Pentru răsfățul din weekend am preparat o delicioasă rețetă de prăjitură cu mere și bezea cu nucă. Ai mei adoră rețetele de deserturi cu mere și le pregătesc cel mai des în diferite moduri.
De la cele mai simple cum ar fi tartele, plăcintele, deserturile cu biscuiți și mere, toate sunt adorate de familie.
Dintre rețetele de plăcintă foarte apreciată a fost rețeta de plăcintă cu mere și foietaj de casă cu migdale. Foietajul este absolut senzațional. Se desface în foi și foițe și este crocant datorită straturilor cu migdale.
Dar n-a fost mai prejos nici rețeta de tartă cu mere și cremă de vanilie. Merele și crema de vanilie se combină într-o armonie perfectă de gusturi și arome.
Am mai folosit această combinație și la rețeta de tort de biscuiți cu mere și vanilie. Un tort pe care îl pregătesc foarte des, mai ales la evenimente din familie. Este delicios, aspectuos și foarte spornic.
Rețetă de prăjitură cu mere și bezea cu nucă
Pentru rețeta de azi am pregătit un blat din gălbenușuri, urmat de compoziția de mere cu unt și un strat de bezea cu multă nucă măcinată. Foarte mult ne place și combinația de mere cu nuci.
Următoarea pe lista de așteptare pentru preparat este o rețetă simplă de prăjitură cu mere și nuci.
Dacă și voi adorați deserturile cu mere, descoperiți pe blog o colecție de rețete, tastând în căsuța de căutare cuvântul ”mere”.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos rețeta de prăjitură cu mere și bezea cu nucă, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, dar și câteva imagini grăitoare, din timpul preparării.
INGREDIENTE
- Pentru blat, în tavă de 24/42 cm:
- 6 gălbenușuri, de ouă medii
- 100 gr zahăr tos
- un praf de sare
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr smântână
- 500 gr făină
- 7 gr praf de copt
- coaja răzuită fin de la o lămâie bio
- Pentru compoziția de mere:
- 1 kg mere răzuite
- 50 gr zahăr tos
- 30 gr zahăr vanilinat
- 30 gr unt
- 1 linguriță de scorțișoară
- 2 linguri de griș
- Pentru stratul de bezea cu nucă:
- 6 albușuri
- 120 gr zahăr
- 30 g zahăr vanilinat
- 300 gr nucă măcinată fin
- zeama de la o lămâie
- un praf de sare
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
MOD DE PREPARARE
Pregătim mai întâi compoziția de mere. Punem la caramelizat zahărul cu untul și adăugăm merele răzuite. Le lăsăm să se caramelizeze până își schimbă culoarea și se formează sirop. În funcție de siropul format adăugăm griș. Stingem focul și lăsăm compoziția să se tempereze. Când este aproape răcită, adăugăm scorțișoara.
Eu am avut mere răzuite la borcan și doar le-am amestecat cu unt topit și griș.
Pregătim aluatul și bezeaua cu nucă și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru aluat, punem într-un bol gălbenușurile, zahărul, un praf de sare, coaja de lămâie și smântâna. Le amestecăm până la omogenizare, apoi adăugăm untul moale și din nou omogenizăm compoziția Adăugăm, treptat, făina amestecată cu praful de copt. Vom obține un aluat ușor moale, pe care îl întindem în tava tapetată cu hârtie de copt, sau unsă cu grăsime și tapetată cu făină.
Pentru bezea cu nucă, mixăm albușurile presărate cu sare până capătă volum și devin cristaline. Adăugăm, treptat zahărul și zeama de lămâie și le mixăm până obținem o bezea foarte fermă. Apoi scoatem mixerul și încorporăm nuca măcinată, nu foarte fin. Folosim o spatulă pentru a omogeniza bezeaua cu nuca. Amestecăm încet cu mișcări circulare, de jos în sus.
Înțepăm aluatul din loc în loc și întindem deasupra compoziția de mere. Întindem bezeaua cu nucă deasupra merelor și coacem prăjitura la 180 de grade, pentru 35-40 de minute. O pudrăm cu zahăr și o porționăm după răcire.
Este pur și simplu delicioasă această Prăjitură cu mere și bezea cu nucă, merită din plin s-o încercați! Este ușor asemănătoare cu prăjitura Figaro.