985
Aceasta reteta de gogosari in otet, o am de la mama soacra si nu da gres niciodata.
Cantitatile nu sunt batute in cuie, la final se gusta compozitia si se mai asezoneaza de sare, zahar dupa gustul fiecaruia.
Eu am pus fix cat am scris la ingrediente.
Reteta originala era cu 1 L otet, 1 kg zahar pentru 7 kg gogosari(cantariti in piata), dar pe parcurs am tot redus cantitatile, pentru ca ramanea prea mult lichid.
Acum depinde si de cat de mult sunt indesati gogosarii in borcane.
Acesti gogosari in otet sunt preferatii nostri iarna, alaturi de Castraveciori bulgaresti si de Gogonele in otet.
Ingrediente
- 5 kg gogosari
- 500 gr zahar
- 500 ml otet
- 3 linguri sare grunjoasa
- 3 linguri ulei
- 3 linguri miere poliflora de albine
- condimente pentru muraturi
- 3-4 foi de dafin
Mod de preparare
Iată cât de simplu pregătim deliciosii Gogosari in otet!
Gogosarii spalati, i-am taiat in trei sau patru bucati, in functie de marime, dupa ce am indepartat cotoarele si semintele si i-am pus la scurs.
Am pus intr-un vas pe foc ingredientele de mai sus, mai putin mierea si am amestecat pana s-a topit zaharul si sarea.
Am lasat lichidul pe foc pana cand a atins punctul de fierbere.
Am pus intr-un vas pe foc ingredientele de mai sus, mai putin mierea si am amestecat pana s-a topit zaharul si sarea.
Am lasat lichidul pe foc pana cand a atins punctul de fierbere.
Apoi am inceput sa scufund din gogosarii taiati, cat au incaput astfel incat sa se umezeasca toti.
I-am lasat cam doua minute si i-am scos intr-o sita, cu ajutorul unei spumiere.
Am procedat asa pana s-au epuizat toti gogosarii.
Pe urma am stins focul si am lasat sa se raceasca putin si compozitia si gogosarii, dar nu de tot.
Cand am considerat ca s-a racit suficient cat sa suporte degetul am adaugat mierea in compozitie si am amestecat pana la topiraea acesteia.
Am asezat gogosarii in borcane presandu-i putin si am turnat compozitia peste ei.
Am infiletat capacele si am lasat borcanele la racit.
Compozitia mai scade pe parcurs dar se va completa cu ce a mai ramas.
Mie mi-au incaput gogosarii in 9 borcane de 720 ml si mi-a mai ramas compozitie lichida, cam 200 ml, pentru ca si gogosarii isi mai lasa sucul lor.
Pe urma am stins focul si am lasat sa se raceasca putin si compozitia si gogosarii, dar nu de tot.
Cand am considerat ca s-a racit suficient cat sa suporte degetul am adaugat mierea in compozitie si am amestecat pana la topiraea acesteia.
Am asezat gogosarii in borcane presandu-i putin si am turnat compozitia peste ei.
Am infiletat capacele si am lasat borcanele la racit.
Compozitia mai scade pe parcurs dar se va completa cu ce a mai ramas.
Mie mi-au incaput gogosarii in 9 borcane de 720 ml si mi-a mai ramas compozitie lichida, cam 200 ml, pentru ca si gogosarii isi mai lasa sucul lor.
Sa va fie de folos reteta mea de gogosari in otet!
2 comentarii
Reteta ta seamana cu cea pe care o am eu de la mama, doar ca pun doar zahar, fara miere (cred ca mierea le da un gust si mai bun). Sunt dementiali gogosarii astia, am ramas fidela retetei si nu-i mananc altfel 🙂
Eu numai asa ii prepar, am vrut sa incerc reteta aceea la rece, dar tot la aceasta m-am intors 😀