Pentru că am fost invitată să pregătesc rețete savuroase de toamnă fără zahăr, perfecte pentru a transforma zilele răcoroase în momente de răsfăț, am preparat o rețetă de vafe cu dovleac și făină de migdale.
Foarte gustoase, foarte aromate și frumos colorate au ieșit, exact ca o zi de toamnă arămie!
Invitația am primit-o de la NoSugarShop.ro, un magazin online cu produse naturale, foarte sănătoase.
Iar pentru această rețetă de vafe cu dovleac și făină de migdale am folosit, pe lângă dovleacul aromat și frumos colorat:
După cum am scris mai sus, tare gustoase au ieșit cu așa ingrediente sănătoase pentru care țin să mulțumesc prietenilor de la NoSugars și pe care vi le recomand cu toată încrederea!
Eritritolul este perfect pentru a înlocui clasicul zahăr și nu influențează gustul preparatelor.
Proprietățile sunt însă diferite:
INGREDIENTE
- 500 gr dovleac plăcintar, răzuit
- 3 ouă medii
- 150 gr unt
- 100 gr îndulcitor natural, eritritol
- 100 gr făină de migdale
- 50 gr făină de cocos
- 1 praf de sare
- 1 linguriță praf de copt
- 50 gr iaurt grecesc
- 1/2 linguriță scorțișoară
MOD DE PREPARARE
Amestecăm dovleacul plăcintar răzuit cu 50 gr de îndulcitor( eritritol) și îl punem pe foc la caramelizat. Amestecăm constant pentru a nu se arde.
Când răzătura de dovleac s-a pătruns bine, adăugăm untul și amestecăm până acesta se topește. Stingem focul, adăugăm scorțișoara și lăsăm compoziția să se răcească.
Amestecăm ouăle cu un praf de sare și cu 50 gr de îndulcitor. Le amestecăm cu mixerul până devin spumoase.
Adăugăm peste ouă, pe rând: compoziția de dovleac cu unt, făina de migdale, făina de cocos, iaurtul și praful de copt.
Omogenizăm aluatul pentru vafe cu dovleac și făină de migdale, după fiecare ingredient adăugat.
Va ieși un aluat consistent, necursiv, ușor sfărâmicios. Acesta a fost și interesul meu ca aluatul să fie sfărâmicios ca cel de biscuiți.
Dacă se dorește un aluat mai compact, se poate plusa cu iaurt, iar în loc de unt se poate pune ulei.
Lăsăm aluatul să se odihnească 10 minute.
Conectăm aparatul de vafe la sursa de curent și îl lăsăm la încins.
Punem câte două linguri de aluat în fiecare tăviță de vafe și coacem vafele pentru 5-6 minute. Le verificăm dacă s-au copt, nu vom ține cont de semnalizarea ledului, pentru că aluatul este altfel decât al vafelor clasice.
Lăsăm vafele să se rumenească frumos, așa ca una dintre culorile specifice toamnei.
Le transferăm cu grijă pe un platou, pentru că au tendința să se rupă, fiind un aluat ușor sfărâmicios.
Folosim o spatulă de tort pentru a le transfera din forma de copt pe platou.
Sunt foarte gustoase și foarte aromate de la dovleac, cocos și scorțișoară. Se simt din plin toate aromele.
Inițial am vrut să prepar și o cremă pentru ele, dar ai casei nu m-au mai lăsat. Le-au plăcut în mod deosebit simple și nu au vrut să le stricăm gustul cu cremă.
Vă recomand cu mare încredere rețeta mea de vafe cu dovleac și făină de migdale, dar vă recomand în mod deosebit și ingredientele nosugars, despre care v-am povestit!