Tort Kilimanjaro sau Tort vulcan

de Maria Udrea
2 comentarii
Tort Kilimanjaro sau Tort vulcan

Acest tort Kilimanjaro sau tort vulcan este, pe cât de simplu de preparat, pe atât de delicios și aspectuos. Merită preparat atunci când dorim un tort cu fructe,  mai puțin complex.

Rețeta tortului face parte din colecția de rețete de la prietenii blogului. A fost preparată de una dintre cele mai fidele prietene a blogului – Maria Bichiș. Pe lângă faptul că ea a testat cele mai multe rețete de pe blog, a împărtășit cu noi și o parte dintre rețetele ei.

Una dintre aceste rețete este rețeta de tort naked cu iaurt și zmeură. Este un tort care a fost testat și de alte persoane, după ce l-am postat pe blog. A fost și este foarte apreciat.

Tot de la Maria avem pe blog și rețeta franțuzească de macarons cu ciocolată. Este o rețetă foarte reușită și la fel de apreciată ca si rețeta tortului amintit mai sus.

Mulțumim, Mariei, pentru că împărtășește cu noi rețete delicioase și frumos prezentate!

Ce ingrediente conține rețeta de tort Kilimanjaro sau tort vulcan

Pentru tortul din rețeta actuală avem de preparat un blat clasic de tort cu cacao pe care îl secționăm în trei părți. Interesant este modul de secționare a uneia dintre părți. Aceasta se secționează în forme triunghiulare care se așază frumos peste cremă, cu vârfurile în sus.

Crema se prepară la rece, cu frișcă și mascarpone și se adaugă piersici din compot. Piersicile reprezintă lava vulcanului. Acestea pot fi înlocuite cu portocale sau cu mango. Important este ca fructele să aibă culoare portocalie, pentru a reda efectul de vulcan erupt.

Tort Kilimanjaro sau Tort vulcan

Vedeți aici și rețeta tortului cu portocale.

Dacă mai doriți să descoperiți pe blog și alte rețete simple sau mai complexe de torturi, accesați secțiunea ”Dulciuri / Torturi”.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de tort Kilimanjaro sau tort vulcan.

Tort Kilimanjaro sau Tort vulcan

Tort Kilimanjaro sau Tort vulcan

Printează
Porții: 14 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.9/5
( 15 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat de 28 cm:
  • 8 ouă
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • 50 gr amidon
  • 50 gr cacao
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru cremă:
  • 500 ml smântână pentru frișcă cu 32% grăsime
  • 200 gr zahăr pudră
  • 500 gr mascarpone
  • 20 gr gelatină granulată
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 900 gr compot de piersici
  • Pentru decor:
  • 3-4 linguri de caramel condensat
  • fulgi de ciocolată amăruie

MOD DE PREPARARE

Mai întâi vom prepara blatul cu cacao, iar în timpul cât acesta va sta la cuptor, ne ocupăm și de prepararea cremei și de pregătirea bucăților de piersici pe care le scurgem din compot.

Preparăm blatul pentru tort Kilimanjaro sau tort vulcan

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie de copt în tavă.

Amestecăm într-un bol făina cu amidonul și pudra de cacao și trecem amestecul prin sită.

În alte două boluri separăm albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri presărăm un praf de sare și le mixăm până când devin spumoase. Apoi adăugăm zahărul, lingură cu lingură, în timp ce mixăm continuu pentru a obține o bezea fermă și lucioasă.

Îndepărtăm mixerul și folosim o spatulă pentru a încorpora în bezea si gălbenușurile și vanilia. Amestecăm delicat ingredientele, cu mișcări circulare, de sus în jos. La final încorporăm amestecul de ingrediente solide, cu aceleași mișcări delicate pentru a se menține compoziția aerată. Coacem blatul de tort cu cacao pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi îl lăsăm la răcit.

Preparăm crema

Punem smântâna pentru frișcă în bolul mixerului. O mixăm până când începe să capete volum. Apoi adăugăm puțin câte puțin din zahăr și amestecăm energic până când frișca începe să capete fermitate. Apoi adăugăm brânza mascarpone, esența de vanilie și un praf de sare.

Punem gelatina la hidratat în apă cât să fie acoperită, apoi o diluăm pe baie de aburi. O lăsăm să se tempereze ușor și o adăugăm treptat în cremă, în timp ce amestecăm intens pentru omogenizare.

Tăiem piersicile din compot în bucăți mai mici și amestecăm o parte din ele în cremă.

Cum montăm deliciosul tort Kilimanjaro sau tort vulcan

Secționăm blatul de tort răcit în trei părți.

Așezăm prima parte pe blatul de tort și o însiropăm ușor cu zeamă de la compot. Peste el punem jumătate din cremă, apoi a doua parte de blat ușor însiropată.

Adăugăm cealaltă parte de cremă căreia îi dăm aspect de cupolă, adică o rotunjim către vârf. A treia parte de blat o secționăm în 14 triunghiuri. Le însiropăm și pe acestea ușor. Dacă nu ne ajunge siropul de la compot, putem prepara rapid un sirop simplu pe care îl aromatizăm cu vanilie. Așezăm triunghiurile peste crema sub formă de cupolă, cu vârfurile în sus. La mijloc adăugăm bucățile de piersici.

Apoi îmbrăcăm partea de jos a tortului cu caramel condensat și aplicăm peste el fulgii de ciocolată amăruie.

Tort Kilimanjaro sau Tort vulcan Tort Kilimanjaro sau Tort vulcan

Punem deliciosul tort Kilimanjaro sau tort vulcan la rece pentru aproximativ 7-8 ore, apoi îl putem secționa.

Tort vulcan secționat

Este delicios, este aspectuos și destul de simplu de preparat.

Spor și poftă bună!

Rețete înrudite

2 comentarii

TrustLink 19 March 2024 - 14:17

Multumesc pentru aceasta reteta. Este minunata!

Răspuns
Maria Udrea 19 March 2024 - 14:25

Cu mare drag! Mă bucur că v-a plăcut.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.