Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide, face parte din categoria prajiturilor de post cu foi coapte pe dosul tavii. Iar crema caramel cu unt de arahide, face tot deliciul prajiturii.
Am ales un unt de arahide de la LIDL, cu multe arahide maruntite prin el.
Tot din categoria retetelor de prajituri de post va mai recomand de pe blog si mult adorata reteta de prajitura cu suc de rosii si crema de gris. Este una dintre cele mai apreciate prajituri de post.
O mai gasiti pe blog si in varianta de prajitura de post cu bulion si crema de ananas.
Dar, gasiti pe blog mai multe retete de deserturi de post de unde va puteti inspira.
Si daca regasiți gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmări si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta pentru supa de chimen cu crutoane aromate.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 200 gr zahar
- 200 ml ulei
- 200 ml apa minerala
- 750-800 gr faina
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 7 gr praf de copt
- 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
- 1/4 lingurita cu sare
- Pentru crema:
- 250 gr zahar
- 30 gr cacao
- 150 gr făină
- 1200 ml apa
- 250 gr unt de arahide
- 1 varf cutit sare
Portii; 24;
Timp de preparare: 45 minute;
Dimensiuni tava: 28/40 cm
Mod de preparare pentru prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide
Preparare aluat
Se amesteca zaharul cu uleiul pana la diluarea zaharului, apoi se adauga apa minerala si imediat bicarbonatul si praful de copt, pentru a se desface in aciditatea apei.
Se adauga sarea si esenta si se incorporeaza treptat faina.
Va rezulta un aluat nelipicios si nu foarte tare, care se lasa la odihnit 30 de minute.
Apoi se imparte aluatul in patru parti egale, care se intind si se coc pe dosul tavii, pentru 5-6 minute la 180 de grade.
Eu am folosit o tava de 28/40 cm, dar daca se doreste o prajitura mai inalta recomand o tava mai mica.
Preparare crema
Se pune zaharul la caramelizat amestecandu-se continuu in el, cu o spatula, iar cand se dilueaza si capata culoarea chihlimbarului. Se adauga faina cernuta impreuna cu pudra de cacao si se amesteca energic pentru a se omogeniza rapid. Apoi se dilueaza treptat cu apa fierbinte in care s-a dizolvat un praf de sare.
Se va obtine o crema usor fluida, dar se va ingrosa cu untul de arahide care se adauga imediat ce tragem vasul de pe foc.
Se intinde crema fierbinte intre foile de prajitura, lasand ultima foaie libera.
Deci vom avea trei straturi generoase de crema.
Se acopera prajitura cu o folie si se aseaza o greutate peste ea.
Eu am asezat niste dictionare voluminoase.
Se da prajitura la rece de pe o zi pe alta, sau cel putin o jumatate de zi, pentru a se fragezi foile, apoi se poate portiona si pudra cu zahar.
Este delicioasa prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide si v-o recomand cu incredere!
Sfaturi:
- Cantitatea de faina folosita depinde de tipul acesteia, precum si de tipul celorlalte ingrediente, trebuie avut in vedere sa nu iasa un aluat foarte vartos, care se va intinde greu. Ne oprim din a adauga faina, atunci cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Eu folosesc faina de tara si sunt foarte multumita de rezultate.
- Sper ca v-a placut si va v-a fi de folos, reteta mea de prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide!
6 comentarii
Bunatati a la Merisor. Ce bine arata, deja salivez cu gandul la crema aia. 🙂
Multumesc, Tania! >:D<
Multumesc foarte mult pt reteta, mereu sunt in cautare de retete de post. A iesit excelent si din prima! Ema
Bun venit, Ema! Ma bucur ca ti-a placut prajitura!
Se foloseste 1200 ml apa la crema?
Eu am folosit exact cantitatea notată în lista de ingrediente.