Nelipsite din camara aceste gogonele in otet, care ies atat de gustoase, usor crocante, nu foarte sarate, cu gust dulce-picant.
Voi prezenta in aceasta reteta doua variante de gogonele murate, pe care le fac eu in fiecare toamna.
Diferenta intre ele nu este prea mare, doar la culoare si la taria lor mentinuta peste iarna.
Nu voi trece cantitati fixe, dar voi explica in reteta cat pun la fiecare borcan.
Mai gasiti pe blog si reteta de castraveciori bulgaresti, pe care o prepar an de an si pe care v-o recomand cu incredere.
Si tot de pe blog va mai recomand si reteta de muraturi asortate, cu multe legume si fructe aromate.
Dar gasiti o colectie interesanta de retete de muraturi pe blog, in sectiunea ”Conserve”.
Fără diacritice
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de gogonele in otet.
Ingrediente
- gogonele(cca 3 kg)
- otet
- apa
- sare
- zahar
- foi de dafin
- condimente pentru muraturi
- graunti de usturoi
- rondele de ceapa
- maciulii si lujere de marar(uscate)
- optional: conopida, sfecla rosie
Mod de preparare pentru reteta de gogonele in otet
Dupa cum ama specificat in randurile de mai sus, voi prezenta doua variante ale retetei. Fiecare opteaza pentru varianta care i se pare mai usoara.
Varianta 1
Se aseaza pe fundul borcanelor maciulii de marar, rondele de ceapa si catei de usturoi curatati, apoi incepem sa indesam gogonelele astfel incat sa nu se sparga, dar sa nu ramana spatii goale, prea mari sau prea multe.
Eu am folosit borcane de 1700 gr.
Se adauga peste gogonele 1 lingura mai cu varf de sare, 5 linguri zahar si 1 lingura cu condimente pentru muraturi.
Borcanul in partea de jos are un semn, o dunga.
Se adauga otet pana la acea dunga, dar eu am masurat cam 150 ml otet. Am pus in toate aceasta cantitate, intrucat nu toate vor avea suprafata la fel de acoperita, pentru ca nu toate gogonelele sunt de aceeasi dimensiune.
Apoi se completeaza cu apa pana se umple borcanul, dupa care se infileteaza capacul.
Borcanele umplute se asaza in vase adanci, care se vor umple cu apa, dar fara sa depaseasca 3/4 din inaltimea borcanelor.
Se pun vasele pe foc si se lasa aproximativ 10 minute dupa ce apa a atins punctul de fierbere, si gogonelele si-au schimbat usor culoarea spre galben.
Dupa stingerea focului, se vor lasa borcanele in apa pana se racesc definitiv.
Varianta 2 de gogonele in otet.
Se varsa apa din ele si se va pune intr-un vas pe foc 1 parte otet si 3 parti apa.
La aceasta cantitate de lichid se vor adauga 2 linguri de sare grunjoasa si 10 linguri de zahar, 4-5 foi de dafin si un pachet cu condimente pentru muraturi.
Se fierbe lichidul nu mai mult de 2-3 minute dupa ce a atins puncul de fierbere, apoi se adauga fierbinte peste gogonelele din borcane.
Se infileteaza capacele si se acoprera borcanele cu o patura pentru ca racirea lor sa fie lenta.
Sfaturi:
- Spatiile goale dintre gogonele se pot completa cu rondele de morcovi sau manunchiuri de conopida.
- Lichidul fiert, se poate gusta si se adauga otet, zahar si sare dupa preferinte(eu de obicei mai adaug zahar pentru ca ne plac mai dulci).
- Pentru un plus de gust si culoare se pot adauga printre gogonele, felii de sfecla rosie.
[/preparare]