Tort cu aromă intensa de trandafiri

de Maria Udrea
18 comentarii
Tort cu aromă intensa de trandafiri

Daca iubiti dulceata de trandafiri, cu siguranta va veti indragosti de acest tort cu aromă intensa de trandafiri, de la prima degustare.

Are o crema spumoasa cu o intensa aroma de trandafiri si o culoare pe masura.
Am preluat aceasta reteta de la Bunica – bucataras, cu mici modificari.

Cu un astfel de tort ne-a intampinat Bunica la casuta bucatarasilor si tare delicios a fost, asa ca am decis sa-l prepar si eu.
Acest tort este de preferat sa fie preparat atunci cand avem mai multe albusuri ramase de la alte preparate, maioneze, aluaturi.

Strangem mai multe la congelator, apoi le decongelam si preparam cu ele acest minunat tort.
Multumesc, Buni, pentru asa reteta minunata de tort!!

Tort cu aromă intensa de trandafiri

Tort cu aromă intensa de trandafiri

Printează
Porții: 16 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 3 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 7 linguri faina
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 6 albusuri
  • 3 linguri zahar
  • 4 linguri dulceata de trandafiri
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri zahar pentru caramelizat
  • Pentru decor:
  • 250 ml frisca lichida
  • 2 linguri dulceata de trandafiri

Mod de preparare pentru tort cu aromă intensa de trandafiri

Preparam mai intai blatul

Separam albusurile de galbenusuri si presaram putina sare peste ele.
Mixam albusurile pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam la turatie maxima pana obtinem o bezea tare.
Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul si mixam incet, apoi incorporam treptat si incet faina.
Tapetam un vas rotund cu hartie de copt, sau cu grasime si intindem compozitia de blat in el, apoi dam vasul la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, dar facem si testul cu scobitoarea.
Mai lasam blatul in cuptor 5 minute dupa stingerea focului, apoi il dam la rece.
Eu am folosit un vas cu diametrul de 23 cm.

In acelasi vas preparam si crema

Dupa ce am inlaturat blatul de tort din el vas , caramelizam la foc mic 4 linguri de zahar, avand grija sa amestecam cu o spatula de lemn din cand in cand sa se caramelizeze uniform, sa nu se arda prea rau pe alocuri, pentru ca devine amarui.
Dupa ce se lichefiaza tot zaharul, il vom intinde pe peretii vasului, inclinand usor vasul si rotindu-l.
Lasam vasul la rece si preparam bezeaua.
Mixam energic albusurile cu putina sare pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam pana cand bezeaua se intareste usor.
Adaugam una cate una, lingurile de dulceata si vom mixa usor pana se uniformizeaza culoarea bezelei.
Eu am cumparat dulceata de trandafiri Raureni si am obtinut o culoare roz intens.

Rasturnam bezeaua peste zaharul caramelizat si racit si vom pune vasul in altul mai mare, in care vom adauga apa fierbinte, astfel incat vasul cu bezeaua sa fie usor scufundat in apa.
Dam vasele la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, iar dupa stingerea focului, le mai lasam in cuptor 15 minute sa se raceasca usor si sa nu se lasa bezeaua la contactul cu aerul rece.

Asamblare tort cu aromă intensa de trandafiri

Dupa racirea completa a bezelei, punem blatul peste ea, iar deasupra blatului, platoul si rasturanam cu atentie tortul, apoi inlaturam vasul.

Spumă de albușuri cu dulceață de trandafiri în bol Zahăr caramelizat în cratiță Spumă de albușuri cu dulceață de trandafiri peste zahărul caramelizat din cratiță Tort cu aromă intensă de trandafiri asamblat
Dam platoul la rece cateva ore, pentru a se insiropa blatul cu siropul de zahar ars, care se va scurge pe toate partile de pe bezeaua cu aroma de trandafiri.
Pentru ornare, mixam frisca pana se intareste si o impartim in doua.
Cu o parte imbracam tortul, iar in cealalta parte adaugam dulceata de trandafiri.
Cu ajutorul unui posh formăm trandafirii pe partea laterala a tortului, sau dupa imaginatia fiecaruia.
Ai mei au iesit cam tremurati pentru ca se mai infunda duiul cu cate o petala de trandafiri din dulceata.
Data viitoare trec dulceata pe care o adaug in crema pentru ornat, prin sita.
Tort cu aromă intensa de trandafiri nedecorat Tort cu aromă intensa de trandafiri
Acest tort cu aromă intensa de trandafiri a fost pe placul intregii familii si vi-l recomand cu mare drag!
Este un tort elegant si foarte aromat si sigur va veti incanta musafirii servindu-i cu cate o portie sau chiar doua.

