Pui la cuptor umplut cu legume si orez

de Maria Udrea
2 comentarii

Foarte mult ne-a plăcut această rețetă de pui la cuptor umplut cu legume si orez, mai ales pentru că puiul a fost unul de curte, crescut natural!

Daca tot am primit de la mama soacra cate un pui de curte saptamanal, am incercat sa ii prepar in mai multe moduri.
Sunt deliciosi oricum, nu se compara cu puii din comert, clar!
De data aceasta am umplut puiul cu multe legume, ciuperci si orez. L-am lasat la cuptor la foc mic spre mediu sa se prepare mai suculent.

Mai gasiti pe blog si o reteta de pui la cuptor umplut cu cartofi noi. Iar daca doriti o reteta de pui la cuptor mai simpla, va recomand reteta de pui in lapte. Este o reteta inspirata din bucataria lui  Jamie Oliver.

Vedeti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de pui la cuptor umplut cu legume si orez.

Ingrediente

  • 1 pui fraged de curte
  • mazare + morcov la punga, congelate(450 gr)
  • 2 cepe
  • 1 capatana usturoi
  • 1 ardei gras, rosu
  • 275 gr ciuperci conservate
  • 150 gr orez( Deroni)
  • 2 linguri grasime de pui topita, sau ulei
  • cimbru
  • piper
  • maghiran
  • boia de ardei dulce
  • 2 foi dafin
  • sare
  • 2 l apa
  • Pentru uns puiul:
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura grasime de pui topita
  • boia de ardei dulce
  • cimbru
  • busuioc
  • salvie
  • piper

Portii: 8;

Timp de preparare: 1 ora si 30 minute

Mod de preparare pentru reteta de pui la cuptor umplut cu legume si orez

Spalam bine puiul si il punem la fiert in apa cu 1 lingurita sare, intr-un vas incapator.
Il lasam sa fiarba aproximativ 15 minute dupa ce apa a atins punctul de fierbere si inlaturam spuma care se formeaza.
Pui pregatit pentru umplere Pui in oala de cuptor
Am fiert putin puiul, pentru ca fiind un pui de tara, a fost impanat cu grasime si nu am vrut ca aceasta sa inunde legumele cu care l-am umplut.
Bineinteles ca nu s-a topit grasimea definitiv, dar o parte din ea am eliminat-o prin fierbere si in plus, puiul se va prepara mai suculent la cuptor, dupa fierbere.
Scoatem puiul din apa si il lasam sa se raceasca putin.
Intre timp ne ocupam de sosul cu care il vom unge.
Curatam usturoiul si il pisam in mojar cu 1 lingurita sare, apoi adaugam peste el grasime de pui, separata din supa in care a fiert.
Luam de deasupra cu o lingura, sau putem pune pur si simplu ulei de masline.
Frecam usturoiul cu grasime, apoi adaugam condimentele, cate un praf din fiecare si amestecam bine.
Pasta de usturoi
Mai diluam cu putina supa si ungem puiul cu acest sos si pe exterior, dar si prin interior.
Lasam puiul uns la odihnit, acoperit, pana cand preparam legumele.
Tocam ceapa solzisori si o calim usor tot in grasime de pui, separata din supa, sau in ulei, apoi adaugam ciupercile scurse, legumele congelate si ardeiul tocat marunt.
Ciuperci la tigaie
Le amestecam de cateva ori pe foc, adaugam si orezul si le asezonam cu putina sare si condimente.
Adaugam peste ele si cateva linguri de supa, ca sa nu se lipeasca de vasul in care le preparam, apoi le dam deoparte de pe foc si le lasam sa se raceasca usor cat timp se mai odihneste si puiul nostru.

Nu preparam legumele prea mult, doar asa cat sa se intrepatrunda bine gusturile.

Amestec de legume si orez pentru umplerea puiului

Cum procedam pentru umplerea si prepararea puiului

Umplem puiul cu acest amestec si il asezam in tava unsa cu putin ulei. Langa pui asezam restul de legume si orez, care ne-au mai ramas.
Pui la cuptor umplut cu legume si orez
Dam tava la cuptor pentru 60 de minute la 150 de grade, dar avem grija sa ne mai uitam din cand in cand, in special la legumele cu orezul de langa pui si sa le mai invartim sa nu se usuce orezul de deasupra.
Eventual mai picuram peste ele si cate putina supa.
Pe la jumatatea timpului, intoarcem si puiul pe partea cealalta sa se rumeneasca uniform.
Timpul de preparare depinde si de cat de fraged este puiul, se poate scurta sau prelungi.
Incercam puiul cu o furculita, aproape de expirarea timpului, iar in ultimele 5-10 minute dam si focul mai tare sa se coloreze frumos.
Pui-la-cuptor-umplut-cu-legume-si-orez-8
Legumele din interiorul puiului au gust mai deosebit decat cele din tava.
In timpul servirii, peste legume putem adauga si verdeata tocata marunt: marar sau patrunjel.
Pot sa va spun ca a fost tare gustos si delicios acest pui, dar nici legumele n-au fost mai prejos.
In supa ramasa, putem adauga niste legume, galuste si rezolvam si felul I, sau o dam la rece pana a doua zi cand preparam alta mancare.
Pui la cuptor umplut cu legume si orez

 

Rețete înrudite

2 comentarii

Cristina Vuc 21 July 2015 - 10:44

Vai Merisor ce faina reteta!! am studiat-o si o sa o fac si eu asa!! nu am stiut faza cu fiertul si cred ca e o idee foarte buna!! felicitari !!

Răspuns
Maria Udrea 21 July 2015 - 10:50

Cristina, nici eu nu as fi stiut daca nu as fi incercat o alta reteta in care am bagat puiul direct la cuptor, iar legumele s-au facut mult prea rapid si au fost imbibate in grasime :))))
Pup si multumesc de vizita si apreciere!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.