsiți inspirație și în rețeta de prăjitură cu cireșe și cremă de ciocolată albă. Este o prăjitură absolut delicioasă și răcoroasă, dar și aspectuoasă.
Rețeta face parte din colecția de rețete primite de la prietenii blogului, care doresc să împărtășească cu noi din experiențe lor culinară. A fost preparată de Andra Constantinescu, nepoata mea, care are o întreagă colecție de rețete și pe site-ul Bucătăraș.ro. Mulțumim, Andra, pentru minunatele rețete pe care le prepari și le împărtășești cu noi! Multe dintre ele le-am degustat și eu și garantez că au fost delicioase.
Tot din colecția rețetelor de la Andra vă mai recomand de pe blog și rețeta de tort duo de înghețată, cu banane și căpșuni. Nu este o rețetă complexă și nu veți petrece nici mult timp preparând-o. Important este să aveți loc în congelator pentru forma de tort.
Iar una dintre cele mai apreciate rețete de deserturi cu fructe din colecția ei a fost rețeta de chec bicolor cu căpșuni și sana.
Cum preparăm rețeta de prăjitură cu cireșe și cremă de ciocolată albă
Pentru prăjitura de azi avem de preparat un blat simplu. După răcire îl siropăm cu un sirop de zahăr caramelizat. Cireșele se prepară cu zahăr până când scade siropul. Este ideal ca blatul prăjiturii să fie copt într-o formă de tartă cu baza teșită. Astfel, după răsturnarea blatului se creează o alveolă unde vom pune stratul de cireșe.
Crema de ciocolată albă se prepară simplu, cu smântână pentru frișcă.
Nu este o prăjitură complexă, chiar dacă conține mai multe elemente. Se prepară într-un timp relativ scurt.
Dacă sunteți în căutare de mai multe rețete din categoria deserturilor, vă invit să descoperiți pe blog colecția mea, în secțiunea ”Dulciuri”.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu cireșe și cremă de ciocolată albă.
INGREDIENTE
- Pentru blat în tavă cu diametrul de 28 cm:
- 3 ouă
- 1 praf de sare
- 120 g zahăr
- 8 g zahăr vanilinat
- 50 g unt topit
- esență de vanilie
- 150 g făină
- 5 g praf de copt.
- Pentru stratul de cireșe:
- 500 g cireșe fără sâmburi
- 100 g zahăr.
- Pentru sirop:
- 100 g zahăr
- 200 ml apă.
- Pentru cremă:
- 200 g ciocolată albă
- 400 ml smântână pentru frișcă.
- Pentru decor:
- cireșe
- mentă
- ciocolată cu lapte
- ciocolată neagră.
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea compoziției pentru blatul prăjiturii.
Mai întâi vom porni cuptorul la 180 de grade Celsius și ungem o formă de tartă cu ulei, având diametrul de 28 cm.
Luăm două boluri și separăm albușurile de gălbenușuri în ele.
Albușurile le mixăm spumă, mai întâi presărate cu un praf de sare. Apoi adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilinat, mixând energic până când se transformă în bezea fermă.
Adăugăm pe rând gălbenușurile, untul topit și esența de vanilie și omogenizăm după fiecare ingredient adăugat, dar folosind o spatulă.
Apoi încorporăm făină amestecată cu praful de copt și trecut amestecul prin sită. Amestecăm ușor, de jos în sus, cu mișcări delicate, pentru a îngloba cât mai mult aer în compoziție.
După omogenizare întindem aluatul în tava pregătită și o introducem la cuptor. Coacem blatul de prăjitură timp de 25-30 de minute sau până când trece de testul scobitorii. După coacere îl răsturnăm pe platou și îl lăsăm să se răcească.
Pregătim stratul de cireșe și siropul
Cireșele fără sâmburi le fierbem cu zahărul până când scade consistent siropul format. Le lăsăm să se răcească.
Pentru prepararea siropului caramelizăm zahărul într-o crăticioară, apoi adăugăm apa și lăsăm siropul să fiarbă până când se topește tot caramelul. Îl lăsăm și pe acesta să se răcească.
Preparăm crema pentru prăjitură cu cireșe și cremă de ciocolată albă
Topim ciocolata mărunțită în 200 ml de smântână pentru frișcă, amestecând pentru omogenizare. Lăsăm compoziția să se răcească mai întâi la temperatura camerei, iar mai apoi la frigider.
După aceea, mixăm restul de smântână până când capătă fermitate și o amestecăm cu compoziția de ciocolată.
Pentru a monta prăjitura, mai întâi vom siropa blatul și așezăm stratul de cireșe deasupra lui. Apoi adăugăm crema folosind un posh cu dui stelat. Lăsăm prăjitura la rece pentru cel puțin 2 ore, pentru a se așeza bine straturile.
Înainte de porționare decorăm prăjitura cu cireșe proaspete, ciocolată răzuită și frunze de mentă.
Să vă fie de folos!