Prăjitura cu cremă de cocos și caramel cu cacao

de Maria Udrea
0 comentarii
Porții din prăjitura cu cremă de cocos și caramel cu cacao

Prăjitura cu cremă de cocos și caramel cu cacao, are un gust divin de la așa combinație excelentă de arome. Are aroma de scorțișoara, care se regăsește în foile cu nucă, aroma de cocos din crema de gris și deliciosul caramel condensat cu cacao.

Dacă tot i-am descoperit pe cei de la Delatte.ro și am luat la testat produsele lor delicioase, de data aceasta a venit rândul caramelului condensat, cu cacao. Ulterior am preparat și în casă caramel cu cacao – vedeți aici rețeta.

Yummy, ce gust bun are, ce textură și culoare și îmi place în mod deosebit că nu e foarte dulce!

S-a potrivit perfect la prăjitura mea cu foi coapte pe dosul tăvii cu nucă în aluat și cremă de gris cu nucă de cocos!

Nu l-am amestecat în cremă, l-am distribuit din loc în loc, pentru că am vrut să fie așa, ca o surpriză plăcută în prăjitură. Și chiar a fost.

Ușor cursiv prin cremă, a dat o notă aparte prăjiturii mele, mi-a plăcut să-l văd cum se prelinge pe laturile prăjiturii, atunci când am porționat-o, sper că se vede și în poze.

Porții de prăjitură cu cremă de cocos și caramel cu cacao pe o tavă

 

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 150 g nucă măcinată fin
  • 250 ml lapte
  • 2 ouă medii
  • 150 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 750 g făină
  • Pentru cremă:
  • 750 ml lapte
  • 125 g zahăr
  • 150 g unt(82%)
  • 7 linguri gris(50 g)
  • un praf sare
  • 100 g nucă de cocos
  • 200 g caramel condensat cu cacao
  • zahăr pudră, pentru decor

Porții: 24

Timp total de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

Mod de preparare pentru prăjitura cu cremă de cocos și caramel cu cacao

Preparare foi

Pentru prepararea aluatului fraged cu nucă, măcinăm nuca foarte fin și o opărim cu laptele fierbinte.
O lăsăm apoi să se răcească definitiv.
Mixăm ouăle cu un praf de sare și zahărul, până devin spumoase.
Apoi adăugăm uleiul și le mixăm din nou până se omogenizează compoziția.
Adăugăm nuca bine răcită, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Nu amestecăm praful de copt în toată făina, ci doar într-o parte, deoarece nu vom ști la sigur câtă făină va îngloba aluatul.
Cantitatea de făină dată la o rețetă, în special pentru aluaturi, trebuie luată în considerare ca și reper, dar nu înseamnă că tuturor ne intră fix aceeași cantitate.
Depinde de restul ingredientelor folosite, de  tipul acestora.
Eu am folosit făină, ouă și lapte, naturale, de la țară și unt Pilos de la Lidl.
Astea fiind lămurite, ne întoarcem la procesul tehnologic de preparare a aluatului.
Adăugăm făină atât cât să obținem un aluat omogen și nelipicios, dar nu foarte ferm.
Va fi ușor moale și ușor unsuros.
Lăsăm aluatul la odihnit 15-20 de minute, la rece.
Apoi îl împărțim în trei părți aproximativ egale.
Le vom întinde pe rând, pe dosul tăvii ușor unse și le vom coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru câte 4-5 minute fiecare.
Eu am întins foile direct pe dosul tăvii, lăsând tava să se răcească după fiecare foaie coaptă, pentru a o putea întinde pe următoarea.
Aluatul este ușor nisipos, deci se va proceda cu grijă.

Preparare cremă pentru Prăjitura cu cremă de cocos și caramel cu cacao

Pentru cremă, punem laptele la fiert împreună cu zahărul, sarea și untul, iar când se topește untul și laptele începe să fiarbă, adăugăm grisul în ploaie, amestecând continuu.
Când crema este bine fiartă și îngroșată ca o budincă, adăugăm nuca de cocos, amestecăm intens pentru omogenizare, apoi stingem focul și dăm crema la rece acoperită cu o folie, pentru a nu prinde crustă.
Folia se va așeza direct peste cremă.
Nu lăsăm crema să se răcească definitiv, o vom întinde între foi ușor călduță.

Asamblare prăjitura cu cremă de cocos și caramel condensat cu cacao

Deci, împărțim crema în două, așezăm prima foaie de aluat cu nucă, în tava pe fundul căreia am copt foile, întindem prima jumătate de cremă și distribuim caramelul cu o linguriță, din loc în loc, peste cremă.
Trasăm cu lingurița rotocoale în jurul lui, ca să pătrundă în cremă, apoi așezăm a doua foaie de aluat, o presăm ușor peste cremă și repetăm procedeul.
Peste ultima foaie de aluat, așezăm o folie, sau hârtie de copt.
Apoi presăm ușor prăjitura cu cremă de cocos și caramel condensat cu cacao, cu o greutate: un tocător de lemn sau o carte și o dăm la rece pentru 4-5 ore, apoi o putem porționa.
Se va frăgezi mai rapid decăt altă prăjitură cu foi, deoarece aluatul este din start unul nisipos, având nucă în el.
Servim prăjitura cu mare poftă, alături de cei dragi.
Să vă fie de folos!

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.