Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac

de Maria Udrea
0 comentarii
Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac

Aveam de mult în plan această Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac, dar cum Crăciunul este doar odată pe an, o tot amânam.

Am tot căutat pe net rețeta acestei rulade, dar din 10 rețete lecturate, nici una nu semăna cu cealaltă. 🙂

Doar ideea de asamblare este aceeași, așa că eu am preparat, în criză de timp fiind, o rețetă mai rapidă.

Mai rapidă din punct de vedere al cremei, că am ales să fac un ganache clasic, chiar dacă mi-ar fi plăcut mai degrabă o cremă fiartă.

Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copacRuladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac porționatăPortie de trunchi de copac

Ingrediente

  • Pentru foaia de ruladă:
  • 6 ouă mari
  • 100 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 20 g cacao
  • 100 g făină
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru cremă:
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 500 ml frișcă lichidă
  • 250 g mascarpone

 

Timp de preparare: 90 minute

Dimensiuni tavă: 33/43 cm

Porții: 16-20

Mod de preparare pentru ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac

Începem cu pregătirea aluatului pentru foaia de ruladă. În timp ce aceasta se coace și, ulterior, se răcește, pregătim și crema. Rulada clasică se prepară cu foaie simplă, dar cum ai casei preferă blaturile cu cacao, eu am preparat-o cu cacao. Voi dacă vreți acel efect de trunchi de copac în secțiune, preparați foaia albă.

Preparare foaie de ruladă

Separăm albușurile de gălbenușuri.
Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă.
Adăugăm zahărul amestecat cu zahărul vanilat, lingură cu lingură și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Apoi încorporăm gălbenușurile, unul câte unul.
Scoatem mixerul și folosim o spatulă.
Cernem făina împreună cu cacaua și adăugăm, treptat, amestecul rezultat, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se păstra compoziția aerată.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem compozița pentru foaia de ruladă în ea.
O nivelăm cu dosul unei spatule de tort și o coacem pentru 20-25 de minute, la 180 de grade.
Umezim un ștergar de bucătărie și îl întindem pe masa de lucru.
Răsturnăm foaia de ruladă peste el și o rulăm imediat, cu prosop cu tot și de asemeni cu hârtia de copt lipită pe dosul ei.
O lăsăm așa până se răcește și este gata crema.

Preparăm crema pentru Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac

Rupem ciocolata în bucăți mici.
Încălzim frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere, apoi o ridicăm de pe foc și adăugăm bucățile de ciocolată.
Amestecăm intens până acestea se topesc și se omogenizează compoziția, apoi  dăm crema la rece.
După ce este complet răcită o mixăm până devine spumoasă.
Desfacem foaia de ruladă, îndepărtăm hârtia de copt și întindem jumătate din cremă peste ea.
O rulăm și o lăsăm la rece 15-20 de minute.
În crema rămasă adăugăm mascarponele.
Tăiem, oblic, 2 bucăți din ruladă ca să formăm nodurile, sau crengile buturugii.
La un capăt am tăiat o bucată mică, dreaptă, pentru diversitate.
Întindem cremă peste partea mare de ruladă, apoi lipim pe ea, bucățile tăiate și întindem cremă peste ele.
Cu o furculiță trasăm dungi ondulate peste cremă, să creăm efectul scoarței de copac.
Decorăm Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac cu nucă de cocos și ornamente de zahăr, ca și cum ar părea ninsă.
O dăm, apoi, la rece, până în momentul servirii.
Este de efect pe masa de Crăciun și se prepară destul de ușor în această combinație.
Portie de trunchi de copac

Dintre deserturile care se mai prepară pentru masa de Crăciun, vă mai recomand de pe blog și:

Rețeta de brăduți de Crăciun din biscuiți cu nucă

Rețeta de prăjitura Tăvălita cu nucă de cocos

Rețeta de fursecuri cu ciocolată

Rețeta de ciocolată de casă

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.