Prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged

de Maria Udrea
0 comentarii
Porții de prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged alături de o ceașcă de cafea

Prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged, poate fi desertul de weekend al familiei, dar poate fi preparată și la orice sărbătoare, pentru că este gustoasă și spornică.

Cu nuci opărite în lapte fierbinte, aromate cu scorțișoară și foi fragede cu smântână în aluat și aromă de vanilie, aș putea spune că a ieșit o nebunie de prăjitură.

Prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged porționată Porții de prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged alături de o ceașcă de cafea

Porții de prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged alături de o ceașcă de cafea

Prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged

Printează
Porții: 24 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 5 vot(uri) )

Am mai folosit o cremă de nuci opărite și la rețeta Nuci cu ciocolată în aluat și cremă de nuci, dar și la rețeta Ruladă cu cremă de nuci și glazură de ciocolată.

Ingrediente

  • Pentru aluatul fraged:
  • 3 gălbenușuri
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilat
  • 30 ml esență de vanilie
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 300 gr smântână fermentată
  • 650 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură oțet
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru crema de nuci:
  • 400 gr nuci
  • 125 gr zahăr
  • 3 albușuri
  • 250 ml lapte
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare pentru prăjitura cu cremă de nuci

Mai intai pregatim ingredientele. Măcinăm nucile, nu foarte fin.
Amestecăm pudra de cacao cu puțin lapte rece. Restul de lapte îl punem la fiert cu aproximativ 1/3 din cantitatea de zahăr și sarea.
Adăugăm peste acesta cacaua diluată în laptele rece și amestecăm intens până când se atinge punctul de fierbere.
Turnăm compoziția fierbinte peste nucile măcinate, le amestecăm bine și le lăsăm la hidratat până se răcesc.

Pregătim aluatul fraged

Frecăm gălbenușurile, mai întâi cu sarea, apoi cu zahărul tos și cel vanilat, până devin cremoase.
Adăugăm uleiul, apoi smântâna, bicarbonatul stins în oțet, esența și omogenizăm compoziția.
Încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt și frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.
Lăsăm aluatul la odihnit aproximativ 15-20 de minute, timp în care se răcesc și nucile și pornim cuptorul la 180 de grade.
După ce compoziția de nuci este bine răcită, mixăm albușurile spumă, presărate cu sare.
Adăugăm, treptat, restul de zahăr și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Adăugăm în compoziția de nuci scorțișoara, apoi încorporăm, treptat, bezeaua de albușuri.

Formăm și coacem prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged

Împărțim aluatul fraged în două părți aproximativ egale pe care le întindem în două foi de dimensiunea tăvii de copt.
Eu am folosit o tavă de 23/36 cm.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, așezăm prima foaie de aluat în ea și o înțepăm cu o furculiță din loc în loc pentru a se coace uniform.
Întindem peste aceasta crema de nuci, iar deasupra așezăm a doua foaie de aluat.
Coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
O lăsăm să se răcească bine, o pudrăm cu zahăr vanilat și o porționăm.
Ai mei au fost foarte încântați de această prăjitură cu cremă de nuci și aluat fraged, sper să vă încânte și pe voi!
Colaj de poze cu pașii de preparare cremă de nuciColaj de poze cu pașii de asamblare ai prăjituriiColaj de poze cu prăjitura porționată
Prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged porționatăPorții de prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged alături de o ceașcă de cafeaPorții de prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged alături de o ceașcă de cafea

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.