779

Pentru că îmi plac mult aluaturile de casă, nu puteam să nu prestez și eu o rețetă de mucenici moldovenești de post, însiropați, cu miere și nucă.
La noi se prepară mai mult mucenicii fierți în sirop cu aromă de vanilie și scorțișoară, dar ne plac mult și aceștia sub formă de cornuri.
Ies așa de pufoși și buni, că nu te poți abține să-i savurezi, în ciuda dietei pe care ți-o propui să o respecți 😀

Ingrediente
- Pentru aluat:
- 600 g făină albă, de țară
- 7 g drojdie uscată
- 250 ml apă
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 75 g zahăr
- 24 g zahăr vanilat
- 1/2 linguriță sare
- Pentru sirop:
- 200 ml apă
- 50 g zahăr
- 8 ml esență de vanilie
- Pentru uns:
- 1 lingură miere
- 1/2 linguriță sirop
- 75-80 g nucă măcinată grosier
Porții: 9
Timp total de preparare: 90 minute
Mod de preparare pentru mucenici moldovenești de post, însiropați
Pregătim aluatul
Cernem făina într-un bol și o lăsăm la temperatura camerei pentru câteva ore bune, dacă am avut-o la loc răcoros.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo 1 lingură zahăr, drojdia, puțină apă caldă.
Le amestecăm și cu puțină făină, obținând astfel maiaua, pe care o lăsăm să se dezvolte, 10 minute, sau până își dublează volumul.
În restul de apă caldă, dizolvăm sarea, restul de zahăr, adăugăm esența și uleiul.
Trebuie să fie toate calde, când începem să pregătim aluatul.
Turnăm câte puțin din amestecul menționat mai sus, peste maiaua crescută și începem să amestecăm, adunând și făina de pe marginile bolului.
Frământăm un aluat nelipicios și ușor ferm, pe care îl lăsăm la loc cald, acoperit, până își dublează volumul(aproximativ 35-40 de minute).
Asamblare și coacere mucenici moldovenești de post, însiropați
Rupem apoi bucăți din aluat, pe care le întindem în foi subțiri și cât mai lungi.
Le rulăm și formăm mucenicii sub forma cifrei opt, lipind capetele libere, prin presare.
Așezăm mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și îi mai lăsăm 10 minute să se odihnească.
În acest timp, preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Coacem mucenicii moldovenești pentru 20-25 minute.
Apoi îi lăsăm să se tempereze 5-6 minute.
Îi însiropăm cu un sirop fierbinte, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea esenței, după stingerea focului.
Diluăm mierea cu puțină apă și ungem cu ea mucenicii moldovenești de post, însiropați, folosind o pensulă, apoi presărăm nuca măcinată grosier, peste ei.
Servim acești mucenici moldovenești de post, însiropați, atât calzi, cât și reci, alături de o cafea bună, sau un ceai aromat.
Sunt buni de luat și la pachet.
Următoarea rețetă de mucenici propusă pentru preparare este rețeta de mucenici împletiți.