Rețeta clasică de aluat pentru tarte

de Maria Udrea
1048 vizualizări
Rețeta clasică de aluat pentru tarte

Pentru că tartele sunt printre cele mai simple preparate cu care ne putem răsfăța, m-am gândit să fac o postare cu Rețeta clasică de aluat pentru tarte.

Atunci când testezi diverse aluaturi, te oprești la unul care ți s-a părut cel mai satisfăcător și devine favorit.

Așa și cu aluaturile pentru tarte dulci sau sărate. Eu am testat  de-a lungul timpului diverse rețete de aluaturi, însă cel mai mult m-a satisfăcut rețeta de față.

Este un aluat foarte fraged care nu necesită agenți de coacere sau de creștere.

Probabil multe gospodine cunosc rețeta, pentru că este cea mai simplă rețetă  de aluat pentru tarte.

Nu necesită decât 4 ingrediente : făină, unt, ou și sare. Iar dacă  îl folosim la o tartă dulce, mai putem adăuga și zahăr.

Rețeta clasică de aluat pentru tarte

Pe lângă rețeta de față, mai folosesc adesea o altă rețetă în care pun și iaurt sau smântână.

Vedeți AICI o rețetă de aluat fraged pentru mini tarte sărate!

Dar și o rețetă în care pun doar gălbenușul, însă adaug puțină apă rece, pentru consistența aluatului.

Vedeți și Rețeta de mini tarte cu cireșe!

După cum am spus, rețete sunt mai multe, important este să găsim una care să ne satisfacă pe deplin.

Putem coace tarte cu umpluturile în același timp, dar putem coace aluatul separat și îl umplem ulterior.

Depinde de umplutura folosită.

Eu de data aceasta am copt aluatul separat, pentru a prezenta rețeta simplă de aluat.

Ulterior l-am umplut cu o compoziție de mere și cremă de vanilie.

Ador combinația de mere cu cremă de vanilie de când am testat-o la acest Tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie.

Mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețeta clasică de aluat pentru tarte

Rețeta clasică de aluat pentru tarte

Pentru că tartele sunt printre cele mai simple preparate cu care ne putem răsfăța, m-am… Plăcinte și tarte Rețeta clasică de aluat pentru tarte European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 ou
  • 300 gr făină
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 praf de sare
  • 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie

MOD DE PREPARARE

De menționat că eu am folosit o formă de tartă cu baza detașabilă de 13/35 cm, dar aluatul poate fi folosit și pentru o formă rotundă de 25-26 cm.

Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu un praf de sare și zahărul pudră. Dacă dorim aluatul pentru o tartă aperitiv, excludem zahărul.

Peste amestecul de făină cu sare și zahăr adăugăm un ou și untul rece tăiat în bucăți mai mici.

Începem să frământăm rapid aluatul,  cu vârfurile degetelor. Ne trebuie rapiditate pentru a nu permite untului să se topească. De aceea, la aluaturile de tarte nu este recomandat a se folosi mixerul, sau robotul.

Vom obține un aluat ușor sfărâmicios pe care îl întindem rapid pe o hârtie de copt, măsurată după dimensiunile formei de copt, dar mai mare.

Transferăm hârtia de copt cu aluatul pentru tartă în forma de copt. Presăm aluatul în formă să îmbrace frumos și uniform baza și pereții formei. Decupăm surplusul de aluat pe care îl mai frământăm puțin pentru a fi compact.

Dăm forma de tartă și restul de aluat la rece pentru 30-40 de minute.

Cu 10 minute înainte de a scoate aluatul de tartă de la rece, pornim cuptorul la 180 de grade.

Aluatul rămas îl folosim pentru grilajul de deasupra tartei, sau îl modelăm cum dorim.

Eu am decupat din el diverse forme pe care le-am folosit deasupra tartei, după ce am umplut-o.

Pentru a coace aluatul fraged de tartă, mai decupăm o hârtie de copt după dimensiunea formei de tartă.

Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță, din loc în loc. Așezăm hârtia de copt în interior și o umplem cu boabe de fasole.

Coacem aluatul fraged de tartă pentru 10-12 minute la 180 de grade. Apoi, îndepărtăm hârtia de copt cu fasolea și mai lăsăm aluatul 5 minute la cuptor să fim siguri că se coace și baza.

Decupajele le coacem în același timp cu aluatul de tartă, dar le scoatem după cele 10 minute, pentru a nu se arde.

Lăsăm aluatul să se răcească, apoi îl umplem cu compoziția dorită.

Odată umplut, se va frăgezi destul de repede și se va putea porționa frumos.

Să vă fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: