Pentru gustări delicioase de weekend, când familia se reunește la povești, merită preparată rețeta de langoși ungurești cu smântână și cașcaval.
Noi eram obișnuiți cu denumirea de scovergi, iar langoșii îi știam umpluți cu brânză sau cu gem. Mai nou, i-am regăsit și umpluți cu ciocolată. Dar, rețeta tradițională ungurească de langoși se găsește sub forma pe care am preparat-o și eu, de data aceasta.
Găsiți pe blog și rețeta mea de scovergi, de post. Scovergile sunt tare bune, fie sărate, ca și gustare sau mic dejun, fie dulci, unse cu unt și gem, ca și desert, alături de un ceai bun și aromat.
Iar din categoria rețetelor de langoși, găsiți pe blog o rețetă de langoși cu brânză sărată, dar și o rețetă de langoși cu gem de prune și nuci.
Sunt rețete vechi cu care noi am crescut. Ambele variante de langoși le savuram cu poftă în drum spre școală, sau în drum spre serviciu, ulterior.
Cum se prepară rețeta de langoși ungurești cu smântână și cașcaval
Pentru rețeta de față preparăm un aluat dospit, simplu, ca și cel de pâine, dar cu lapte și ușor mai moale. Langoșii se modelează ca și turtele la tigaie, dar se prăjesc în baie de ulei. Este interesantă combinația de smântână cu usturoi și cașcaval răzuit cu care se servesc langoșii ungurești. Noi i-am servit și în această combinație, dar și simpli, doar cu cașcaval. Iar băieții au dorit și un ou ochi deasupra. Fiecare cu preferințele și poftele lui.
Dacă vă plac gustările rapide de weekend, găsiți pe blog mai multe astfel de rețete în secțiunea ”Aperitive”.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de langoși ungurești cu smântână și cașcaval.
INGREDIENTE
- Pentru aluat:
- 800 gr de făină tip 650
- 7 gr de drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 400 ml de lapte
- 350-400 ml de ulei pentru prăjit
- Pentru servit:
- smântână acră, fermentată
- 2-3 căței de usturoi
- cașcaval răzuit
MOD DE PREPARARE
Pentru a prepara aluatul dospit, procedăm ca la orice rețetă de pâine. Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu drojdia uscată și zahărul. Apoi turnăm treptat laptele cald în timp ce amestecăm rapid ingredientele. Presărăm și sarea după ce aluatul prinde puțină consistență. Frământăm bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Nu va fi un aluat foarte ferm ca și cel pentru pâine, ci ușor mai moale.
Acoperim bolul cu un ștergar și lăsăm aluatul la dospit pentru o oră. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, rupem din aluat bucăți mici pe care le modelăm mai întâi sub forme sferice. Le întindem pe planșeta de lucru în forme circulare cu diametrul aproximativ cât al tigăii. Eu am folosit o tigaie cu diametrul de 26 cm.
Întindem mai întâi 2-3 bucăți de aluat pe care le mai lăsăm la dezvoltat 5-6 minute, după modelare. Pe măsură ce punem primul langoș în tigaia cu ulei încins, modelăm altul pe planșeta de lucru. Astfel aluatul are suficient timp să se mai dezvolte.
Rumenim pe rând langoșii, în tigaia cu ulei încins, la foc de intensitate medie spre mare. Îi întoarcem de pe o parte pe cealaltă pentru a-i rumeni uniform.
Langoșii vor fi crocanți la exterior, dar neuniformi. Pe alocuri aluatul va fi pufos în interior, dar din loc în loc vor și părți crocante. Acesta este, de fapt, aspectul interesant al lor.
Servim langoșii calzi, unși cu smântână amestecată cu usturoi răzuit sau presat și cașcaval răzuit. Puțin pătrunjel verde presărat pe deasupra va oferi un plus de prospețime și culoare langoșilor.
După cum am menționat mai sus, ai mei i-au servit în mai multe moduri, chiar și cu ou ochi deasupra.