Orez cu ciuperci și sos de zacuscă

de Maria Udrea
0 comentarii
Orez cu ciuperci și sos de zacuscă

Mâncarea de orez cu ciuperci și sos de zacuscă, este o mâncare de post pe care eu o ador. Iată că zacusca are mare utilitate în timpul postului. O servim și ca gustare, la micul dejun cu felii de pâine prăjite. Dar o folosim și la diferite sosuri.

Chiar și pentru rețetele de paste este ideală. Vedeți aici rețeta clasică de zacuscă, așa cum o prepar eu.

Pe lângă ciuperci, în conținutul orezului mai adaug și roșii deshidratate, că tare gustoase sunt.

Vedeți aici și rețeta mea de roșii deshidratate în ulei de măsline.

Îmi plac mult roșiile deshidratate și le combin cu diverse preparate. Dar cel mai mult îmi plac combinate cu orez. În plus, folosesc și uleiul în care sunt conservate, pentru că este aromat și gustos.

Găsiți mai multe rețete pe blog în care folosesc roșiile deshidratate. Le descoperiți tastând ”roșii deshidratate” în caseta de căutare de pe blog.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de orez cu ciuperci și sos de zacuscă.

Ingrediente

  • 150 g orez
  • 450 ml apă
  • 1 ceapă albă
  • 1 ceapă roșie
  • 4 căței de usturoi
  • 1 rădacină pătrunjel
  • 2 morcovi
  • 5-6 buc. roșii deshidratate
  • 150 g ciuperci din conservă
  • 75 ml ulei(din care au fost roșiile conservate)
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță curry
  • cimbru
  • 2-3 foi dafin
  • 1 ardei copt
  • 1 legatură patrunjel
  • 350 g zacusca de vinete cu ciuperci
  • 2 linguri ketchup
  • 2-3 linguri apă

Porții: 4

Timp de preparare: 45 minute

Mod de preparare pentru rețeta de orez cu ciuperci și sos de zacuscă

Mai întâi pregătim ingredientele

Spălăm orezul și îl lăsăm în apă rece, până pregătim restul ingredientelor.
Curățăm, spălăm și tocăm legumele în cuburi, respectiv, rondele.
Desfacem zacusca si aducem restul ingredientelor pe masa de lucru.

Cum preparăm mâncare de post cu orez, ciuperci, roșii deshidratate și sos de zacuscă

Punem într-un vas(wok în cazul meu), uleiul la încins și călim ceapa în el, adăugând și câțiva stropi de apă, pentru a atenua acel gust de ceapă prăjită.
Când ceapa devine sticloasă, adăugăm ciupercile scurse, amestecăm de câteva ori în vas, apoi adăugăm morcovii și rădăcina de pătrunjel.
Mai completăm cu 2-3 linguri de apă și lăsăm legumele să se pătrundă ușor, apoi adăugăm orezul scurs și foile de dafin.
Amestecăm în vas, să se călească puțin și orezul, apoi adăugăm apa fierbinte și acoperim vasul.
Lăsăm orezul să fiarbă la foc încet, iar când aproape a absorbit apa, potrivim gustul cu sare, condimente și adăugăm roșiile deshidratate, ardeiul copt tocat mărunt, câteva frunze de busuioc rupte și usturoiul răzuit.
Mai lăsăm mâncarea pe foc 10 minute, apoi, după stingerea focului, adăugăm pătrunjelul tocat.
Pentru sosul de zacuscă, amestecăm zacusca cu ketchupul dulce sau picant și o diluam cu puțină apă. apoi fierbem sosul pentru două-trei clocote.
Servim mâncarea de orez cu ciuperci, roșii deshidratate și sos de zacuscă, alături de murăturile preferate.
Mie îmi place mult, sper să vă placă și vouă!
Orez cu ciuperci și sos de zacuscă

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.