Sunt, de departe, preferatele noastre aceste muraturi asortate cu multe legume si fructe aromate, dintre toate murăturile pe care le prepar eu.
Eu nu folosesc cantitati fixe de legume, la muraturi asortate, pun exact cate am din fiecare, mai ales ca majoritatea sunt din gradina mamei. Mi-au lipsit de aceasta data conopida si varza(alba, rosie), dar le-am recuperat la alte retete.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Ingrediente
- Pentru legume si fructe:
- gogonele
- castraveciori
- morcovi
- telina(radacina si frunze)
- sfecla rosie
- sfecla alba
- gutui
- mere
- struguri
- rondele de hrean
- Pentru partea lichida:
- 1 L otet
- 4 L apa
- 600 gr zahar
- 6 linguri sare
- Condimente:
- boabe de piper
- boabe de mustar
- coriandru
- marar uscat(codite si maciulii)
- foi de dafin
- crengute de visin
- catei de usturoi
- hrean
Mod de preparare muraturi asortate cu multe legume si fructe aromate
Pregatire legume si fructe
Radacinoasele le-am curatat si le-am taiat felii astfel incat sa le fac loc printre gogonele si castraveciori, deoarece acestia nu se aseaza uniform.
Merele si gutuile le-am taiat in patru bucati, iar morcovii in doua.
Am pus pe fundul borcanelor mararul uscat, cate 3 catei de usturoi si crengutele de visin.
Preparare soluție lichidă
Am fiert otetul cu apa, sarea, zaharul si condimentele, pentru 1-2 clocote si l-am turnat fierbinte peste ingredientele din borcane si am infiletat imediat capacele.
Am acoperit borcanele cu muraturi asortate cu multe legume si fructe aromate, cu prosoape.
Le-am lasat asa pana cand s-au racit complet, apoi le-am trecut in camara.
De obicei pun in borcanele cu muraturi asortate si varza alba si rosie, dar de data aceasta am optat pentru a pune mai multa sfecla care coloreaza compozitia lichida foarte frumos.