Tort cu aromă intensa de trandafiri porționat

TIPS

  • Zeama de lamaie adaugata in timpul mixarii albusurilor, ajuta la intarirea mai ferma a acestora. In plus mai amelioreaza si din dulceata zaharului.
  • De regula eu adaug zeama de lamaie, dupa ce am adaugat jumatate din cantitatea de zahar.

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

18 comentarii

Diaconta 22 November 2014 - 19:18

Cat de frumos l-ai ornat.Foarte foarte bine arata.

Răspuns
Maria Udrea 22 November 2014 - 19:38

Multumesc, Dia! Nu prea ma pricep la partea cu ornarea, dar incerc si eu :)))

Răspuns
aurelia otgon 23 November 2014 - 0:29

Bravooo !!! Torta e minunata!!!

Răspuns
Maria Udrea 23 November 2014 - 4:55

Multumesc frumos! 🙂

Răspuns
Anonim 23 November 2014 - 6:40

wow, aici am intrat in poveste cu zane! in primul rand, din cauza ca sunt capricorn, bravo si respect mama draga, muncesti, nu gluma! apoi, ca naa, am si gene de poet, desi habar n am de ramurile mai batrane din arborele familiei mele 🙂 – permite mi sa ma entuziasmez, prezentarea in scris caligrafiat si evident fotografiile, te duc departe in ceruri la ingerasii dolofanutzi si jucausi din gradinile raiului. Noi pamantenii ne multumim cu sarbatorile care se apropie, cele de craciun, mie mi se par cele mai frumoase si bogate spiritual… Sarbatori care aduna sufletele in jurul unei bucurii, din partea gazdei, un mericel uitat de vara in bratele iernii, cu suras de trandafiri si glazurat de nea.
Asta e, uite si tu cate se intampla la o cafea dimineata, primesti neasteptat un cadou si cateva momente visezi … trandafiri trandafiri…

si intradevar excelenta idee cand de sarbatori faci salata cu maioneza, etc. Pupicei multi mericel, la revedere pe altadata!

cozia

Răspuns
Maria Udrea 24 November 2014 - 18:26

Multumesc frumos, Cozia, pentru asa cuvinte minunate! Esti minunata si tu! Pup cu drag!

Răspuns
Cristina 23 November 2014 - 18:18

Tare frumos este tortul tau! Sunt sigura ca si gustul este pe masura!

Răspuns
Maria Udrea 24 November 2014 - 18:24

Multumesc, Cristina! Noua ne-a placut tare mult asa aromat.

Răspuns
Mihaela 25 November 2014 - 12:18

Doamne, Meri, o frumusete de tort ai facut ! M-ai convins sa-l incerc, mai ales ca toata lumea il lauda ! Ai devenit experta in fotografii, totul arata apetisant ! Imbratisari, Ela

Răspuns
Maria Udrea 25 November 2014 - 13:54

Multumesc frumos, Ela! Sunt convinsa ca o sa-ti placa. 🙂

Răspuns
simonacallas 26 November 2014 - 14:31

Felicitari pentru minunea asta de tort! Si noua ne plac mult si trandafirii dar si culoarea roz, il salvez pentru mai tarziu cu scop de preparare 🙂

Răspuns
Maria Udrea 26 November 2014 - 16:20

Si mie mi-a placut mult culoarea data de dulceata, dar este dulceata cumparata, cea de casa nu e asa colorata 😀

Răspuns
melyp 30 November 2014 - 8:02

Un tort cu povesti si zane,,,atat de romantic e totul, te felicit cu mult drag!!!!!!

Răspuns
Maria Udrea 30 November 2014 - 11:53

Multumesc, Mely, pentru apreciere! Nu prea ma descurc eu cu ornarea torturilor, dar imi dau silinta. :))

Răspuns
Timea 3 December 2014 - 20:58

Si bun si frumos!

Răspuns
Maria Udrea 24 January 2015 - 21:02

Multumesc, Timea! >:D<

Răspuns
Didi 10 February 2015 - 14:36

hei, eu acum descopar acest tort foarte frumos, l-a postat gaby via bucataras in grup 🙂 si 20 Meri, foarte bine ca ai schimbat intunericimea aia de tema ce aveai pe blog pana de curand, parca intrai intr-o pestera. acum este foarte feminin si placut. pup

Răspuns
Maria Udrea 10 February 2015 - 15:06

Puuup, Didi! :)))))) Cica, intunecimea aia, parca intrai intr-o pestera =))))
De ceva vreme tot incerc fel si fel de teme, dar asta de acum imi este draga rau, cred ca ma opresc la ea 😀
Multzu, pentru vizita si apreciere!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.