Varză acră cu jumări la cuptor

de Maria Udrea
1 comentariu
Varză acră cu jumări la cuptor

Cu dor de copilărie și ale ei mâncăruri bune, ca la bunica acasă, am pregătit această mâncare de varză acră cu jumări la cuptor.

Cu toate că varza murată este foarte recomandată de specialiștii în nutriție, noi o consumăm mai mult la sarmale și la salată. Preferăm, detașat, varza proaspătă pentru mâncare.

Găsiți pe blog două Rețete de sarmale în foi de varză acră, pe care le prepar eu.

Mai găsiți pe blog și Rețeta de varză a la Cluj. Pe aceasta o prepar destul de des, mai des decât sarmalele.

Rețeta de varză acră cu jumări la cuptor

Având jumări de porc bune, împănate și cu carne, mi-am amintit cum prepara bunica varză cu jumări, iarna.

Tare bună a fost servită cu mămăliguță și ardei iute. Cine a dorit a adăugat și o lingură de smântână.

Eu nu mănânc ardei iute, dar îl înlocuiesc cu usturoi. Tare bună este mâncarea de varză fie acră, fie proaspătă, servită cu usturoi! Încercați și-o să vedeți. Eu curăț usturoiul, îl tai în bucăți mai mari și le presar peste varză.

Acum depinde și de gusturi, parcă prin Ardeal se adaugă usturoi la varză și în timpul preparării.

Am optat pentru a prepara varza la cuptor, la foc lent. Este bună cu untură de porc, dar dacă am adăugat jumări din belșug, am optat pentru ulei.

Am adăugat și o lingură de pastă de roșii cu ardei copți, pentru un gust dulceag. Și am mai adăugat boia de ardei afumată. Puțin cimbru, mărar uscat, două foi de dafin și câteva boabe de piper și tare bună a ieșit.

Îmi place în mod deosebit la mâncarea de varză acră aroma mărarului uscat. Se adaugă tot lujerul cu floare cu tot.

Sper să vă inspire rețeta mea de varză murată cu jumări!

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Varză acră cu jumări la cuptor

Varză acră cu jumări la cuptor

Printează
Porții: 6 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.7/5
( 7 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 kg varză murată, bine scursă
  • 2 cepe galbene, mai mici
  • 2 linguri de ulei
  • 250 gr jumări de porc
  • 1 lujer de mărar uscat
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 1 linguriță boia de ardei afumată
  • 2 linguri pastă de roșii cu ardei copt

 

MOD DE PREPARARE

Cum preparăn rețeta de varză acră cu jumări la cuptor?

În primul rînd desfacem varza în foi pe care le clătim bine cu apă rece. În funcție de cât de sărată și de acră este varza, mai putem ține foile 10-15 minute în apă rece, la desărat. Nouă ne place gustul mai acru, așa că am ținut foile în apă doar 5-6 minute. Apoi le-am scurs foarte bine.

De la Vlăduț, bucătarul de la ”Neatza cu Răzvan și Dani” am învățat cum să tai varza în franjuri uniforme.

Foile de varză se pun una peste alta în pachete de 5-6 foi, apoi se rulează și se taie rulourile în franjuri aproximativ egale.

După ce tăiem varza în franjuri o lăsăm într-o sită să se mai scurgă.

Punem uleiul la încins și adăugăm ceapa tocată mărunt. O lăsăm doar până începe să se pătrundă și adăugăm franjurile de varză peste ea. Amestecăm varza cu ceapa și le mai lăsăm pe foc 4-5 minute.

Adăugăm jumările și toate celelalte ingrediente, le amestecăm bine cu varza murată și dăm vasul la cuptor, la 165 de grade, pentru 2 ore.

Servim delicioasa mâncare de varză murată cu jumări, cu mămăliguță, cu smântână, sau după pofta inimii.

Spor și poftă bună!

Vedeți mai jos și câteva imagini din timpul preparării:

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.