Rețeta Cartofi scăzuți cu cârnați și murături a devenit rețeta noastră favorită dintre rețetele cu cartofi. Este rapidă, gustoasă și sățioasă, iar murăturile adăugate direct în mâncare dau un gust senzațional.
Știu, o să spuneți: de ce să le adaugăm în mâncare dacă le putem servi separat, alături de mâncare?
Și eu am pus această întrebare de multe ori, când vedeam o astfel de rețetă. Însă, după ce am preparat această mâncare de Cartofi scăzuți cu cârnați și murături mi-a plăcut maxim.
Cartoful nu este leguma mea preferată, eu personal servesc foarte rar cartofi, dar ai mei băieți îi adoră. De data aceasta ei s-au ocupat de a pregăti mâncarea, devenind favorita lor, dar și pentru că eu am fost rănită la degete.
Ideea acestei rețete am preluat-o de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani. El prepară astfel de mâncăruri de cartofi cu castraveciori murați. Însă eu am adăugat și 2-3 bucăți de gogoșari și morcovi murați.
Rețeta clasică se face cu castraveți în saramură, dar cred că merg și cei în oțet.
Foarte mult ne mai place și Această Rețetă de Cartofi țărănești cu gogoșari în sos de roșii
Tot din aceeași categorie de rețete îndrăgite cu cartofi face parte și Rețeta de Mâncare țărănească de cartofi cu bacon și ardei.
Pe toate aceste rețete vi le recomand cu mare drag, nu mai aveți nevoie de altceva la ele!
INGREDIENTE
- 600 gr cartofi albi
- 1 ceapă medie
- 2 linguri de ulei
- 3 căței de usturoi
- 500 gr roșii bine coapte
- 300 gr cârnați ușor picanți și afumați
- 4-5 castraveciori murați
- 1 morcov murat
- 2-3 buc. gogoșari murați
- 200 ml apă fierbinte
- sare și piper
- cimbru
- 1 foaie de dafin
- pătrunjel și mărar verde
MOD DE PREPARARE
Mai întâi tăiem cârnații în bucăți mici pe care le rumenim în uleiul încins.
Curățăm cartofii, îi spălăm bine și îi tăiem în cuburi.
Scoatem cârnații în alt vas și în locul lor adăugăm cartofii. Îi amestecăm bine 1-2 minute pe foc, nu îi prăjim, doar îi ținem puțin cât să prindă gust și culoare.
Scoatem cartofii din ulei, strecurăm uleiul, ștergem tigaia și o punem din nou pe foc.
Curățăm ceapa și 2 căței de usturoi. Tocăm ceapa în fâșii și usturoiul rondele și le punem la călit în uleiul încins.
Nu le prăjim, doar le lăsăm să se pătrundă ușor și le mai stropim cu apă fierbinte din când în când.
Când ceapa devine sticloasă și pătrunsă adăugăm roșiile curățate și tocate cuburi.
Adăugăm și o foaie de dafin, o crenguță de cimbru, sau puțin cimbru uscat și lăsăm roșiile să fiarbă până rezultă un sos consistent.
Între timp, tăiem castraveciorii și morcovul în bucăți mici și îi scufundăm în apă rece. Îi lăsăm 7-8 minute, nu mai mult. Tocăm și gogoșarii în bucăți mai mici.
Adăugăm peste sosul de roșii cartofii, cârnații, murăturile și completăm cu foarte puțină apă fierbinte. Așezăm un capac peste vas și lăsăm mâncarea să fiarbă înăbușit, la foc mic, 10-12 minute. Mai amestecăm din când în când să nu se lipească. Spre final de fierbere, mai adăugăm un cățel de usturoi răzuit, sare și piper, după gust.
Servim mâncarea de cartofi scăzuți cu cârnați și murături presărată cu multă verdeață.
Nu este o mâncare chiar sănătoasă, dar este atât de gustoasă încât merită, din când în când, să ne răsfățăm cu câte o porție mică din ea.
Să vă fie de folos!