De mare efect aceste rulouri cu crema de vanilie, mai ales pentru mesele festive!
Am niste forme de tabla pentru rulouri facute de tata socru cu ani in urma. Sincera sa fiu uitasem de ele, norocul a fost curatenia generala si uite asa am realizat 63 de rulouri pe care le-am umplut cu crema de vanilie. Pe vremuri nu se gaseau astfel de forme decat la mestesugarii din piete. Acum le gasim in toate magazinele de specialitate.
Reteta aluatului o am de la mama soacra. Ea le prepara la fiecare sarbatoare, ca erau spornice si bune. Aluatul este preparat cu o parte de unt si una de untura, insa atunci cand nu avem untura, o inlocium tot cu unt gras, cu peste 80% grasime.
Aluaturile cu untura ies mai speciale, dar din pacate, untura gasim numai in sezonul rece. Dar și atunci când o găsim profităm din plin de ea. Una dintre rețetele de aluat cu untură, foarte apreciată de cei care au incercat-o, este cea de placinta cu mere si aluat fraged cu iaurt. Aici am combinat untura cu ulei. Este reteta mea de baza pentru placinte.
Iar daca doriti o reteta de aluat pentru rulouri fara untura, va recomand reteta de rulouri cu vanilie și rulouri cu cacao.
Dar gasiti pe blog mai multe retete de aluaturi, atat dulci cat si sarate, de unde va puteti inspira.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de rulouri cu crema de vanilie.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 200 g unt
- 2 linguri untura solida
- 2 linguri zahar
- 2 oua
- ½ plic drojdie uscata
- 1 varf lingurita bicarbonat
- 250 ml lapte
- 650 gr faina
- esenta de lamaie
- sare
- Pentru crema:
- 1,5 l lapte
- 5 oua
- 6 linguri zahar
- 12 linguri faina
- 1 pachet unt
- coaja si zeama de la o lamaie
- 2 lingurite cu extract de vanilie
- zahar pudra cu aroma de vanilie, pentru decor.
Mod de preparare pentru reteta de rulouri cu crema de vanilie
Preparam aluatul care va sta un timp la rece. In acest interval de timp vom prepara si crema, care necesita fierbere, apoi racire.
Cum preparam aluatul pentru rulouri
Untul impreuna cu untura le-am pus la topit.
Faina am amestecat-o cu bicarbonatul si drojdia.
Ouale le-am frecat cu zaharul, am adaugat untul si untura topite si racite putin, apoi am pus laptele, sarea, esenta si in final faina.
Am framantat un aluat nu prea ferm dar nici moale, usor de intins.
Am dat aluatul la rece pentru 30 de minute.
Formele de rulouri le-am uns cu putin ulei.
Am intins aluatul pe masa de lucru in foaie subtire si am taiat fasii de 2 cm pe care le-am rulat pe forme ca o spirala.
Am asezat formele in tava neunsa si am copt pentru 15 de minute la 180 grade, dupa care am scos tava si am intors rulourile pe partea cealalta si am mai copt 15 minute.
Preparam crema pentru rulouri cu crema de vanilie
Am amestecat galbenusurile cu 3 linguri de zahar, apoi am adaugat putin lapte rece si faina.
Am omogenizat apoi am pus si restul de lapte caldut, sarea si coaja de lamiae.
Crema am fiert-o la foc mediu amestecand continuu.
Untul l-am pus la final taiat bucatele si am amestecat pana s-a topit. Tot la final am adaugat si vanilia.
Lasam crema la racit si pregatim albusurile pe care le batem bine cu putina sare, apoi adaugam zeama de lamiae si zaharul. Batem bine pana se face o spuma putin tare pe care o amestecam cu crema racita.
Umplem rulourile cu crema si le decoram cu zahar pudra, cu aroma de vanilie.
6 comentarii
Bună dimineața.vă rog frumos daca doriti să îmi spuneți ,aluatul este fraget. Mulțumesc.
Aluatul este din cel dospit, dar se frăgezește după umplerea cu cremă.
Arată f bine! Spuneți-mi va rog,câte rulouri ies aproximativ?
Cu mulțumiri
Mulțumesc pentru apreciere! Eu am trecut în rețetă, la introducere, câte rulouri mi-au ieșit – 63. Dar, depinde cât de subțire întindeți aluatul.
Dacă ați fi pus rulourile vertical nu se coceau uniform? Felicitări pentru rețetele minunate!
Dacă le punem verticale migrează aluatul de pe ele în jos. Mulțumesc pentru aprecieri.