Pentru momentele dulci din weekend, sau pentru a colora un platou cu prăjituri festive, această Prăjitură Mozaic sau Prăjitură Domino poate fi alegerea potrivită.
Rețeta nu este complicată, iar ingredientele sunt dintre cele mai populare rețetelor de prăjituri.
Mai găsiți rețeta și sub denumirea de ”Prăjitura Rumba”. Rețetele pot fi diferite, în funcție de ingredientele folosite.
Ce conține rețeta de prăjitură Mozaic sau prăjitură Domino
Această prăjitură are ca bază un blat de albușuri cu nucă și rahat multicolor. Crema este una de gălbenușuri, ușor acrișoară, cu aromă intensă de lămâie. Iar deasupra o glazură de ciocolată ușor amăruie, ca să echilibreze perfect gusturile.
Prăjitura este completată cu foi de napolitană. Acestea folosesc drept suport între cremă și blat, sau cremă și glazură.
La această prăjitură puteți opta pentru nuca de cocos, dacă doriți un colorit mai accentuat al mozaicului din rahat multicolor.
Nouă ne place, în mod deosebit, nuca clasică, deci am optat pentru aceasta.
Rahatul folosit este unul combinat și de fructe și de cacao. Am găsit astfel de rahat direct porționat în cuburi, special pentru cozonac.
Ne place mult rahatul de cacao, pentru că nu este atât de dulce ca rahatul de fructe.
Foi de napolitane se găsesc în comerț, deci sunt foarte la îndemână. Foarte delicioasă este și rețeta de prăjitură din foi de napolitane cu nucă și caramel.
Ca și cremă, puteți opta pentru crema de vanilie –vedeți aici rețeta!
Dar, găsiți pe blog mai multe rețete de creme pentru prăjituri și torturi. Puteți opta pentru cea care vă inspiră un gust deosebit.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de prăjitură Mozaic sau prăjitură Domino.
INGREDIENTE
- Pentru blat din albușuri cu nucă și rahat( 26,5/37 cm):
- 8 albușuri
- 150 gr zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 100 gr făină
- 100 gr nucă măcinată
- 350 gr rahat multicolor
- Pentru cremă:
- 8 gălbenușuri
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 20 gr amidon
- 1 l lapte
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja și zeama de la o lămâie bio
- Pentru glazură:
- 200 gr ciocolată amăruie cu 55% cacao
- 200 ml frișcă lichidă, îndulcită
- În plus:
- 2 foi de napolitană de 26,5/37 cm
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea blatului de bază al prăjiturii. În timp ce acesta se coace la cuptor, preparăm crema și pregătim foile de napolitană.
Preparăm blatul de albușuri cu nucă și rahat multicolor
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade.
Apoi presărăm puțină sare peste albușuri și le amestecăm cu ajutorul mixerului până devin spumoase și cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm bine albușurile până obținem o bezea fermă. Adăugăm făina, lingură cu lingură, apoi nuca măcinată și la final cuburile de rahat.
Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm. Dăm tava la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade, dar facem și testul cu scobitoarea, pentru siguranță.
Pregătim crema de lămâie pentru prăjitură Mozaic sau prăjitură Domino
Amestecăm gălbenușurile, mai întâi cu puțină sare, apoi cu zahărul și coaja de lămâie răzuită fin, până devin spumoase. Adăugăm puțin lapte rece, apoi făina și amidonul și omogenizăm compoziția. Restul de lapte îl adăugăm fierbinte și amestecăm rapid până devine toată compoziția uniformă.
Fierbem crema până se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu să nu se lipească. Apoi, o acoperim cu folie de prospețime la contact și o lăsăm să se răcească. După răcire, încorporăm untul moale și potrivim gustul cu zeamă de lămâie. Dacă nu vă plac cremele ușor acrișoare, excludeți zeama de lămâie.
Montăm delicioasa prăjitură Mozaic sau prăjitură Domino
Așezăm în tavă o foaie de napolitană și întindem peste ea jumătate din cremă. Peste cremă așezăm blatul de albușuri cu nucă și rahat. Presăm ușor blatul să se uniformizeze stratul de cremă. Întindem partea a doua de cremă peste blat și o acoperim cu a doua foaie de napolitană. Așezăm o greutate peste foaia de napolitană și lăsăm prăjitura la rece pentru câteva ore, sau chiar de seara până dimineața.
Pregătim glazura de ciocolată
Încălzim frișca lichidă, dar cu grijă, să nu înceapă să fiarbă. Stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă. Amestecăm bine până se topește toată ciocolata și compoziția devine uniformă. O lăsăm să se tempereze 5-6 minute și o întindem deasupra prăjiturii.
Când se întărește glazura trasăm dungi deasupra ei cu un pieptene de patiserie sau cu furculița.
Apoi putem porționa prăjitura.
Spor și poftă bună!